4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Skötselråd & inköpslista korallfingergroda

Skötselråd & inköpslista korallfingergroda

Info samt att välja kön & antal

Korallfingergrodan tillhör lövgrodorna och har sin naturliga hemvist i norra och östra Australien och på Nya Guinea. Det är en nattaktiv groda som gömmer sig dagtid och som nattetid rör sig i bevuxna och fuktiga områden, till exempel nära vatten eller ansamlingar av vatten i håliga träd. Det svenska namnet kommer ifrån grodans breda och räfflade tåspetsar, det är dem som möjliggör trädklättring för grodan. I terrarium betyder detta att grodan kan klättra på till synes helt plana ytor, som till exempel glas. Därför är det viktigt att terrariet är helt rymningssäkert med lock.

Dess vetenskapliga namn caeruleus betyder blå, trots att grodan skiftar i ljust till mörkare grönt eller brunt. När grodan först beskrevs blev några bevarade exemplar felaktigt behandlade och såg då blå ut, så man utgick felaktigt ifrån att grodan var blå i det vilda.

Korallfingergrodan är en ganska stor groda, och blir upp emot tio centimeter lång. Honorna blir större än hanarna. Hanarna kan vara ganska ljudliga och kväka högt, något man bör vara beredd på om man överväger korallfingergroda som husdjur. Åldersmässigt kan korallfingergrodan bli uppemot 15 år gammal.

Korallfingergrodan lever i grupper i naturen och kan som husdjur hållas i par eller grupp. Som unga är det svårt att se kön på korallfingergrodor, därför kan det vara bra att ha en liten grupp för att öka chansen att få båda könen. Sätt inte ihop grodor med stor storleksskillnad. I värsta fall kan den större grodan äta den mindre.

När ni kommer hem

Förbered terrariet i förväg så att allting är klart för att släppa in dina nya husdjur. Korallfingergrodor har mycket känslig hud och de får lätt infektioner. De är inte djur som mår bra av att bli hanterade i onödan, utan i största möjliga mån ska de alltid vara kvar i sitt terrarium i en miljö som är anpassad för dem.

australiangreentreefrog-dumpyfrog

"Korallfingergrodan lever i grupper i naturen och kan som husdjur hållas i par eller grupp."

Terrariet & Inredning

Terrariet måste vara rymningssäkert då grodorna är duktiga klättrare, och det ska bygga på höjden då grodorna är trädlevande och inte utnyttjar bottenytan. Den nedre delen av terrariet måste kunna hålla vatten eftersom grodorna kräver hög luftfuktighet. Bottenytan på ett terrarium för en groda som är tio centimeter lång som vuxen ska vara minst 0,4 kvadratmeter, vilket motsvaras av ett terrarium med måtten 100 x 40 centimeter. Höjden ska enligt djurskyddslagen vara minst 40 centimeter, men för en klättrande groda är det så klart bättre med ett ännu högre terrarium.

Fyll botten med en fuktighetshållande blandning av jord, torv och till exempel kokosfibrer. Lägg eventuellt lecakulor i botten. Olika sorters mossor som köps torr och sedan fuktas är bra för att behålla fuktigheten i terrariet. Inred med rötter, lianer och grenar så att grodorna till fullo kan utnyttja terrariets höjd. Ytor som inte är inredda är av mindre nytta för grodorna. Inred gärna med växter, levande eller i plast. Välj härdiga sorter med lite större blad då vuxna grodor annars kan förstöra bladen. Det är viktigt att växterna inte är giftiga. Luftfuktigheten ska ligga runt 60-70% och den kan uppnås antingen genom att man dagligen sprayar terrariet eller genom att man bevattnar det med någon typ av dimsystem . Använd ett vattenberedningsmedel i vattnet då grodor har mycket känslig slemhud.

Belys terrariet med ett UV-rör för skogslevande reptiler och groddjur. Temperaturen i terrariet ska dagtid ligga mellan 24–28 grader och detta uppnås lämpligast med en värmelampa av något slag eller med en värmematta eller slinga. Var noga med att grodan inte kan komma åt lampan om en sådan används, och även att det inte blir för varmt och torrt i terrariet. Grodor sitter ofta högt upp i terrariet och sover, så var noga med att mäta temperaturen på minst två olika ställen för att säkerställa att det inte blir för varmt. På natten kan temperaturen sjunka till vanlig rumstemperatur. Ställ in en stor vattenskål på botten och lägg i några pinnar och grenar så att grodorna lätt kan ta sig i och ur. Många grodor använder vattenskålen för att sitta i, så byt vattnet ofta så att det inte blir ohygieniskt. Inred gärna med en konstgjord bakgrund som imiterar sten eller rötter. Hela terrariet ser mer naturligt ut och det blir lättare för växter att växa fast.

"Terrariet måste vara rymningssäkert då grodorna är duktiga klättrare"

Föda & allmän skötsel

Korallfingergrodor kan utfodras med insekter som syrsor, små gräshoppor, vandrande pinnar, kackerlackor och mjölmask, metmask, zoophobas, vaxmott och någon enstaka upptinad pinkie. Pudra foderdjuren med kalcium och multivitamin och se till att alla foderdjur är ordentligt matade och att de har druckit, för att innehålla maximalt med näring. Mata vuxna grodor ungefär två gånger i veckan, ungdjur oftare.

Kontrollera temperatur och luftfuktighet dagligen och byt ut vattnet i vattenskålen och diska den. Torka av ställen där det hamnat avföring och byt ut bottenmaterialet vid behov. Det är viktigt att en korrekt luftfuktighet upprätthålls.

Om korallfingergrodan blir sjuk

Kontakta omedelbart reptilkunnig veterinär. Tecken på sjukdom eller missförhållanden kan vara slöhet, öppen mun, rinnande eller helt stängda ögon och hudskador. Förebygg sjukdom genom att hålla dina grodor i en korrekt miljö med bra mat. Det är inte alla sjukdomstillstånd som går att bota, många djur döljer in i det sista att de mår dåligt.

Fortplantning och könsbestämning

Det är bara hanarna som kväker. De är också mindre till kroppsstorleken än honorna.  På insidan av de tår som motsvarar tummar har hanarna ett litet upphöjt område.

Efter parning lägger honan, beroende på sin egen ålder och storlek, ett stort antal ägg i vattendelen av terrariet. Vill man behålla äggen bör de flyttas till ett i förväg uppstartat och förberett akvarium med varmt vatten där äggen kläcks efter två till tre dagar. De första veckorna i livet lever grodans avkomma som grodyngel och går sedan igenom en metamorfos som gradvis ger ynglet den vuxna grodans utseende.

Inköpslista

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK