4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hundvalp / Valpträning

Valpträning

Genom att investera tid och engagemang i valpträning kan du hjälpa din valp att utveckla viktiga färdigheter som kommer att forma grunden för ett lyckligt och harmoniskt liv som vuxen hund. Vi ger dig våra bästa tips på valpträning.

Att träna sin valp i ung ålder när den har som lättast att lära sig sätter en bra grund för framtiden. Valpen utvecklar färdigheter, beteenden och sociala interaktioner genom träning som kommer att forma grunden för ett harmoniskt liv som vuxen hund. Vi listar våra bästa tips och råd för att komma igång med valpträningen samt vad du som hundägare bör tänka på. 

Positiv förstärkning

Positiv förstärkning innebär att man uppmuntrar det önskade beteendet hos sin valp. Användning av positiv förstärkning är nyckeln till framgångsrik valpträning. Belöna önskade beteenden med beröm, godis eller leksaker för att uppmuntra din valp att upprepa dem. Undvik att straffa eller skrika på din valp för dåliga beteenden, istället fokusera på att tydligt kommunicera vad som förväntas och belöna goda beteenden när de inträffar.

Träna i korta sessioner

Valpar har kort uppmärksamhetsspann, så håll träningspassen korta och engagerande för att hålla deras intresse uppe. Sträva efter flera korta träningspass varje dag istället för långa och uttröttande sessioner. Ungefär 5 minuter åt gången räcker.

Socialisera din valp

Socialisering är en viktig del av valpträning. Det innebär att introducera din valp för olika människor, djur, platser och situationer för att bygga självförtroende och minska risken för rädsla eller aggression senare i livet. Börja tidigt och gradvis introducera din valp för nya miljöer för att främja en positiv och trygg attityd.

golden-retriever-puppy

Börja med kontaktövningar

Kontaktövningar syftar till att stärka kommunikationen mellan dig och din hund. Hunden lär sig att ta kontakt med dig självmant och på så sätt "be dig om lov" för att få göra något. Det är en mycket bra grund i valpträning och något man bör träna på tidigt.

Att träna in kontaktövningar är enkelt och valpen är oftast snabb på att lära sig. Det finns också olika typer av kontaktövningar, till exempel ögonkontakt eller fysisk kontakt. Hitta den typen av kontaktövning som fungerar bäst för dig och din valp. Nedan ger vi dig våra bästa tips och råd för hur du och din valp kommer igång med kontaktövningar.

Ögonkontakt

Vänta på valpens ögonkontakt

 • Sätt dig eller stå upp mittemot din valp.
 • Vänta på att valpen tittar dig i ögonen och så fort ni får ögonkontakt berömmer du på en gång med att säga “bra” eller “rätt” och ge valpen en godisbit.
 • Valpen kommer snabbt förstå att den får godis och beröm av att se dig i ögonen. Upprepa flera gånger tills valpen börjar söka ögonkontakt med dig självmant.

Träna med störningar

 • När valpen börjar bemästra ögonkontakten kan du utveckla träningen genom att lägga till störningsmoment.
 • Byt miljöer och träna på ögonkontakten utomhus. Kanske i en park med andra människor och djur runtomkring.
 • Gör på samma sätt som innan och låt valpen söka ögonkontakt med dig självmant. Beröm och belöna så fort valpen tittar dig i ögonen.
 • Du kan också ha en godis i handen som du håller still högt upp i luften eller långt ner mot marken. Målet är att valpen inte ska följa godiset med blicken utan titta dig i ögonen. När valpen tittar dig i ögonen och inte på godiset, beröm valpen och ge valpen godiset.

Träna utan godis

 • När valpen har lärt sig vad kontaktövningen innebär kan du börja berömma utan godis.
 • När valpen tittar dig i ögonen, säg "bra" eller "rätt" och klappa den. Du kan även belöna valpen med att ge den en leksak.

Träna med klicker

 • Att träna med en klicker kan vara effektivt när man vill lära sin hund ett nytt beteende. Det fungerar utmärkt att använda klicker vid kontaktövningar.
 • När hunden tar ögonkontakt med dig berömmer du genom att klicka med klickern och direkt efter det belöna hunden med en godisbit.
 • När hunden kopplar ihop klickljudet med belöning förstår den snabbt beteendet den ska utföra. 

Ha tålamod och var konsekvent

Träning tar tid och kräver tålamod och konsekvens. Var beredd att arbeta med din valp kontinuerligt för att förstärka önskade beteenden och korrigera oönskade beteenden när de uppstår. Var konsekvent med dina förväntningar och regler för att undvika förvirring och frustration hos din valp.

Sök professionell hjälp

Om du känner dig osäker eller har problem med valpträningen, tveka inte att söka professionell hjälp från en erfaren hundtränare eller beteendespecialist. De kan erbjuda vägledning och stöd för att hjälpa dig och din valp att övervinna eventuella utmaningar och uppnå dina träningsmål.

Rekommenderade produkter

Hunter Dog & Cat Carry Bag Los Angeles

859 kr

Webbpris

Urine Off Dog & Puppy Formula - Odour and Stain Remover

159 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Ta med hund på jobbet

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK