4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Veterinära tjänster / Kastration katt

Kastration av katt

Att kastrera sin katt är ett viktigt beslut som påverkar både kattens hälsa och beteende. Det finns många fördelar, men också några risker som är viktiga att vara medveten om. Här går vi igenom varför man kastrerar katter, de beteendemässiga och medicinska fördelarna, samt eventuella risker och hur själva kastrationsproceduren går till för både hon- och hankatter.

Varför kastreras katter?

De allra flesta katter som inte ska användas i avel rekommenderas att kastreras, både för deras egen välbefinnande och för att förhindra att oönskade kattungar föds. I Sverige är det vanligt att både hon- och hankatter kastreras när de är tillräckligt gamla och friska.

För hankatter eliminerar kastration behovet av att urinmarkera och minska stress kopplad till revir och dominans. För honkatter förhindrar kastration löpcykler och det ofta påfrestande löpbeteendet. Dessutom minskar risken för medicinska komplikationer som livmodersinflammation och juvertumörer.

Beteendemässiga orsaker till kastration

Kastrering har en betydande inverkan på kattens beteende. Hos okastrerade hankatter finns ofta ett starkt behov av att urinmarkera revir, både inomhus och utomhus, något som kan vara frustrerande för ägare. Kastrerade hankatter tappar dock detta beteende när sexualdriften minskar, vilket också gör att de ofta blir lugnare, stannar mer hemma och hamnar mer sällan i slagsmål med andra katter. Detta bidrar till att minska risken för skador och infektioner från slagsmål.

Hos honkatter förhindrar kastration löpbeteendet, som ofta kan leda till att katten blir rastlös, jamar högt och försöker smita ut för att söka efter en hane.

Medicinska orsaker till kastration

Det finns också flera medicinska fördelar med att kastrera katter. För honkatter minskar kastration risken för livmodersinflammation och juvertumörer, vilket kan vara livshotande om de inte behandlas. P-piller är ett alternativ för att undvika dräktighet, men dessa ökar risken för juvertumörer, vilket gör kirurgisk kastration till ett säkrare alternativ på lång sikt.

För hankatter minskar kastration risken för sjukdomar som kan överföras via slagsmål med andra katter. Dessutom minskar risken för att katten skadas om den ofta hamnar i slagsmål eller rymmer för att leta efter honor.

Risker med kastration av katt

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker med kastration. En av de vanligaste biverkningarna är att kattens ämnesomsättning förändras, vilket kan leda till viktuppgång om kattens kost och aktivitet inte justeras. Det är viktigt att byta till ett anpassat foder för kastrerade katter och att hålla koll på kattens vikt efter operationen.

En annan risk, även om den är liten, är komplikationer under själva ingreppet, såsom infektioner eller sår som inte läker ordentligt. De flesta katter återhämtar sig dock snabbt och utan problem om man följer veterinärens instruktioner.

Hur kastreras en katt?

Kastration av hankatt

För hankatter är kastration ett relativt enkelt och snabbt ingrepp. När katten är minst fyra månader gammal och fullt frisk kan operationen utföras. Hankatten lämnas vid veterinärkliniken på morgonen efter en natt av fasta (endast vatten är tillåtet). Under operationen tas båda testiklarna bort genom ett litet snitt i huden på pungen. Snittet sys inte ihop, och de flesta hankatter låter såret vara ifred utan behov av krage. Dock ska katten hållas inne i minst 2-3 dagar efter ingreppet för att såret ska få läka ordentligt.

Kastration av honkatt

Kastration av honkatt är ett mer omfattande ingrepp än för hankatter. För honkatter tas både äggstockar och livmoder bort. Kastrationen utförs när katten är minst sex månader gammal och inte är i löp. Precis som för hankatter ska honkatten fasta från kvällen innan ingreppet. Under operationen görs ett snitt i buken, och huden sys sedan med stygn som försvinner av sig själva. Efter operationen måste honkatten bära en krage eller body i minst 10 dagar för att förhindra att hon slickar på såret, och hon bör hållas inomhus under samma period.

Fördelar och nackdelar med kastration

Fördelar med kastration:

  • Minskar kattens behov av att doftmarkera revir.
  • Minskad stress relaterad till revir och dominans.
  • Kastrerade hankatter är mer hemkära och hamnar inte lika ofta i slagsmål.
  • Minskar risken för oönskade kattungar.
  • Hos honkatter minskar risken för juvertumörer och eliminerar risken för livmodersinflammation.
  • Katter som inte löper eller söker revir tenderar att vara lugnare och mer avslappnade.

Nackdelar med kastration:

  • Risk för viktuppgång om katten inte får rätt kost och motion.
  • Operationen innebär alltid en viss risk för komplikationer, såsom infektioner.

Att kastrera sin katt innebär många fördelar både för kattens hälsa och beteende. Oavsett om det är för att förhindra oönskade kattungar eller för att minska risken för sjukdomar och beteendeproblem, är kastration ett säkert och vanligt förekommande ingrepp. Det är dock viktigt att följa veterinärens råd både inför och efter operationen för att säkerställa en smidig återhämtning för din katt.

Boka tid för kastration av katt här.

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK