4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Åka båt med hund

Åka båt med hund

Att kunna ta med din hund på båt ger en enorm frihet och det blir ännu roligare om din hund njuter lika mycket av båtresan som du gör. Innan ni ger er ut på vattnet - glöm aldrig flytväst till din fyrbente vän.

Introducera din hund för att åka båt

Om din hund inte är van vid att åka båt kan det vara bra att gradvis introducera den för det. Många hundar som inte är vana vid att åka båt kan tycka att det är väldigt obehagligt. Höga ljud, farter och en gungande båt kan skrämma många hundar. Vi rekommenderar därför att du följer dessa steg för att din hund ska få en positiv båtupplevelse. 

 • Introducera hunden till båten: Börja med att låta din hund utforska båten när den är stilla och på land. Låt den bekanta sig med båtens utrymmen och lukter i lugn och ro.

 • Gör båten till en positiv plats: Låt din hund koppla positiva upplevelser till båten genom att belöna den med godis, lek och beröm när den är i närheten av eller på båten. Låt den känna sig trygg och avslappnad i den nya miljön.

 • Träna med korta, positiva sessioner: När din hund är bekväm på båten kan du börja träna korta sessioner med att starta motorn (om det är en motorbåt) eller gunga båten lätt. Belöna din hund för lugnt och positivt beteende under dessa övningar.

 • Gradvis öka exponeringen: Öka gradvis tid och intensitet av båtåkning. Börja med korta turer på lugna vatten och öka sedan gradvis till längre turer och mer rörliga vatten när din hund blir mer van vid båtåkning.

 • Skapa en säker och bekväm plats: Se till att din hund har tillgång till en bekväm och säker plats ombord där den kan vila och känna sig trygg under båtturen. Det kan vara en hundbädd eller en matta på ett skyddat område på båten.

 • Belöna önskvärt beteende: Belöna din hund regelbundet för lugnt och positivt beteende under båtåkningen. Använd godis, beröm eller lek för att förstärka önskvärt beteende och hjälpa din hund att associera båtåkning med positiva upplevelser.

 • Var uppmärksam på tecken på obehag: Var uppmärksam på din hunds signaler och tecken på obehag under båtåkningen. Om din hund visar tecken på åksjuka eller oro, ta en paus och låt den lugna ner sig. Ge den tid att vänja sig vid båtåkningen i sin egen takt.

flytvast-mobile

Säkerhet på sjön

Ute på sjön är säkerhet A och O. En olycka kan hända enkelt och det är därför du borde vara välförberedd på olyckshändelser. Vi listar nedan lite tips som kan vara förebyggande för en eventuell olycka:

 • Lär din hund att följa dina kommandon: För att undvika en olycka är det viktigt att din hund kan lyssna på dig ute på sjön. Om hunden skulle få för sig att hoppa av båten i rörelse kan det leda till allvarliga skador. Därför är det viktigt att hunden lär sig att lyssna på sitt, ligg och stanna i båten.
 • Flytväst: Flytväst är en riktigt bra olycksförsäkring om din hund skulle hamna överbord och din hund bör alltid ha på sig flytväst.

Flytväst till hund

Det allra viktigaste som du inte får glömma till din hund är flytväst. En flytväst på hund är livsviktigt om hunden skulle hamna i vattnet. Även om hunden kan simma så kan den fortfarande bli rädd och hamna i chock. Med en flytväst blir det enklare att få tag i hunden och lyfta upp hunden ur vattnet då de flesta flytvästar har handtag på ryggen. 

Välj rätt storlek på flytväst

Det finns olika typer av flytvästar till hund och det är viktigt att du väljer en flytväst som passar just din hund. Tänk på att om du har en större och tyngre hund som hamnar i vattnet behöver du en stark och slittålig flytväst för att kunna dra upp hunden. När du ska köpa en flytväst till hund är det mycket viktigt att mätningen av storleken blir korrekt, så att flytvästen sitter bekvämt och säkert runt ditt husdjur. Tänk på att även välja en flytväst som passar din hunds vikt. En långhårig hund som blir blöt väger mer än när den är torr, så tänk på att välja en flytväst som klarar några kilo extra.

 • Mät din hunds längd – Mät från nacken till svansroten.
 • Mät bröstomfånget – Ta måttet runt den bredaste delen av bröstet, precis bakom frambenen.
 • Vissa flytvästar anger även vikt på hunden - så väg din hund så att flytvästen fungerar optimalt.

Använd sedan dessa mått för att välja en passande storlek på flytvästen.

Packlista för en dag på sjön

Det är bra att vara väl förberedd inför en utflykt med båt. Därför har vi satt ihop en packlista med saker som kan vara bra att ha med till din fyrbenta vän.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Så skyddar du din hund mot kallt väder

24 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK