4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Så kommunicerar katten

Så kommunicerar katten

Mjau, säger katten. Men vad vill den? Katten har en mängd olika sätt att kommunicera. Genom ljud och kroppsspråk försöker den förmedla sitt budskap. Vi reder ut vad som betyder vad.

Visste du att katter nästan bara jamar när de vill kommunicera med människor? Katter sinsemellan kommunicerar bara med dofter och kroppsspråk. 

Vad katten vill oss beror på hur katten jamar. Oftast betyder ett jam att katten vill ha uppmärksamhet och om katten jamar vid dörren betyder det förmodligen ”släpp ut mig”. En katt som går runt i köket och jamar säger förmodligen att den är hungrig.

Om katten jamar ängsligt kan det betyda att den vill ha hjälp, exempelvis att den har klättrat för högt upp i ett träd och inte vågar klättra ner på egen hand.

Spinnande katt

En spinnande katt visar att den är trygg – det är kattens absolut tydligaste sätt att tala om att den mår bra. Om din katt är sjuk eller stressad kan dock spinnandet också betyda att den vill vara ifred. När katten riktar sitt spinnande mot en annan katt som är dominant så är det en signal om att den vill vara sams, en slags fredsflagga. En ensam katt spinner aldrig, det är alltid ett sätt att kommunicera

Kattens svans

Kattens svansföring ger oss också signaler om vad katten vill säga oss. Ju högre katten bär sin svans, desto mer intresserad är katten av dig. Om kattens svans hänger och är svagt böjd känner den sig trygg och avslappnad. En burrig svans som står rakt ut betyder att katten är redo att gå till anfall.

När svansen slår fram och tillbaka är det ofta ett tecken på att katten inte kan bestämma sig: Ska jag ligga kvar eller springa i väg? Ska jag gå till anfall eller be om gos? En katt som viftar på en uppburrad svans är troligtvis i startgropen för en attack.

Lömska katter

Vissa tycker att katter är lömska eftersom de skiftar så snabbt i humör. De kan gå från att kela till att bita i handen på en sekund. Men ganska säkert har katten skickat signaler för att meddela att kelstunden är slut, du har bara inte uppfattat det. Ju mer tid du umgås med din kisse, desto lättare blir det att uppfatta dess alldeles unika språk.

sp-royal-cat-care

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK