4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Skötselråd & inköpslista skäggagam

Skötselråd & inköpslista skäggagam

Att välja kön & antal

Skäggagamen är en trevlig ödla som tillhör en av de populäraste i ödlefamiljen. Den är förhållandevis lättskött och vill gärna vara med och gosa i soffan. Skäggagamen är lätt tämjd och visar ytterst sällan aggressivitet vilket gör den till en bra ödla även för nybörjare. Hanarna blir upp till 60 cm långa med svansen inkluderad och honorna något mindre, runt 50 cm långa. Skäggagamen blir ca 7-10 år gammal. 

Det går inte att se skäggagamens kön förens den är mellan 5-10 månader gammal. Båda könen är relativt lika när det kommer till beteende, hanen blir däremot något större än honan. Skäggagamen är en ödla du kan hålla ensam. Håller du den i grupp bör du ha ett stort terrarium. Sätt aldrig ihop skäggagamer med storleksskillnad större än 10 cm då den större skäggagamen ser den mindre som föda. Vid ihopsättning bör du även läsa på innan och fråga en expert om råd för att undvika skador hos djuren.

När ni kommer hem

Låt skäggagamen vara ifred de första dygnen, så att den får en chans att vänja sig vid sitt nya hem.

skagg_article-image3-4

Terrariet & Inredning

Det minsta tillåtna måttet för en normalstor vuxen skäggagam är en bottenyta på 0,9 m² och 0,5 meters höjd. Om skäggagamen blir längre än 51 cm ska den ha en bottenyta på minst 1,8 m². Detta är ett minimum mått och skäggagamen mår bättre av att få större utrymme. Skäggagamen är till större delen en marklevande ödla men den kan även spendera mycket tid åt att klättra så erbjud den gärna ett högre terrarium på omkring 0,8 - 0,9 m.

Se till att ni har terrariet i ordning gjort innan er nya familjemedlem får flytta hem. Det är viktigt att man har rätt miljö för att skäggagamen ska hålla sig frisk och trivas.

Skäggagamen är både land och trädlevande ödlor och det är därför viktigt att inreda terrariet med stenar, klippor och rötter både på höjd och bredd. I det fria så söker skäggagamen skydd i hålor och klippskrevor både från solen och från rovdjur så det är viktigt att det finns flera gömställen för alla individer i terrariet.

Skäggagamen vill kunna gräva i bottenmaterialet . Men den kan också äta av det vilket kan leda till förstoppning i värsta fall, så det är viktigt att välja rätt bottenmaterial. Finkornig sandbotten är det mest naturliga och relativt lätt att hålla rent.

Skäggagamen är växelvarm vilket betyder att den är beroende av temperaturerna i omgivningen för att kunna termoregulera d.v.s. för att dess inre organ och matsmältningen ska kunna fungera. Skäggagamen är en ödla som härstammar från ett halvt ökenlandskap, men även högre temperaturer kan vara lika skadliga som lägre.

En värmematta i ena delen av terrariet är att rekommendera. Där bör den varmaste punkten ligga på runt 40 grader och den svalaste punkten i andra delen av terrariet bör inte gå under 28-29 grader. Nattetid bör temperaturen sänkas till 24-25 grader och luftfuktigheten ska vara 35-40%

Skäggagamen får genom glaset inget UV-ljus därför är det viktigt att ha en lampa med UV-ljus eller en lampa med UV-lysrör som har både UVA- och UVB-ljus. Detta är nödvändigt för att skäggagamen ska bilda D-vitamin som i sin tur är nödvändigt för att kunna ta upp kalk.

"Skäggagamen är förhållandevis lättskött och vill gärna vara med och gosa i soffan."

Föda & allmän skötsel

Skäggagamen är en allätare som vill ha både animaliskt protein och grönsaker. Ungdjuren äter mest animaliskt protein men börjar äta mer vegetabiliskt med åldern. Därför är det viktigt att vänja skäggagamen tidigt vid en varierad kost och ju tidigare detta sker desto lättare blir det att föra över den på en mer vegetabilisk kost när den blir äldre. En varierad kost minskar riskerna för sjukdomar.

Unga djur ska ha en regelbunden utfodring 2-3 gånger per dag av både animalisk och vegetabilisk föda. Man ska vara försiktig och inte ge för mycket mjölmask då ungdjuren lätt blir förstoppade. Vuxna djur behöver ha vegetabilisk föda varje dag men endast animaliskt protein 2-3 gånger i veckan.

Foderdjuren får inte vara större än 2/3 av skäggagamens bredd på huvudet. Ge dem även en balanserad kost för att göra födan så nyttiga som möjligt för skäggagamen. För skäggagamer är det viktigt att pudra foderdjuren med kalk och vitaminer. Foderdjur som passar bra till skäggagamen är syrsor, kackerlackor, mjölmask, zophobas och små pinkisar (musungar).

Det är viktigt att man har rätt miljö och ger skäggagamen rätt skötsel för att den ska trivas och hålla sig frisk. Stress orsakad av en otillräcklig skötsel och dålig miljö är en av de vanligaste orsakerna till sjukdomar och problem hos skäggagamen.

Skäggagamen dricker sällan stillastående vatten utan får i sig den största delen av vätska från grönsaker och foderdjur, därför är det viktigt att vattenskålen är stor nog att bada i. Regelbundna bad stimulerar främjar både vätskeintaget och tarmtömningen. Det minskar även risken för förstoppning hos skäggagamen som kan få det både från att äta fel kost och mumsa på underlaget i terrariet. Ömsningen sköter också sig självt om skäggagamen får bada regelbundet. Kontrollera dagligen temperaturen i terrariet. Ha en termometer på varma och en termometer på kalla sidan så har du full kontroll hela tiden.

På grund av den höga värmen i terrariet så är det bra att spraya vatten i terrariet om på/omkring ödlan ett par gånger i veckan eller vid behov. Överbliven mat och avföring ska städas bort varje dag och det är viktigt att byta underlaget ofta. Inredningen ska rengöras noga och desinfekteras eller bytas ut regelbundet. Var försiktig när du hanterar skäggagamen, vid stress eller om den känner sig hotad kan den släppa sin svans. Den växer aldrig ut igen vilket den kan göra på många andra ödlearter. Lyft alltså aldrig din skäggagam i svansen utan kupa både händerna om den.

"Skäggagamen är en trevlig ödla som tillhör en av de populäraste i ödlefamiljen."

Brumering / Vinterdvala

Skäggagamen brukar själv visa om den vill gå i dvala. Den blir slö, tappar aptiten och gräver ner sig. Detta beror på låg fuktighet i terrariet. Man kan därför öka fuktigheten för att undvika dvala då det kan medföra problem som lunginflammationer.

Är skäggagamen inte vid god hälsa ska den inte gå in i brumering. Vill du ha fler tips och råd kring brumering så är du välkommen att höra av dig till vår kunniga personal på reptilavdelningen.

Om skäggagamen blir sjuk

Några vanliga tecken på sjukdom är trötthet, avmagring, lös avföring, uppstötning av mat, dålig ömsning, grå sjaskig färgton, svullen eller röd munslemhinna, svullna leder, ihop torkad svans, svårigheter att ömsa och nedsatt aptit.

Vi utför en friskhetsbesiktning på skäggagamen när ni köper den, men visar skäggagamen tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär).

Fortplantning och könsbestämning

Skäggagamen blir könsmogen vid ca 18 månaders ålder. Det bästa sättet för en lyckad parning är att sätta ihop en hane med flera honor. Dräktighetstiden är ca.6 veckor. Honan lägger mellan 15-40 ägg och hon behöver ha en bra plats att lägga dem.

Ska äggen kläckas ska de förvaras i fuktig vermiculit i en äggkläckare som är inställd på 28 grader under 60-90 dagar.

Hanen har kraftigare huvud och mörkare skägg än honan. Han har även två längsgående bulor bakom kloaköppningen. Honan kan ha en triangulär bula bakom kloaken men alla har det inte.

Inköpslista

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK