Illerfoder

Illerfoder och ferretfoder för tamiller. Hitta specialmat för illrar som tillgodoser deras särskilda behov. Foder som ökar välbefinnandet och ger extra energi. Här är några goda foderblandningar din iller kan fylla kinderna med.

Tillsammans med kött, ben och vatten samt rätt mängd protein får din iller i sig allt han behöver. Zoo.se i Bromma Blocks har öppet alla dagar på året, levererar foder och tillbehör för smådjur och gnagare direkt hem till din dörr. Du som bor i Stockholmsområdet kan få leverans redan samma vardagskväll och i övriga landet sker leveransen på 1-3 arbetsdagar. För rådgivning kom in i butiken och fråga vår kunniga personal, maila info@zoo.se eller ring 08-280740.

Illrar är strikta köttätare och har en kort tarmkanal med dålig miljö för att kunna bryta ner kolhydrater och fibrer. Deras närmaste vilda släktingar äter främst hela små bytesdjur och det enda fiber dessa kommer över är maginnehållet på deras byten. Illrar behöver därför mat med högt proteininnehåll och minimalt med kolhydrater. En kost bestående av hela bytesdjur (frysta råttor och möss) eller frystorkat kött är det mest lämpliga fodret för en iller, liknande riktlinjerna som används när man utfodrar enligt BARF till hund eller katt.

Den vanligaste födan för tamillrar är torrfoder. Även om torrfodret för illrar har utvecklats innehåller det fortfarande stora mängder spannmål, vilket krävs för att bitarna ska hålla ihop. Höga halter av protein från växter kan leda till urinsten. Dessutom kan ett överskott av kolhydrater påverka bukspottskörteln. Om man ska utfodra sin iller med torrfoder bör man läsa innehållsförteckningen på paketet noggrant. Proteinmängden bör vara mellan 30-35% och härstamma från högkvalitativa köttprodukter, inte från spannmål. Fetthalten bör vara mellan 15-20%. Tänk på att växande illervalpar och digivande illerhonor behöver större andel fett och protein i sitt foder. Ingredienserna i torrfodret är listade i ordning efter vilken ingrediens det finns mest av i fodret först och följer sedan i mängdordning. Första tre till fem ingredienserna i illerfoder bör vara köttprodukter.

Lämpliga komplement till torrfoder kan vara råa inälvor och rått ägg. Givetvis av fräsch kvalité som är lämpliga även för människor att äta. Mjölkprodukter bör man vara försiktig med då det kan ge illern diarré. En del illrar tycker om att äta färsk eller torkad frukt men det bör undvikas på grund av sin höga halt av socker och fibrer.

Vatten ska alltid finnas tillgängligt och kan serveras antingen i en skål eller i en vattenflaska avsedd för husdjur. Många illrar gillar att leka med vatten och därför bör vattenskålen vara stadig och tung så att den inte välter.

Versele-Laga Ferret Complete Food välsmakande komplett illerfoder med kyckling och fisk. Innehåller speciella fibrer som gör bitarna hårdare och krispigare vilket resulterar i att tänderna tränger djupt in i bitarna och säkerställer en bättre mekanisk rengöring för att minska risken och uppkomsten av tandsten.

Visar 1 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida