4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Skötselråd & inköpslista rysk stäppsköldpadda

Skötselråd & inköpslista rysk stäppsköldpadda

Info samt att välja kön och antal

Den ryska stäppsköldpaddan är ett stillsamt och trevligt husdjur för allergikern eller reptilälskaren. Eftersom den inte är särskilt snabb eller klätterbenägen kan den passa som husdjur också åt lite yngre barn, även om de såklart alltid hanterar djuret under överinseende av en vuxen.

Den ryska stäppsköldpaddan kommer, namnet till trots från Centralasien där man hittar den från Afghanistan till västra Kina i områden som är semiarida, det vill säga halvtorra. Detta har satt sina spår i sköldpaddans diet, och den är skapt för att äta ganska näringsfattig och fiberrik mat.

Till skillnad från många andra sköldpaddsarter har den ryska stäppsköldpaddan fyra tår istället för fem, något som gör den lätt att känna igen. Det är en väldigt liten sköldpaddsart och den blir maximalt tjugo centimeter lång. Den kan också bli uppemot 80 år gammal, en av många anledningar till att ett införskaffande måste vara ett väl genomtänkt val.

Ryska stäppsköldpaddor är upptagna på CITES B-lista, vilket innebär att de måste säljas tillsammans med ett intyg som garanterar deras ursprung.

Kön och antal

Den ryska stäppsköldpaddan kan leva ensam, i par eller i grupp om flera honor eller en hane och flera honor. Flera hanar bör undvikas om inte inhägnaden är väldigt stor. En hane som bor med en ensam hona kan ibland uppvakta henne väldigt intensivt, av den anledningen kan det vara att föredra att ha en hane med flera honor eller bara två honor tillsammans.

När ni kommer hem

Vid hemkomst bör terrariet eller lådan redan vara förberedd så att det bara är att låta de nya djuren flytta in. De bör sedan lämnas ifred ett tag så att de kan bekanta sig med sin nya miljö, innan man börjar hantera dem. Låt dem sakta vänja sig vid dig, att du har handen i terrariet, kanske med en liten maskrosblomma som du lockar dina nya husdjur med. Sköldpaddan bör mestadels hållas i sitt terrarium, eller på sommaren i en väl täckt och rymningssäker utomhusbur. På golvet inomhus är det för halt och dragit för att sköldis ska vilja spendera någon längre tid.

mysk_4_article-image3-4

"Den ryska stäppsköldpaddan är ett stillsamt och trevligt husdjur för allergikern eller reptilälskaren."

Terrariet & Inredning

Den ryska stäppsköldpaddan kan hållas antingen i ett rymligt terrarium eller i en kaninbur modell större. Ett stort akvarium är sämre då det riskerar att bli dålig luftcirkulation i det på grund av de höga glasväggarna. Bottenytan för en sköldpadda med en maxlängd på 20 centimeter ska vara minst en halv kvadratmeter, vilket motsvaras av en bur eller ett terrarium med måtten 100 x 50 centimeter. Lägsta höjd ska vara 30 centimeter. I en inhägnad med de måtten får man hålla maximalt tre sköldpaddor.

Bottenmaterialet kan bestå av jord, sand, torv eller cocosfiber och det får gärna vara ganska djupt för att tillåta grävande, gärna så tjockt att sköldpaddan helt kan gräva ner sig.

Det ska finnas tillräckligt med gömställen (grottor och liknande) så att samtliga djur ska kunna gömma sig samtidigt. Över inhägnaden ska det finnas någon slags UV-källa , antingen i form av en kompaktlampa eller i lysrörsform. Den ryska stäppsköldpaddan behöver UVA- och UVB-ljus av den starkare typen, för djur som lever i öppna områden. Ljuskällan ska bytas var 6-12:e månad eftersom ljuskvaliteten avtar. Utan UV-ljus kan inte sköldpaddan bilda D3-vitamin vilket i sin tur gör att de inte kan ta upp kalcium korrekt. Detta påverkar på lång sikt deras skelett och hälsa. Temperaturen i den varma delen av terrariet ska ligga på mellan 30 och 35 grader, och på den svalare gärna runt 22 grader. Detta underlättas såklart av en stor inhägnad då dessa platser kommer att komma längre ifrån varandra. Det är viktigt att alla djur i terrariet kan sola sig samtidigt. Mät temperaturen med minst två termometrar , en i den varmare delen och en i den svalare delen. På natten stänger du av värmelampa och UV-ljus så att temperaturen faller precis som i naturen. Använd också en hygrometer för att säkerställa luftfuktigheten som ska ligga på ungefär 50% procent för hela inhägnaden. Skapa gärna en så kallad fuktlåda som härmar de svala och fuktiga hålor sköldpaddan gräver i naturen. Inred lådan med mossa och liknande och spraya den så att luftfuktigheten hamnar runt 70%.

Utöver ett grävvänligt bottenmaterial kan du inreda med stabila grottor i plast eller av stenar , som då måste placeras så att de inte kan falla ner på sköldpaddan. Rullar av korkbark kan också användas. Akvarierötter kan också användas och din sköldpadda kommer säkert klättra omkring på dem, de är förvånansvärt duktiga klättrare, sitt klumpiga utseende till trots. En vattenskål och en matskål behövs också. Lite utspridda stenar och liknande gör det lättare för din sköldpadda att ta sig upp på rätt köl igen om den skulle råka välta.

"Till skillnad från många andra sköldpaddsarter har den ryska stäppsköldpaddan fyra tår istället för fem."

Föda & allmän skötsel

Ryska stäppsköldpaddor är strikta vegetarianer och basen i deras föda är bladgrönt, hö, örter och blommor (färska eller torkade) och då och då bitar av grönsaker. Om torrfoder i form av pellets ges ska detta vara höbaserat. I naturen är sköldpaddans kost kalciumrik, och detta bör man försöka efterlikna även i fångenskap. Förhållandet mellan kalcium och fosfor ska ligga på 4:1, vilket diskvalificerar vissa grönsaker, till exempel ärtor, från att vara bra sköldpaddsmat. När man pudrar maten med vitamin- och kalciumpreparat bör man också se till att man köper ett preparat som har rätt förhållande mellan kalcium och fosfor. Basera sköldpaddans mat på hö, ogräs som klöver, groblad, maskrosor (blommor och blad), blast från ekologiska grönsaker, endivesallad, romansallad, ekbladssallad, frisésallad och små, små mängder rivna grönsaker. Frukt är för sockerrikt och ges endast i undantagsfall. Pudra fodret med multivitamin och kalciumpulver. Ett sepiaskal kan med fördel läggas i terrariet så att sköldpaddan själv kan gnaga i sig kalk vid behov.

Följ alltid skötselråden och utbilda dig på egen hand så att du förstår din sköldpaddas alla behov. Bristen eller sjukdomen hos sköldpaddan uppkommer inte på en gång när man ger fel mat eller glömmer att köpa ett UV-rör, men förr eller senare kommer man att se tecken på felaktig skötsel, och då är det ofta försent, för sköldpaddor försöker som så många andra djur att in i det sista dölja att de mår dåligt.

Städa terrariet regelbundet med en kattspade, och byt ut allt bottenmaterial vid behov. Torka hela terrariet med desinfektionsmedel. Diska mat och vattenskål dagligen och ta bort eventuella grönsaksrester som är blöta. Sköldpaddan ska ges fri tillgång till torrt foder som hö och torkade örter, och dagligen matas med färsk mat.

Om sköldpaddan blir sjuk

Kontakta omedelbart reptilkunnig veterinär. Tecken på sjukdom kan vara slöhet, nysningar, bubblor från näsöppningen, långvarigt öppen mun, rinnande eller helt stängda ögon. Förebygg sjukdom genom att hålla sköldpaddan i en korrekt miljö med bra mat. Det är inte alla sjukdomstillstånd som går att bota. En smådjursförsäkring kan vara en bra idé, många försäkringsbolag försäkrar även mindre husdjur.

Fortplantning och könsbestämning

Hos många sköldpaddsarter uppvisar hanen en konkav bukplåt, men det är inte fallet med den ryska stäppsköldpaddan. Istället känns hanen igen på att han har en längre och smalare svans än honan, och han håller den oftast vikt åt sidan. Hans klor är oftast längre och hans kloak ser mer ut som ett streck än honans som är mer stjärnformad. Vid parning uppvaktar hanen honan intensivt och efter en lyckad parning lägger honan upp till ett halvdussin ägg som vid rätt temperatur och fuktighetsförhållande kläcks efter 80-110 dagar. Ryska stäppsköldpaddor måste vara minst 10 år gamla för att vara könsmogna.

Viktig information

Huruvida man ska bada sin sköldpadda är ett omdebatterat ämne. I naturen försöker de ibland dölja lukten av sin avföring genom att göra ifrån sig under vatten, men då den ryska sköldpaddan lever i så pass torra områden är det otroligt att den skulle ha möjlighet att bada flera gånger i veckan. Sant är att sköldpaddor i fångenskap gör ifrån sig i vattnet om de badas, vilket onekligen leder till ett renare terrarium, men frågan kvarstår om man genom att stressa fram bajsandet gör att sköldpaddan till slut får svårt att reglera det själv. Om man upplever att sköldpaddan verkar förstoppad och har svårt att passera avföring torde den första åtgärden vara att se över kosten, om den innehåller tillräckligt med fibrer och har tillräcklig volym för ett gräsätande djur.

I naturen dvalar ryska sköldpaddor under vintern, och även i fångenskap kan man uppleva att sköldpaddan blir slö och inaktiv när det blir kallare. Om du vill dvala din sköldpadda måste den vara fullt frisk och matsmältningssystemet måste vara tömt på mat. Man sänker sedan gradvis temperaturen tills man uppnår 5 plusgrader. Förvara sköldpaddan i en välisolerad låda och håll koll på temperaturen och att sköldpaddan inte vaknar under dvalan. Ungdjur kan dvalas i 8-10 veckor och vuxna djur i maximalt 14 veckor. Sedan värmer man gradvis upp sköldpaddan under något eller några dygn och ger den vatten och mat.

Inköpslista

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK