4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Fakta om husdjur / Akvaristik / Platy

Platy

xiphophorusmaculatus-2

Platy – den färgstarka och populära akvariefisken

Platyn är ett strålande inslag i många hemmaakvarier tack vare sin tilltalande färgpalett och lättsamma natur. Denna charmiga art, vetenskapligt benämnd Xiphophorus maculatus, kommer ursprungligen från Centralamerika.

Grundläggande om platyfisken

Dessa små solstrålar trivs bäst vid temperaturer mellan 22-28 grader Celsius och de föredrar ett pH-värde på 6.0-8.0 samt en dH-hårdhet på 5-133. Detta gör dem relativt tåliga för olika vattenförhållanden vilket underlättar för såväl nybörjaren som den mer erfarne akvariementorn.

Platys är levandefödare vilket innebär att honorna föder levande ungar snarare än att lägga ägg. Detta kan vara fascinerande att observera och bidrar till dynamiken i din undervattensvärld.

Kost och utfodring

När det gäller kosten är dessa allätare inte kräsna, dock mår de bra av vegetabilisk kost blandad med annat högkvalitativt fiskfoder. En balanserad diet säkerställer att de behåller sina livfulla färger och god hälsa.

Att skapa rätt miljö för din platy

För välmående bör man hålla dessa sociala fisken antingen parvis eller i små grupper inom sitt miniatyriska ekosystem. De uppskattar både växtlighet där de kan söka skydd samt öppet simutrymme där de kan glida fram elegant genom vattnet.

Eftersom plattformarna har ett fredligt temperament passar de väl ihop med andra lugna arter, vilket gör dem idealiska kompisar i ett gemenskapsakvarium.

Färgvariationer hos platyfisken

Rödplatyn kanske är mest känd för dess intensiva röda nyans, men det finns även flera andra varianter som lockar entusiaster runtom:

  • Rött
  • Solnedgångrött
  • Wagtailsvart
  • Blommig

Varje variant erbjuder sin egen unika dragningskraft samtidigt som alla delar samma lekvänliga personlighet.

Att ta hand om en platy innebär mer än bara matning, det handlar om att skapa en harmonisk miljö där deras naturliga beteenden får blomstra fullt ut – något vi brinner starkt för här hos oss!

Genom vår kunskap hoppas vi inspirera dig till att få ut mer av ditt intresse och stötta dig i uppbyggnaden av relationen du har till dina fenade familjemedlemmar!

380 produkt
77
Pallfrakt

Juwel Akvarium Primo

1 989 kr

Visar 36 av 380 produkter

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK