Luftpumpar

Luftpumpar och syrepumpar för akvarium. Luftpumparna är mestadels till för att skapa dekorativa installationer i akvariet och tillföra luftbubblor samt öka syresättningen i vattnet vid behov..

En del akvarium drivs av luftpumpar. Det är membranpumpar som står utanför akvariet och pressar in luft genom en smal slang. Slangen kopplas antingen till en syresten, ibland kallad sockerbit, som fördelar bubblorna, till en leksak som bubblar eller till någon typ av filtermaterial. En syresten kan hjälpa till med syresättningen i ett akvarium, men ofta inte i den mån man tror. Ögat luras lite av att man ser så många luftbubblor och det är lätt att tro att de består helt av syre, trots att syret bara står för 21 procent av gaserna i en luftbubbla. På bubblans korta resa från botten till ytan hinner inte så mycket syre lämna bubblan, däremot kan bubblorna i sig skapa en rörelse på ytan som hjälper syre att nå vattnet den vägen. En luftpump med syresten tillkopplad kan fungera som extra syresättning till hårt belastade akvarium, och luftpumpar som drivs av batterier kan fungera som backup vid strömavbrott eller om man till exempel åker ut och fiskar. 
Det finns en rad leksaker och prydnader som kan kopplas till en luftpump och som då får extra liv genom luftbubblorna. Det finns skattkistor som öppnar sig och släpper ut en ström av bubblor, eller varför inte hajar eller dykare som det kommer bubblor ifrån? För många barn är dessa dekorationer ett av de allra första akvarieminnena.
Man kan också låta luften från luftpumpen driva ett filter, storleken på filtret avgörs av hur stark pumpen är. Ofta kallas dessa filter för svampfilter och vanliga former är rund eller trekantig. De passar bra för till exempel räk- och yngelakvarium då räkorna och ynglen inte riskeras att sugas in i något filter. Riktigt starka luftpumpar kan driva fullstora akvariefilter och det är vanligt hos de som har väldigt många akvarium.
Till luftpumparna finns det en uppsjö av tillbehör, bland annat Y-korsningar, T-korsningar, multipla förgreningar, reglerskruvar och avstängningskranar. Det allra viktigaste tillbehöret heter backventil och en sådan bör man alltid ha på slangen. Den förhindrar baksug ifall man skulle få strömavbrott. Av samma anledning är det bra att ha luftpumpen stående ovanför ytans höjd i akvariet.
Eheim har en rad olika stora luftpumpar som passar till olika storlekar av akvarium, och JBL har en liten, tystare luftpump som heter ProSilent a50 och som passar till mindre akvarium.

Visar 7 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida