4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Salmonella hos katt

Salmonella hos katt

Salmonella är en bakteriell infektion som kan påverka din katt. I denna artikel kommer vi att titta närmare på salmonella hos katter, inklusive symtom, behandlingsalternativ och viktiga förebyggande åtgärder.

Vad är salmonella?

Salmonella är en familj av bakterier som vanligtvis finns i tarmarna hos människor och djur. Det finns många olika stammar av Salmonella-bakterier, och vissa kan orsaka sjukdom hos både människor och djur. Dessa bakterier kan överföras genom kontaminerad mat, vatten eller direkt kontakt med smittade djur eller deras avföring.

Småfåglar kan bära på salmonella. Därför löper katter som är ute och jagar en större risk att få salmonella. 

Hur smittar salmonella?

Salmonella kan smitta från djur till djur men även till människa. Oftast genom bakterier som överförs genom kontaminerad mat, vatten eller direkt kontakt med smittade djur eller deras avföring. Eftersom småfåglar kan bära på salmonella bör du inte röra en fågel med dina bara händer om din katt kommer hem med en.

Symtom på salmonella hos katter

Katter som är smittade med salmonella kan uppvisa olika symtom, inklusive:

  • Diarré: En av de vanligaste symtomen på salmonella hos katter är diarré, som kan vara vattnig och förekomma frekvent.

  • Kräkningar: Katter kan uppleva kräkningar som ett resultat av salmonellainfektionen.

  • Förlust av aptit: Salmonella kan påverka kattens aptit, vilket kan leda till viktminskning och uttorkning.

  • Lethargi: Katter kan också visa tecken på trötthet och allmän svaghet på grund av salmonellainfektionen.

Det är viktigt att notera att symtomen på salmonella hos katter kan variera. Vissa katter visar inga symtom alls medan andra katter kan få desto fler eller alla symtom. 

kattitra%cc%88d

Behandling av salmonella hos katter

Om du misstänker att din katt kan vara smittad med salmonella är det viktigt att kontakta din veterinär. Vissa katter tillfrisknar på egen hand efter en salmonellainfektion medan andra katter kan bli allvarligt sjuka. I de fall katten blir allvarligt sjuk behöver den veterinärvård.

Behandlingen av salmonella hos katter kan innefatta:

  • Vätsketerapi: För att bekämpa uttorkning kan din veterinär ordinera vätsketerapi för din katt.

  • Antibiotika: I vissa fall kan antibiotika vara nödvändiga för att behandla salmonellainfektionen.

  • Dietändringar: Din veterinär kan rekommendera att du övergår till en mild diet för att skona kattens mage under återhämtningsprocessen.

Det är viktigt att följa din veterinärs rekommendationer noggrant för att säkerställa att din katt återhämtar sig ordentligt från salmonellainfektionen.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för salmonellainfektion hos din katt är det viktigt att vidta följande förebyggande åtgärder:

  • Hantera mat säkert: Se till att förvara kattmat på rätt sätt och undvik att låta rått kött eller fisk komma i kontakt med kattens mat.

  • Tvätta händerna regelbundet: Efter att ha hanterat kattlådan eller maten är det viktigt att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten för att minska risken för överföring av salmonella-bakterier.

  • Rengör kattlådan regelbundet: Håll kattlådan ren genom att rengöra den regelbundet för att minska risken för kontaminering med salmonellabakterier.

  • Konsultera din veterinär: Om du misstänker att din katt kan vara smittad med salmonella, kontakta omedelbart din veterinär för rådgivning och behandling.

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att skydda din katt från salmonellainfektion och främja deras välbefinnande och hälsa.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK