4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Så får du din skäggagam att trivas

Så får du din skäggagam att trivas

När du kommer hem med din skäggagam är det viktigt att den får vara ifred de första dygnen. Din nya vän behöver lugn och ro för att vänja sig vid sitt nya hem.

Terrariet

Det minsta tillåtna måttet för en normalstor, vuxen skäggagam är en bottenyta på 0,9 m² och 0,5 meters höjd. Om din skäggagam blir längre än 51 cm ska den ha en bottenyta på minst 1,8 m². Tänk på att detta är minimimått och att skäggagamen mår bättre av ett större utrymme. Skäggagamen är till större delen en marklevande ödla men den kan även spendera mycket tid åt att klättra. Erbjud därför gärna ett högre terrarium på omkring 0,8 - 0,9 m.

Vad ska finnas i terrariet?

Se till att du har terrariet iordninggjort innan din nya familjemedlem får flytta hem. Det är viktigt att du har rätt miljö för att skäggagamen ska hålla sig frisk och trivas.

Skäggagamen är både land- och trädlevande ödlor och det är därför viktigt att inreda terrariet med stenar, klippor och rötter både på höjd och bredd. I det vilda söker skäggagamen skydd i hålor och klippskrevor både från solen och från rovdjur så det är viktigt att det finns flera gömställen för alla individer i terrariet.

Skäggagamen kan börja äta av bottenmaterialet i terrariet, vilket kan leda till förstoppning, därför är det viktigt att välja rätt material. Finkornig sandbotten är det mest naturliga alternativet och relativt lätt att hålla rent.

Skäggagamen är växelvarm vilket betyder att den är beroende av temperaturerna i omgivningen för att kunna termoregulera, det är viktigt för att dess inre organ och matsmältningen ska kunna fungera. Skäggagamen är en ödla som härstammar från halvöken men högre temperaturer kan vara lika skadliga som lägre.

En värmematta i ena delen av terrariet är att rekommendera. Där bör den varmaste punkten ligga på runt 40 grader. Den svalaste punkten i andra delen av terrariet bör inte gå under 28-29 grader. Nattetid bör temperaturen sänkas till 24-25 grader och luftfuktigheten ska vara 35-40%.

Eftersom skäggagamen inte får något UV-ljus genom glaset, är det viktigt att ha en lampa med UV-ljus eller en lampa med UV-lysrör som har både UVA- och UVB-ljus. Detta är nödvändigt för att skäggagamen ska bilda D-vitamin som i sin tur är nödvändigt för att kunna ta upp kalk.

lizardcentralbeardeddragonpogonavitticepssittingonastone

Vad äter skäggagamer?

Skäggagamen är en allätare som vill ha både animaliskt protein och grönsaker. Ungdjuren äter mest animaliskt protein men börjar äta mer vegetabiliskt med åldern. Därför är det viktigt att tidigt vänja skäggagamen vid en varierad kost – ju tidigare detta sker, desto lättare blir det att föra över den på en mer vegetabilisk kost när den blir äldre. En varierad kost minskar dessutom riskerna för sjukdomar.

Unga djur ska ha en regelbunden utfodring av både animalisk och vegetabilisk föda 2-3 gånger per dag. Man ska vara försiktig och inte ge för mycket mjölmask då ungdjuren lätt blir förstoppade. Vuxna djur behöver ha vegetabilisk föda varje dag, men endast animaliskt protein 2-3 gånger i veckan.

Foderdjuren får inte vara större än två tredjedelar av skäggagamens bredd på huvudet. Ge även skäggagamen en balanserad kost för att göra födan så nyttig som möjligt. Det är också viktigt att pudra foderdjuren med kalk och vitaminer .

Foderdjur som passar bra till skäggagamen är syrsor, kackerlackor, mjölmask, zophobas och små pinkisar (musungar).

Hur du får din skäggagam att trivas

För att skäggagamen ska trivas och hålla sig frisk, är det viktigt att ge den rätt skötsel. Stress orsakad av en otillräcklig skötsel och dålig miljö är en av de vanligaste orsakerna till sjukdomar och problem hos skäggagamen.

Skäggagamen dricker sällan stillastående vatten utan får i sig den största delen av vätska från grönsaker och foderdjur. Därför är det viktigt att vattenskålen är stor nog att bada i. Regelbundna bad stimulerar och främjar både vätskeintaget och tarmtömningen. Det minskar även risken för förstoppning som skäggagamen kan få från att äta fel kost och/eller mumsa på underlaget i terrariet. Ömsningen sköter också sig självt om skäggagamen får bada regelbundet.

Kontrollera dagligen temperaturen i terrariet. För att ha full kontroll – ha en termometer på både den varma och den kalla sidan. På grund av den höga värmen i terrariet är det bra att spraya vatten i terrariet – på och omkring ödlan – ett par gånger i veckan eller vid behov.

Överbliven mat och avföring ska städas bort varje dag och det är viktigt att byta underlaget ofta. Inredningen ska rengöras noga och desinficeras eller bytas ut regelbundet.

Var försiktig när du hanterar skäggagamen, vid stress eller om den känner sig hotad kan den släppa sin svans. Svansen växer aldrig ut igen vilket den kan göra på många andra ödlearter. Lyft alltså aldrig din skäggagam i svansen utan kupa båda händerna om den.

Brumering/vinterdvala

Skäggagamen brukar själv visa om den vill gå i dvala. Den blir slö, tappar aptiten och gräver ner sig. Detta beror på låg fuktighet i terrariet. Du kan därför öka fuktigheten för att undvika dvala då det kan medföra problem som lunginflammationer. Om skäggagamen inte är vid god hälsa ska den inte gå in i brumering.

Vill du ha fler tips och råd kring brumering är du välkommen att höra av dig till vår kunniga personal på reptilavdelningen.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Reptil

Prylguide: startkit för nya kameleontägare

12 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK