4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Att köpa dvärghamster – detta ska du tänka på

Att köpa dvärghamster – detta ska du tänka på

dwarfgrayhamsterisolatedonwhitebackground

Dvärghamstrar är liksom andra hamsterarter pigga, nyfikna och aktiva nattdjur. De sover gärna större delen av dagen men har du tur är din hamster vaken när du vaknar på morgonen. Med mycket kärlek och uppmärksamhet kan dvärghamstrar lära sig att kela med sin ägare.

Dvärghamstrar finns i fyra arter och lever cirka 2-3 år.

Vilken ras ska jag välja?

Rysk vintervit dvärghamster, eller sibirisk dvärghamster som den också kallas, härstammar från just Sibirien. Den blir cirka 7-10 cm lång och finns i tre olika färger; agouti (brun med svart rygglinje och vit buk), sapphire (mörkgrå med svart rygglinje och vit buk) och pearl (helvit kropp med grå, svart/brun eller orange rygglinje). Under vintern får vissa en vit vinterpäls.

Campbells dvärghamster härstammar från Centralasien. De blir cirka 9-12 cm långa och har ofta färgen agouti (grå-brun med mörk rygglinje, magen och bågarna på sidorna är beigeaktiga) men de finns även i flera färgvarianter.

Roborovskis dvärghamster härstammar från Mongoliet. Den är den minsta och livligaste av dvärghamstrarna och blir ca 5-7 cm lång. De är oftast viltfärgade (mörk botten med cremefärgade toppar, vit mage och vita ögonbryn).

Kinesisk dvärghamster kommer från Kina. Dess långsmala kropp blir ca 8-10 cm och de har även en svans som kan bli 2-3 cm lång. Färgen är alltid gråbrun med mörk rygglinje.

Hur många dvärghamstrar ska jag ha?

Dvärghamstrar kan du i vissa fall ha tillsammans beroende på ras. Campbells och vintervita kan man ha ensamma men också parvis eller i små grupper om man har en rymlig bur . Att ha flera dvärghamstrar kräver lite erfarenhet då bråk ibland kan uppstå. Roborovskis kan man med fördel ha flera tillsammans medan kinesisk oftast vill vara ensam. Viktigt att komma ihåg; ha aldrig olika raser av dvärghamster i samma bur.

Om man vill ha två eller flera dvärghamstrar tillsammans rekommenderar vi att köpa kullsyskon av samma kön. Hona och hane bör endast sitta tillsammans om man planerar att avla på dem.

Fortplantning och könsbestämning

Dvärghamstrar blir könsmogna vid 4-5 veckors ålder men honor bör inte paras förrän de är cirka tre månader gamla. Dräktighetstiden är runt 18-21 dygn. En hona med ungar bör inte störas mer än nödvändigt, ungarna bör vara med mamman i minst 22 dygn. När ungarna är fyra veckor gamla är de redo att lämna sin mamma. Honor och hanar skiljer sig åt något och det kan vara svårt att könsbestämma ungdjur.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Prylguide: startkit för nya gerbilägare

16 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK