4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Akvaristik / Skötselråd fiskar

Skötselråd fiskar

Hemtransport och inplantering av fiskar

Dessa rekommendationer bör du följa när du köper fiskar. Personalen hjälper dig gärna om du har frågor!

Tid för transport

Fisken kan vara i påsen i upp till 4 timmar, men tiden varierar beroende på fiskarnas storlek och antal i påsen. Självklart är det bättre ju kortare tid fisken behöver vara i påsen. Vid längre transport erhåller vi syrgas.

Temperatur under transporten

Frigolitkylväska eller termoväska är det bästa sättet att bibehålla temperaturen i påsen. Har du inte en väska så hålls värmen bäst innanför jackan. Vi rekommenderar att ni åker direkt hem då det lätt blir för varmt eller kallt för fiskarna. Tidningspapper hjälper väldigt dåligt.

Förbered dig gärna! Vet du att du ska köpa fiskar så ta med dig en väska och planera din tid så att fiskarna får komma hem fort. Kontrollera också vattenvärdena innan du köper ny fisk.

cutelittlefishinanaquarium

Vid hemkost

Byt gärna 10% av vattnet i akvariet och tillsätt vattenberedningsmedel , anti-stressmedel och bakteriekultur före du sätter i fiskarna.

Lägg påsen oöppnad att flyta i akvariet, släck gärna belysningen. Detta är för att vattnet i påsen ska få samma temperatur som akvarievattnet.

När påsen och akvarievattnet har samma temperatur (ca 15 min) öppnar du påsen och tar in max 1 dl akvarievatten i påsen. Upprepa var 5:e minut ca 3-5 gånger.

Häll inte vattnet från påsen i akvariet (det är smutsigt efter transporten). Häll vattnet genom en håv ner i en hink och lägg ner fisken i akvariet.

Mata inte i akvariet på 3 dagar! Det är extremt stressande för fisk att bli transporterad och de förlorar mycket av sitt viktiga slemskydd. Låt fiskarna och bakterierna i akvariet acklimatisera sig innan du matar igen.

Man kan inte heller mata före eller under samma dag som du ska sätta i fisk, då vattnet hinner bli förorenat. Fiskarna klarar sig utan mat ett par dagar, men det viktiga är att akvariet klarar av att bryta ner föroreningarna maten orsakar i samma takt som ny mat hälls i.

Att vara mätt är inte till någon glädje om man risker hälsan genom att simma i förorenat vatten!

Tips: Utse en person i familjen som ansvarar för matningen, så sker inga misstag!

Nystartat akvarium eller precis bytt stor del av vattnet?

Undvik att släppa ner fiskar i ett helt nystartat akvarium. Låt det stå igång något dygn med pump och doppvärmare påslagna. Tillför alltid startbakterier , vattenberedningsmedel och ektozon salt vid nystarten. Följ doseringsanvisningen på förpackningen. Tänk också på att mjukstarta med ett mindre antal fiskar första veckan och kontrollera vattenvärdena ofta i början.

Om du en längre tid haft samma fiskar i akvariet och planerar insättning av fler fiskar, bör du förbereda vattnet innan isättningen med bakteriekultur. Detta för att bakteriekulturen ska anpassas efter alla fiskar i akvariet.

Det är viktigt att tänka på samma sak när du gör ett större vattenbyte. Glöm inte att varje gång du byter vatten ska du tillsätta motsvarande mängd medel, då vattnet annars tappar viktiga beståndsdelar.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Akvaristik

Rysk stäppsköldpadda som husdjur – detta ska du tänka på

12 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK