4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Fakta om husdjur / Kattraser / Norsk skogkatt

Norsk skogkatt

fakta-om-kattrasen-norsk-skogkatt

Kort fakta om norsk skogkatt

  • Ursprung: Norge 
  • Vikt: 3-10 kg 
  • Livslängd: 12-16 år 
  • Pälsfärg: Finns i alla olika färgkombinationer 
  • Mentalitet: Lojal, nyfiken och vänlig 

Norsk skogkattens ursprung & historia

Norsk skogskatt, även känd som "Norsk Skaukatt" på norska, är en ärevördig kattras med en lång och spännande historia. Denna ras har sina rötter i Norge och har funnits i landet i århundraden. Den första dokumentationen av norska skogskatter dateras tillbaka till vikingatiden, dessa katter ansågs vara följeslagare för de legendariska nordiska krigarna. Med tiden har de blivit en symbol för Norge och är nu en älskad ras över hela världen.

Passar norsk skogkatt som inne eller utekatt?

Norsk skogkatt är en robust och ursprunglig kattras som historiskt sett har anpassat sig till att leva utomhus i de karga skogarna i Norge. Deras päls och natur gör dem väl lämpade för att klara av kalla klimat. Många norsk skogkatter trivs som innekatter, särskilt om de har gott om utrymme att leka och klättra. Vissa ägare väljer att ge sina norsk skogkatter möjlighet att vara både inomhus och utomhus genom att ha en kattlucka eller övervakad utetid. Detta ger katten frihet att utforska utomhusmiljön när den önskar samtidigt som den har tryggheten och bekvämligheten inomhus.

Norsk skogkattens mentalitet

Norsk skogskatt är känd för sin vänliga och självständiga personlighet. De är självsäkra och oberoende katter som trivs i sitt eget sällskap, de älskar också att interagera med sina människor. Dessa katter är intelligenta och nyfikna, vilket gör dem till utmärkta problemlösare och lekkamrater. De är även kända för att vara tystlåtna och har en mild röst, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur.

Pälsvård hos en norsk skogkatt

Norsk skogkatter har en vacker och tät päls som kräver regelbunden pälsvård för att hålla den i fint skick. På grund av den tjocka pälsen är regelbunden borstning avgörande för att undvika tovor och minska risken för håravfall. Använd en kam med täta tänder eller en karda för att komma igenom pälsen. Norsk skogkatter fäller mer under våren och hösten när de byter päls. Under dessa perioder kan daglig borstning vara nödvändig för att hantera den ökade mängden löst hår. Norsk skogkatter har en vattenavstötande päls och kräver sällan bad. Bada endast katten om det är absolut nödvändigt eller om den har blivit mycket smutsig.

När blir norsk skogkatt könsmogen och när ska de kastreras?

Generellt sett kan man förvänta sig att norsk skogkatt blir könsmogna mellan fem till sju månader och de rekommenderas vanligtvis kastrering eller sterilisering av katter mellan fyra till sex månaders ålder.

Sjukdomar hos en norsk skogkatt

Norsk skogkatt kan drabbas av sjukdommar som bland annat: 

  • Hjärtsjukdom (hypertrofisk kardiomyopati)
  • Glykogen Storage Disease, GSD Typ IV

Vanliga frågor om norsk skogkatt:

Är norsk skogkatt bra för familjer med barn?

Ja, norska skogkatt anses generellt vara en utmärkt ras för familjer med barn. Denna ras är känd för att vara tillgiven och kärleksfull mot sina ägare, inklusive barnen. De kan trivas med att vara en del av familjen och spendera tid i närheten av barnen.

Är norsk skogkatt lämpliga för allergiker?

Norsk skogkatt anses ofta vara mer allergivänlig än vissa andra kattraser. Det finns dock ingen ras av katter som är helt allergifri. 

1786 produkt