4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Fakta om husdjur / Kattraser / Maine coon

Maine coon

fakta-om-kattrasen-maine-coon

Kort fakta om maine coon

  • Ursprung: USA
  • Vikt: 4-9 kg 
  • Livslängd: 9-13 år 
  • Pälsfärg: Finns i alla olika färgkombinationer 
  • Mentalitet: Lekfull, nyfiken och vänlig 

Maine coons ursprung & historia

Maine coon är en imponerande och charmig ras som härstammar från Nordamerika, närmare bestämt delstaten Maine. Denna ras har en rik historia som går tillbaka till 1800-talet, dess ursprung är omgivet av många legender och spekulationer. En populär teori är att Maine Coon-katten är en produkt av korsningar mellan skogskatter och långpälsade katter som kolonisterna hade med sig från Europa. Deras robusta och anpassningsbara egenskaper har hjälpt dem att överleva och trivas i de hårda nordamerikanska klimatförhållandena.

Passar maine coon som inne eller utekatt?

Maine coon är kända för sin storlek, robusta byggnad och pälsprakt. De kan trivas både som innekatter och utomhuskatter. Om du vill ge din maine coon möjlighet att vara utomhus, överväg att skapa en kontrollerad utomhusmiljö som en inhägnad trädgård eller en kattgård. Detta ger katten möjlighet att njuta av utomhuslivet med minskad risk för faror.

Maine coons mentalitet

Maine coon är kända för sin milda och kärleksfulla personlighet. De är intelligenta och sociala djur som trivs med interaktion med sina människor. Deras personlighet är ofta lekfull, vänlig och de är kända för att vara bra med barn och andra husdjur.

Pälsvård hos en maine coon

Maine coon har en tjock och halvlång päls som kräver regelbunden pälsvård för att hålla den i bra skick. Borsta pälsen regelbundet för att förhindra att den blir tovig och för att minska risken för hårbollar. Använd en borste som passar för lång päls och arbeta igenom pälsen noggrant. Maine coons kan ha en tendens att fälla mer under vissa årstider och behöver därför borstas mer under dessa perioder. Generellt sett kan du behöva borsta din maine coon en eller två gånger i veckan. Maine coons behöver inte badas regelbundet utan de behöver badas om det är nödvändigt eller om katten har blivit smutsig.

När blir maine coon könsmogen och när ska de kastreras?

Maine Coons blir könsmogna vanligtvis mellan 5 och 12 månaders ålder, men det är olika från varje individ. 

Sjukdomar hos en maine coon

Maine coon kan drabbas av sjukdommar som bland annat: 

  • Hjärtsjukdom (hypertrofisk kardiomyopati)
  • Höftdysplasi

Vanliga frågor om maine coon:

Är mane coon bra för familjer med barn?

Ja, maine coons är oftast kända för sin vänlighet och tålmodighet, vilket gör dem till bra sällskapsdjur för familjer med barn.

Är maine coon lämpliga för allergiker?

Ingen kattras är helt allergivänlig, men vissa personer med allergier rapporterar att de tolererar maine coons bättre på grund av deras långa päls som genererar mindre allergener.

1786 produkt