4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Så väljer du rätt kattbädd

Så väljer du rätt kattbädd

Att välja rätt kattbädd är viktigt för att säkerställa att din katt får en bekväm och trygg plats att vila på. Läs vidare för att ta reda på vad du bör tänka på när du väljer en kattbädd.

Varför är det viktigt att välja en bra kattbädd?

En bekväm bädd ger din katt en känsla av trygghet och komfort, vilket är viktigt för dess välbefinnande. En bra kattbädd kan förbättra din katts sömnkvalité vilket i sin tur kan leda till bättre humör och hälsa. Katter gillar att sova på platser som är varma, där de känner sig säkra, ej sedda eller hörda och därför är det viktigt att välja en kattbädd som tillgodoser de behoven.

En stödjande kattbädd kan även hjälpa till att förebygga ledproblem och andra hälsoproblem, särskilt för äldre katter eller de med ledproblem. Därför är det viktigt att titta på din katts behov och noga överväga vilken typ av bädd du bör skaffa åt din katt. Katter är sociala djur men de behöver flera platser i hemmet de kan dra sig undan till. Just därför rekommenderar vi att ha mer än en kattbädd i din bostad.

Faktorer att tänka på när du väljer bädd - storlek

Välj en bädd som är tillräckligt stor för att din katt ska kunna sträcka ut sig helt och hållet, men inte så stor att den inte känner sig trygg. Katter tycker om att ha det mysigt och ombonat och vissa katter gillar att sova i bäddar som är formade som en grotta som är helt omslutande. 

Material

Materialvalet är viktigt för både komfort och hållbarhet. Katter gillar mjuka och varma material som fleece, plysch eller ull. Se till att materialet är lätt att rengöra och tvätta.

Stöd

Om din katt är äldre eller har ledproblem, välj en bädd med ortopediskt stöd. Memory foam-sängar kan vara ett bra alternativ för att ge extra stöd och avlastning för lederna.

sovandekatt

Form

Katter har olika preferenser när det gäller bäddens form. Vissa katter föredrar öppna bäddar medan andra gillar att krypa in i stängda eller iglooformade bäddar. Observera din katts beteende för att avgöra vilken typ av bädd den skulle föredra.

Placering

Placeringen av bädden kan påverka din katts trivsel. Katter gillar att ha en upphöjd och överblickande position eller en avskild plats där de kan känna sig säkra. Tänk på var du placerar bädden i ditt hem.

Temperatur

Katter gillar varma och mysiga platser. Välj en bädd som håller värmen bra, eller välj en elementbädd som du kan hänga över ditt element. Katten får då njuta av en bädd med värme från elementet.

Tips för att introducera den nya bädden

  • Gör bädden inbjudande
  • Placera en filt eller ett föremål som luktar som dig eller katten i bädden för att göra den mer inbjudande. Katter attraheras av bekanta dofter.

  • Positiv förstärkning
  • Uppmuntra din katt att använda den nya bädden genom att placera godis eller leksaker i den. Belöna din katt när den använder bädden för att skapa en positiv association.

  • Placera bädden strategiskt
  • Placera bädden på en plats där din katt redan gillar att vila. Om din katt har flera favoritställen kan du överväga att skaffa flera bäddar.

  • Ge det tid
  • Ge din katt tid att vänja sig vid den nya bädden. Vissa katter kan behöva lite tid för att acceptera en ny sovplats, så ha tålamod och låt din katt utforska bädden i sin egen takt

Populära typer av kattbäddar

Kattigloos

Kattigloos är stängda bäddar som ger en känsla av säkerhet och skydd. De är perfekta för katter som gillar att krypa in och känna sig ombonade.

Upphöjda bäddar

Upphöjda bäddar ger katten en överblick och är ofta populära bland katter som gillar att hålla koll på sin omgivning. Dessa bäddar kan också vara bra för luftcirkulationen och hålla bädden svalare.

Ortopediska bäddar

Dessa bäddar är fyllda med memory foam eller annan stödjande fyllning och är särskilt bra för äldre katter eller de med ledproblem.

Fönstersängar

Fönstersängar fästs på fönstret och ger katten en perfekt plats att sola sig och titta på världen utanför. Dessa är bra för nyfikna katter som gillar att observera sin omgivning.

Rekommenderade produkter

Kampanj
-15%

Flamingo Dog Bed Round Snoozzy

356 kr419 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK