4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Veterinära tjänster / Kastration katt

Katt

Kastration av katt

Kastration görs i stort sett på alla hankatter som inte ska användas i avel. Fördelarna är många bl.a. så försvinner behovet av att doftmarkera när sexualdriften uteblir. Okastrerade hankatter vill urinmarkera både inomhus och utomhus, en kastrerad katt slipper stressen med revir och dominans. Kastrerade hankatter hamnar inte lika ofta i slagsmål, de håller sig mer hemma och rymmer inte i samma utsträckning. En viktig effekt är även att du inte bidrar till att det blir oönskade kattungar födda.

Man bör dock tänka på att en kastrering påverkar ämnesomsättningen och många katter går lättare upp i vikt. Byt därför foder i samband med kastrering, byt till ett foder för kastrerad katt och håll koll på kattens vikt.

Kastration görs på friska hankatter, minst 4 månader gammal, med båda testiklarna belägna i pungen. Lämnas vid bokad tid och hämtas efter överenskommelse. Katten ska vara fastande ifrån kl 24 kvällen innan, men får dricka vatten.

Vid kastration av en hankatt tas testiklarna bort. Snittet i huden på pungen sys ej ihop. De flesta hankatter behöver inte krage efter ingreppet då de brukar låta såret vara. Några få katter vill dock slicka på operationssåret och behöver då krage. Håll katten inne i minst 2-3 dagar efter kastrationen.

Kastration honkatt

Om honkatten inte ska användas i avel så rekommenderar vi att hon kastreras. Kirurgisk kastration är att föredra före p-piller då man minskar risken för juvertumörer och helt tar bort risken för livmodersinflammation. Kastreringen gör att katten inte kommer löpa mer och man slipper löpbeteendet.

Man bör dock tänka på att en kastrering påverkar ämnesomsättningen och många katter går lättare upp i vikt. Byt därför foder i samband med kastrering, byt till ett foder för kastrerad katt och håll koll på kattens vikt.

Kastration görs på fullt friska honkatter, minst 6 månader gamla, ej i löp. Lämnas vid bokad tid och hämtas efter överenskommelse. Katten ska fasta från kl 24 kvällen innan, men får dricka vatten.

Vid kastration av en honkatt tas äggstockar och livmoder bort. Huden sys med stygn som sitter under hudytan och försvinner utav sig själv. Honkatter måste dock ha krage på sig i minst 10 dagar efter operationen för att förhindra att de slickar på såret. Kragen kan bytas ut mot en body om katten föredrar det. Håll katten inne i minst 10 dagar eller så länge som kragen/bodyn sitter på.

Boka
sickcat_mobile

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK