4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Fakta om husdjur / Kattraser / Ragdoll

Ragdoll

prettybicolorragdollcatsittingupfacingfront-lookingat

Kort fakta om ragdoll

  • Ursprung: USA
  • Vikt: 4-9 kg 
  • Livslängd: 14-16 år 
  • Pälsfärg: Brunt, blått, choklad, lila, rött och sköldpaddsfärgad
  • Mentalitet: Lugn, tillgiven och vänlig 

Ragdolls ursprung & historia

Ragdoll-katten är en charmig och fascinerande kattras med en intressant historia. Rasen uppstod på 1960-talet i Kalifornien, USA, genom korsningar av flera olika raser, inklusive perserkatter, siameser och burmeser. En kvinna vid namn Ann Baker anses vara upphovskvinnan till rasen och började selektivt avla katter med speciella egenskaper. Namnet "Ragdoll" återspeglar kattens benägenhet att slappna av helt när den hålls, vilket gör dem till den perfekta kattkompisen. 

Passar ragdoll som inne eller utekatt?

Ragdoll-katter är ofta kända för sin avslappnade och vänliga natur. Om din ragdoll är särskilt social och tycker om att vara nära människor, kan det vara en indikation på att den trivs bättre inomhus. Men det finns vissa ragdolls som kan njuta av utomhusaktiviteter och utforskning.

Ragdolls mentalitet

Ragdolls är kända för att vara mycket lugna och avslappnade katter. De har en benägenhet att slappna av och bli tunga som en "docka" när de lyfts upp, vilket är därifrån de får sitt namn. De är oftast mycket vänliga och sociala. De gillar att vara nära sina ägare och trivs vanligtvis med att bli kelade med. Denna sociala natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur. Ragdolls anses vara intelligenta katter och kan lära sig olika trick och uppgifter. De kan också vara nyfikna och tycka om att utforska sin omgivning.

Pälsvård hos en ragdoll

Ragdoll-katter kräver regelbunden pälsvård för att behålla kvaliteten på deras päls. Det kan vara bra att inleda pälsvårdsrutiner när katten är ung, då den snabbt vänjer sig vid pälsrutinen och faktiskt kan njuta av den uppmärksamhet den får under dessa stunder. Daglig pälsvård har ytterligare fördelar, såsom att undvika besvärliga situationer med tovor och knutar som kan uppstå om pälsen inte tas hand om. Ragdolls kräver inte regelbundna bad eftersom deras päls har en naturlig förmåga att stöta bort smuts. Bada endast din Ragdoll om det är nödvändigt eller om den har blivit smutsig.

När blir ragdoll könsmogen och när ska de kastreras?

Generellt sett kan man förvänta sig att ragdollen blir könsmogna mellan fem till sju månader och de rekommenderas vanligtvis kastrering eller sterilisering av katter mellan fyra till sex månaders ålder.

Sjukdomar hos en ragdoll

Ragdoll kan drabbas av sjukdommar som bland annat: 

  • Hjärtsjukdom (hypertrofisk kardiomyopati)
  • Fetma 

Vanliga frågor om ragdoll:

Är ragdolls bra för familjer med barn?

Ja, många ragdolls är kända för att vara bra med barn. Deras lugna natur och tålmodiga personlighet gör dem till utmärkta sällskapsdjur för familjer.

Är ragdolls lämpliga för allergiker?

Ragdolls betraktas ibland som en ras som kan vara mer lämplig för personer med katthårallergi än vissa andra raser. Det finns dock ingen absolut allergifri kattras. Allergireaktioner varierar från person till person, och det är möjligt att en person kan tolerera vissa kattraser bättre än andra.

1786 produkt