4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Favoriter

Hem / Veterinära tjänster / Avmaskning av hund

Avmaskning av hund

Symtom på att din hund kan ha mask

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Avmagring
  • Hosta
  • Glanslös päls
  • buksmärta
  • nedsatt kondition
  • synliga maskar i avföring eller uppkastning

När bör hundar avmaskas?

Tidigare var det vanligt att regelbundet avmaska hundar för att förebygga problem orsakade av inälvsmask. Numera vet vi att vuxna, friska hundar som enbart vistas i Sverige sällan drabbas av sjukdom på grund av mask. Därför bör du rådgöra med din veterinär innan du avmaskar, såvida du inte sett mask i avföringen. Flertal symtom som man kan se på grund av en maskinfektion kan även komma av andra medicinska orsaker, tex diarré, kräkning, glanslös päls, hosta, avmagring, buksmärta eller nedsatt kondition. Vid dessa tillstånd bör veterinär kontaktas. Avmaska alltså ej på eget bevåg såvida ni inte sett mask i avföringen. Däremot finns det vissa tillfällen där avmaskning kan behövas:

  • Vid resa, för att förhindra spridning av rävens dvärgbandmask. Om resan går till ett område där fransk eller tropisk hjärtmask förekommer, kan det vara lämpligt att avmaska hunden regelbundet under vistelsen.
  • Under dräktighet och valptiden.
  • Vid bekräftad parasitinfektion hos hunden.
  • Som en del av ett parasitbekämpningsprogram, efter rekommendation från veterinär.

Hos våra veterinärkliniker kan du få hjälp med avmaskning av hund, boka tid för avmaskning här!

Avmaskning av valpar

Valpar avmaskas vanligtvis mot spolmask under de första veckorna med receptfria medel anpassade för valpar. Vilket behandlingsschema som följs beror på det preparat som används. Prata med uppfödaren om du själv ska ge någon dos efter att du har fått hem valpen. Om du tror att din unghund har mask, bör du kontakta en veterinär för rådgivning.

Avmaskning vid resor utomlands

Hundar som reser till Norge, Storbritannien, Irland, Finland eller Malta måste avmaskas mot rävens dvärgbandmask med ett läkemedel som innehåller prazikvantel. Denna behandling ska utföras av en veterinär och noteras i hundens EU-pass. Avmaskningen ska ske inom ett tidsfönster från tidigast 120 timmar till senast 24 timmar före avresa.

Rävens dvärgbandmask har påvisats hos vilda djur i Sverige sedan 2010, men förekomsten är fortfarande låg och stora delar av landet är fria från parasiten. För att förhindra att dvärgbandmask sprids till nya områden i Sverige rekommenderas att du avmaskar din hund 1–3 dagar innan hemresan. Detta är dock inget lagstadgat krav, och behandlingen behöver inte noteras i EU-passet. Dvärgbandmask orsakar inga symtom hos hunden, men kan leda till allvarlig sjukdom hos människor.

I många länder är fransk och tropisk hjärtmask vanligt. Om din hund ska resa till ett område där hjärtmask finns kan det vara lämpligt att avmaska hunden regelbundet under vistelsen.

Om du regelbundet reser över gränsen med din hund behöver du ge den en avmaskningskur minst en gång i månaden, det vill säga var 28 dag. Om det går mer än 28 dagar mellan avmaskningarna, måste du ge två nya kurer innan du får passera gränsen med hunden igen. Varje avmaskning måste dokumenteras och stämplas av en veterinär i hundens pass.

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK