4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Fakta om husdjur / Kattraser / Bengal

Bengal

bengalcatwalkingtowardstothecameraisolatedonwhite

Kort fakta om bengal

  • Ursprung: USA
  • Vikt: 3,5-7 kg 
  • Livslängd: Ca 15 år 
  • Pälsfärg: Brun, seal mink eller seal sepia och snow (snövarianter)
  • Mentalitet: Självständig, lekfull och alert 

Bengalens ursprung & historia

Bengal-katten är en fascinerande kattras med ett spännande ursprung. Rasen härstammar från en korsning mellan en asiatisk leopardkatt och en vanlig huskatt. Ursprunget kan spåras tillbaka till 1960-talet, när en genetiker vid namn Jean Mill ville skapa en katt med de vilda utseendena hos en leopardkatt men med en mild och tam personlighet. Detta projekt ledde till skapandet av bengal-katten, en ras som nu är älskad över hela världen.

Passar bengal som inne eller utekatt?

Bengaler är en aktiv och energisk kattras som vanligtvis trivs med att vara både inomhus och utomhus. Om du har tillräckligt med utrymme och en trygg utomhusmiljö kan en bengal njuta av att utforska och röra sig fritt utomhus.

Bengalens mentalitet

Bengal-katt är unik och fascinerande. De är intelligenta, nyfikna och sociala katter som älskar att interagera med sina ägare. Deras energiska natur innebär att de alltid är redo för en lek eller ett äventyr. Trots sitt vilda utseende är de oftast tillgivenhetsfulla och följsamma. De kan också uttrycka sig med olika ljud, inklusive mjuka kurrande och "pratande".

Pälsvård hos en bengal

Bengaler har en kort och tät päls som kräver mindre underhåll jämfört med vissa andra kattraser. Denna kattras kräver inte intensiv borstning på grund av sin korta päls. En mjuk borste eller en kam kan användas för att ta bort löst hår och främja en frisk päls. Oftast brukar det räcka att borsta den en gång i veckan för att hålla pälsen i god kondition. Men under fällningsperioder kommer du att behöva borsta fler gånger i vecka för att hantera ökad mängd löst hår. Bengaler kräver sällan bad eftersom deras päls inte har tendens att bli fet eller smutsig. Endast bada din bengal om det är absolut nödvändigt eller om den har blivit smutsig.

När blir bengaler könsmogna och när ska de kastreras?

Generellt sett kan man förvänta sig att bengaler blir könsmogna mellan fem till sju månader och de rekommenderas vanligtvis kastrering eller sterilisering av katter mellan fyra till sex månaders ålder.

Sjukdomar hos en bengal

Bengal katter kan drabbas av sjukdommar som bland annat: 

  • Hypertrofisk kardiomyopati (hjärtsjukdom)
  • Felin infektiös peritonit (virussjukdom) 
  • Progressiv retinal atrofi (näthinnesjukdom) 

Vanliga frågor om bengal:

Är bengal katter bra för familjer med barn?

Ja, i allmänhet anses bengal-katter vara bra för familjer med barn. Bengal-katter är intelligenta och lärbara. De kan lära sig enkla tricks och lekar, vilket gör dem till underhållande sällskapsdjur för barnen.

Är bengal katter lämpliga för allergiker?

Ingen kattras är helt allergivänlig, men vissa personer med allergier rapporterar att de tolererar bengal-katter bättre än vissa andra raser. Individuella reaktioner varierar dock.

1786 produkt