4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Fågel / Skötselråd & inköpslista kakariki

Skötselråd & inköpslista kakariki

Att välja kön & antal

Kakarikin är en liten clown fylld med energi! Den kräver stort utrymme och mycket stimulans i form av leksaker, variationsrik kost och uppmärksamhet. De är inte högljudda fåglar, och dom kan ibland lära sig att härma ljud och enstaka ord. Kakarikin är en bra nybörjarfågel då de tack vare sin nyfikenhet oftast snabbt blir tama. De har en livslängd på ca 10 år, men kan bli äldre.

Kakarikin lever i det vilda i Nya Zealand och närliggande öar. En vuxen kakariki är cirka 23-27cm lång. De finns i två sorter; gulpannad (Cyanoramphus Auriceps) och rödpannad (Cyanoramphus Novaezelandiae). Bägge arterna förekommer i gul och grön färg, och mer ovanligt även som brokiga och lutino.

Kakariki ska hållas i flock eller par. I naturen lever de i flockar bestående av ca åtta par.

Hanar är något lugnare än honor, medan honan har ett livligare temperament vilket många finner charmigt.

När ni kommer hem

Låt kakarikin vara ifred det första dygnet, så den får en chans att lära känna sitt nya hem. Ett litet tips är att läsa högt ur fågelboken bredvid buren. Då lär ni er om kakarikis, samtidigt som den vänjer sig vid era röster och närvaro.

Vänta inte för länge med att börja göra kakarikin tam, de är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Håll ena handen i buren för att vänja fågeln vid handen, och använd mjuka rörelser. Ha gärna en bit hirs i handen! När den inte skyggar för att du rör vid inredningen, så försök den att kliva upp på ditt finger.

Släpp fågeln lös först när den är handtam, och dra för fönstren så att den inte flyger in i rutan och skadar sig. Kommer inte fågeln till dig när den ska in i buren, så använd en handduk eller håv att fånga den med. Ge din nya vän mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar.

kakariki_article-image3-4

"Kakarikin är en bra nybörjarfågel då de tack vare sin nyfikenhet oftast snabbt blir tama."

Buren & inredning

Kakarikin har ett stort variationsbehov, så buren kan aldrig bli för stor! För att ge fågeln ett gott liv så rekommenderar vi att du väljer en rymlig bur eller voljär. Välj också en större bur om du ska ha flera fåglar tillsammans. Enligt jordbruksverkets regler får storleken inte understiga 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Gallren ska vara täta för att fågeln inte ska kunna rymma. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.

På botten av buren använder man finkornig sand eller naturströ beroende på vad man föredrar. Kakarikin behöver snäckskal för matsmältningen, och detta strör man ut i sanden, eller erbjuder i en separat skål. Det finns också sand med snäckskal i.

Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antalet fåglar i buren. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Sittpinnarna ska vara av olika tjocklek och material för att ge fötterna jämn belastning. Pinnarna ska vara jämnt fördelade över buren, så att fågeln med lätthet kan flyga mellan dom. De ska inte sitta så att det kan komma spillning i mat/vattenskålarna.

Leksaker är ett enkelt sätt att se till att din fågel alltid har något att göra, och det finns massor att välja på! Variera gärna material och färger. Tumregeln är att går det att pilla sönder eller pingla med så är det skoj! Byt leksaker ofta för att stimulera fågeln.

Ha två matskålar, en var till pellets och fröer, så att du lätt kan slänga fröskalen. Till en början bör du erbjuda vatten i en vattenskål, men en vattenautomat är att föredra när fågeln lärt sig använda den.

Färska frukter och grönt kan erbjudas i en separat skål, eller på ett fruktspett. Hirskolvar kan fästas med en klämma. Det finns också roliga aktiveringsleksaker att gömma nötter, frön och annat gott i.

Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren, den hjälper din fågel hålla sig frisk och bilda eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla fågeln glad och frisk.

Föda & allmän skötsel

Kakarikin ska ha fri tillgång till foder, och du kan ge både pellets och parakitfröblandning. När fågeln är ung eller ruggar kan du med fördel blanda äggfoder med pelletsen, det lockar den även att lära sig tycka om pellets. Som godis kan du erbjuda fröstänger, hirskolvar och fruktblandningar.

Tänk på att kakarikins mage är känslig vid stress och miljöombyte. Vänta minst 14 dagar med att ge grönfoder och börja försiktigt med en sak i taget, magen måste vänjas successivt. Frukt, groddar och grönsaker kan sedan ges regelbundet och gärna i variation.

Vattnet ska bytas dagligen och matskålar och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet och häng in ett sepiaskal och ett kalkblock i buren.

Kakarikins näbb och klor växer hela tiden, så det är viktigt att den har leksaker och inredning att slipa dem på. Klorna bör du klippa om de blir för långa. Använd en speciell klotång för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande medel tillhands. Vill du ha information eller hjälp med kloklippningen så prata med vår personal.

Kakarikin ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att den byter hela fjäderskruden. Under denna tid är det viktigt att fågeln får extra ruggningsvitaminer. Skulle fågeln börja plocka sig själv på fjädrar så är det ett tecken på att den har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra den glad igen! För att hindra den från att fortsätta plocka sig kan man spraya bitterspray på fjädrarna. Kakarikin fullkomligt älskar att bada, erbjud den ett fågelbadkar, eller duscha den med fina droppar från en blomspruta.

Om kakarikin blir sjuk

Vanliga symptom är viktförändringar, missfärgade/tuggade fjädrar, pluggar i näsborrarna, rodnad eller förlust av fjädrar runt ögonen, flagig hud eller näbb, onormal spillning. Om du upptäcker att din fågel verkar sjuk så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär).

Erbjud gärna fåglarna att sitta under värmelampa i en del av buren. Detta förebygger sjukdom, och du ser att fågeln mår dåligt om den kurar under lampan hela tiden.

Rekommenderade produkter

See all products

Savic Primo 60 Open Empire

1 399 kr

Pallfrakt

Savic Tasmania

3 599 kr

Fortplantning och könsbestämning

Kakarikin blir könsmogen vid 7 månaders ålder. De 3-7 äggen kläcks efter ca 20-23 dygn. Ungarna stannar kvar i boet tills de är ca 5 veckor, och behöver sen föräldrarnas omvårdnad i ca 3 veckor till innan de är redo att flytta. Man ska aldrig korsa röd- och gulpannade.

Könen liknar varandra men hanarna något större och har kraftigare näbb. Den rödpannade honan har svagare röda öronfläckar, och den gulpannade honan har ett mindre gult fält i pannan än hanen. Det är svårare att se skillnaden när fåglarna är unga.

Inköpslista

 • Rymlig bur - minsta storlek för en fågel 120x70x80 cm
 • Sand eller naturströ som bottenmaterial
 • Snäckskal
 • Skål till snäckskal (behövs ej om du har sand i botten)
 • Pellets
 • Parakitfröblandning
 • Äggfoder
 • Sittpinnar av olika tjocklekar och material
 • Två matskålar
 • Vattenskål
 • Vattenautomat
 • Vitamintillskott (flytande eller pulver)
 • Ruggningsvitaminer
 • Sepiaskal
 • Kalksten
 • Badkar
 • Spade att göra rent buren med
 • Rengöringsmedel för burbottnen
 • Desinficeringsmedel för bur och inredning
 • Klosax
 • Blodstillande medel
 • Leksaker av olika slag
 • Hirskolvar
 • Fröstänger
 • Transportbur
 • Värmelampa
 • UV-lampa
 • Litteratur om kakariki

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Fågel

Så får du din zebrafink att trivas

15 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK