4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Välj rätt flytväst till din hund

Välj rätt flytväst till din hund

Att välja rätt flytväst till din hund är avgörande för deras säkerhet och komfort när ni vistas nära vatten. Vi listar våra bästa tips och råd på hur du väljer rätt flytväst till din fyrbenta vän.

Varför behöver min hund en flytväst?

Det är viktigt att förstå varför din hund behöver en flytväst . Även om din hund är en skicklig simmare kan nödsituationer uppstå. En flytväst kan då vara den livsavgörande faktorn. En flytväst ger hunden extra flytkraft och hjälper till att hålla den ovanför vattenytan, vilket minskar risken för drunkning, särskilt om hunden blir trött eller panikartad i vattnet. 

Trygghet för hunden

För hundar som inte är vana vid att simma eller är osäkra i vatten kan en flytväst ge dem ökad trygghet och självförtroende när de vistas nära vatten.

Hjälp vid räddning

En flytväst med ett handtag på ryggen gör det enklare att lyfta upp hunden ur vattnet om det behövs, vilket underlättar vid räddningsinsatser eller när hunden behöver hjälp att komma upp i en båt.

Synlighet och säkerhet

Många flytvästar för hundar kommer med reflexdetaljer eller lysande färger som ökar hundens synlighet i vattnet och gör det lättare att se dem, särskilt i dåliga ljusförhållanden eller när det är dimmigt.

Flytväst även om min hund kan simma?

Ja. Även om din hund kan simma rekommenderar vi att din hund har på sig en flytväst i närheten av vatten. Även om din hund kan simma så kan det uppstå en olycka. Din hund kan simma långt och bli trött vilket gör att den inte orkar simma tillbaka. Då kan en flytväst vara livsavgörande. 

hundorangeflytva%cc%88st

Att tänka på när du väljer flytväst

Att välja rätt flytväst till din hund är avgörande för deras säkerhet och komfort när ni vistas nära vatten. Oavsett om ni planerar att åka på båtturer, simma i sjöar eller utforska stranden, är en flytväst en viktig utrustning för att hålla din hund säker. Här är några viktiga faktorer att överväga när du väljer en flytväst för din fyrbenta vän.

När du har valt flytväst

För att flytvästen ska fungera på allra bästa sätt är det viktigt att du justerar den utefter din hunds kropp. Flytvästen ska sitta åt så att den inte glider runt men den får inte heller sitta för tight. En bra tumregel att tänka på är att du ska kunna få in två fingrar under remmarna på flytvästen. 

Så får du flytvästen att hålla

För att få din hunds flytväst att hålla länge rekommenderar vi att du sköljer av den efter användning. Skölj av sand och smuts för att hålla den fräsch. Förvara flytvästen mörkt och svalt. Vid exponering av solljus kan flytvästens material förstöras vilket påverkar flytförmågan.

En flytväst blir så småningom sliten. Håll därför koll på flytvästen om den börjar tappa flytförmågan eller om sprickor och slitningar uppstår. Vi rekommenderar då att du skaffar en ny flytväst till din hund. 

Storlek och Passform

Det är viktigt att välja en flytväst som passar din hunds storlek och kroppstyp ordentligt. Mät din hunds bröstomkrets och rygglängd för att få rätt storlek enligt tillverkarens storleksguide. Se till att flytvästen är justerbar vid bröstet och runt magen för att säkerställa en säker och bekväm passform. Vissa storlekar beror på hundens vikt, så se även till att väga din hund innan du köper en flytväst.

Flytförmåga och Flotation

Kontrollera flytvästens flytförmåga och flotationsmaterial för att säkerställa att den kan hålla din hund flytande i vattnet. En bra flytväst bör kunna hålla din hunds huvud över vattenytan och ge tillräckligt med flytkraft för att hålla dem säkra.

Hållbarhet och Material

Välj en flytväst tillverkad av högkvalitativa och hållbara material som tål vatten och slitage. Kolla sömmarna och spännena för att säkerställa att de är väl konstruerade och robusta nog att hantera olika vattenaktiviteter.

Säkerhetsfunktioner

Se till att flytvästen har säkerhetsfunktioner som reflexdetaljer eller lysande färger för ökad synlighet i vattnet och i dåliga ljusförhållanden. En flytväst med ett handtag på ryggen gör det också lättare att lyfta upp din hund ur vattnet om det behövs.

Komfort och Rörlighet

Din hund bör kunna röra sig fritt och bekvämt med flytvästen på. Välj en flytväst som inte begränsar deras rörelsefrihet eller orsakar obehag när de bär den. Mjuka och bekväma material, samt en ergonomisk design, är viktiga för en behaglig upplevelse för din hund.

Vänj din hund vid flytvästen

För en hund är det inte helt naturligt att ha på sig en flytväst , därför kan vissa hundar känna sig lite obekväma med en flytväst på. Du kan vänja din hund att ha på sig flytväst genom att följa dessa enkla steg.

  • Lägg flytvästen på marken och låt din hund få gå fram och nosa på den. Belöna med godis.

  • Sätt på flytvästen på hunden korta stunder och belöna med godis. Vissa hundar som får något på sig kan bli “paralyserade” och bara så stilla. Men det är viktigt att de får tid till att vänja sig.

  • Gör flytvästen till något positivt, lek med leksaker så fort flytvästen kommer fram och belöna med godis. På så sätt kommer din hund associera flytvästen med något positivt och se fram emot det varje gång flytvästen kommer fram.

Rekommenderade produkter

-50%

Baltic Hundväst Pluto Flytväst

149 kr299 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK