Hem / Tips & Råd / Akvaristik / Skötselråd fiskar
Hemtransport och inplantering av fiskar
Dessa rekommendationer bör du följa när du köper fiskar. Personalen hjälper dig gärna om du har frågor!
Tid för transport
Fisken kan vara i påsen i upp till 4 timmar, men tiden varierar beroende på fiskarnas storlek och antal i påsen. Självklart är det bättre ju kortare tid fisken behöver vara i påsen. Vid längre transport erhåller vi syrgas.
Temperatur under transporten
Frigolitkylväska eller termoväska är det bästa sättet att bibehålla temperaturen i påsen. Har du inte en väska så hålls värmen bäst innanför jackan. Vi rekommenderar att ni åker direkt hem då det lätt blir för varmt eller kallt för fiskarna. Tidningspapper hjälper väldigt dåligt.
Förbered dig gärna! Vet du att du ska köpa fiskar så ta med dig en väska och planera din tid så att fiskarna får komma hem fort. Kontrollera också vattenvärdena innan du köper ny fisk.
Vid hemkost
Man kan inte heller mata före eller under samma dag som du ska sätta i fisk, då vattnet hinner bli förorenat. Fiskarna klarar sig utan mat ett par dagar, men det viktiga är att akvariet klarar av att bryta ner föroreningarna maten orsakar i samma takt som ny mat hälls i.
Att vara mätt är inte till någon glädje om man risker hälsan genom att simma i förorenat vatten!
Tips: Utse en person i familjen som ansvarar för matningen, så sker inga misstag!
Nystartat akvarium eller precis bytt stor det vatten?
Undvik att släppa ner fiskar i ett helt nystartat akvarium. Låt det stå igång något dygn med pump och doppvärmare påslagna. Tillför alltid startbakterier, vattenberedningsmedel och ektozon salt vid nystarten. Följ doseringsanvisning på förpackningen. Tänk också på att mjukstarta med ett mindre antal fiskar första veckan och kontrollera vattenvärdena ofta i början.
Om du en längre tid haft samma fiskar i akvariet och planerar insättning av fler fiskar, bör du förbereda vattnet innan isättningen med bakteriekultur. Detta för att bakteriekulturen ska anpassas efter alla fiskar i akvariet.
Det är viktigt att tänka på samma sak när du gör ett större vattenbyte. Glöm inte att varje gång du byter vatten ska du tillsätta motsvarande mängd medel, då vattnet annars tappar viktiga beståndsdelar.