4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Skapa ett tryggt nyår för din katt

Skapa ett tryggt nyår för din katt

Nyårsafton är en festlig tid för människor, men det kan vara en stressig och skrämmande tid för katter. Höga ljud från fyrverkerier, mycket folk och allmän uppståndelse kan göra att din katt känner sig otrygg. Här är en guide med tips för att skapa en trygg och lugn miljö för din katt under nyår.

Skapa en trygg och lugn plats

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att skapa en trygg plats för din katt där den kan känna sig säker. Välj ett tyst rum långt från huvudfestligheterna och bullret utifrån. Placera bekväma kattsängar , filtar och favoritleksaker i rummet för att göra det mysigt. Katter gillar att gömma sig, se därför till att ge katten en kattbädd den kan krypa in i eller skapa en trygg plats där den kan gömma sig. Håll dörrar och fönster stängda för att minska ljudet från fyrverkerier.

Ljuddämpning

Minska ljudnivåerna från fyrverkerier och fester utomhus. Dra för gardinerna eller persiennerna för att dämpa ljudet och blockera ljusblixtarna från fyrverkerier. Spela lugnande musik eller sätt på TV för att maskera ljudet från fyrverkerier och skapa en mer normal ljudmiljö.

Lugnande medel

Ibland kan naturliga eller medicinska lugnande medel vara till hjälp som Feromonsprayer och Diffusorer. Produkter som Feliway kan sprida syntetiska kattferomoner som har en lugnande effekt. Naturliga tillskott som innehåller ingredienser som L-teanin och tryptofan kan hjälpa till att minska stress. Om din katt är extremt rädd kan veterinären rekommendera lugnande medicin.

Håll rutinerna

Katter är vanedjur, och att hålla fast vid deras dagliga rutiner kan hjälpa dem att känna sig tryggare. Försök att mata och leka med din katt på samma tider som vanligt. Se även till att kattlådan är lättillgänglig och ren.

tryggkatt

Hantera oväntade gäster

Om du har gäster över på nyårsafton, tänk på hur detta kan påverka din katt. Förvarna dina gäster genom att be dina gäster att vara försiktiga med att öppna dörrar så att katten inte smiter ut. Låt din katt själv bestämma om den vill interagera med gästerna eller inte. Tvinga den inte till socialt umgänge.

Identifiering och säkerhet

Säkerställ att din katt är identifierbar och trygg ifall den skulle lyckas smita ut. Halsband och ID-bricka är mycket bra att katten har på sig. Se till att din katt har ett halsband med en ID-bricka med ditt telefonnummer. Om din katt inte redan är chippad, överväg att göra detta. Det ökar chansen att återförenas om den skulle försvinna.

Förberedelser i förväg

Börja förberedelserna i god tid innan nyårsafton för att minska stressen. Introducera trygga platser tidigt genom att låta katten vänja sig vid sitt trygga rum flera dagar innan nyår. Testa lugnande produkter om du planerar att använda lugnande medel eller feromonsprayer. Börja använda dem några dagar innan nyår för att se hur katten reagerar.

Sammanfattning

Nyår kan vara en stressig tid för katter, men med rätt förberedelser kan du skapa en trygg och lugn miljö för din katt. Genom att skapa en säker plats, dämpa ljud, använda lugnande medel och hålla rutiner kan du hjälpa din katt att känna sig trygg under nyårsfirandet. Med dessa tips kan både du och din katt njuta av ett lugnt och säkert nyår!

Rekommenderade produkter

Kampanj
-15%

Flamingo Dog Bed Round Snoozzy

356 kr419 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK