Hem / Tips & Råd / Fågel / Så får du din kanariefågel att trivas
Här är våra bästa tips för att ge dina kanariefåglar de bästa förutsättningarna för ett långt och roligt liv hos sin nya familj.
Kanariefåglar har ett stort flygbehov – därför kan buren aldrig bli för stor. Djurskyddslagstiftningen anger hur stor en fågelbur eller andra utrymmen där fåglar lever minst ska vara. Bredden på utrymmet där en fågel vistas ska vara minst två gånger fågelns längd, dock minst 45 cm. Ytan får gärna vara större men aldrig mindre än nedan. Fråga gärna vår personal om du är osäker på vilken bur du ska välja.
Fågelns längd från näbb-spets till stjärt-spets: Upp till 15 cm
Under sommartid när temperaturen tillåter, kan kanariefåglar bo utomhus i en voljär. Tänk på att alltid skydda dem mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.
På botten av buren kan du ha finkornig sand eller naturströ . Kanariefågeln behöver snäckskal för matsmältningen som strös ut i sanden eller erbjuds i en separat skål . Det finns även sand som har snäckskal i sig.
Burbotten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antalet fåglar i buren. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar. Använd gärna ett desinficeringsmedel med jämna mellanrum för att eliminera eventuella bakterier eller svamp.
Kanariefåglar behöver, liksom andra sällskapsfåglar, sittpinnar i buren att kunna sitta på. De får gärna vara av olika tjocklek och material för att ge fötterna jämn belastning. Pinnarna ska vara jämnt fördelade över buren så att fågeln med lätthet kan flyga mellan dem. Se till att pinnarna inte sitter precis över mat- eller vattenskål för att undvika att det råkar komma spillning i dem.
Leksaker är ett enkelt sätt att se till att din fågel alltid har något roligt att göra. Det finns massor att välja på! Variera gärna material och färger. Byt gärna leksaker regelbundet för att hålla dina kanariefåglar nyfikna och stimulerade.
En skål till fröerna behövs. Till en början bör du även erbjuda vatten i en vattenskål, men en vattenautomat är att föredra när din kanariefågel har lärt sig använda den. Färska frukter och grönt får gärna erbjudas i en separat skål eller på ett fruktspett. Hirskolvar kan fästas med en klämma i burgallret.
Placera gärna en UV-lampa ovanför buren, den hjälper din kanariefågel att hålla sig frisk och bilda eget D-vitamin vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen.
Vad äter kanariefåglar?
Kanariefåglar ska ha fri tillgång till foder – du kan ge både pellets och kanariefröblandning . När fågeln är ung eller ruggar kan du gärna blanda äggfoder med pelletsen, det lockar den även att lära sig tycka om pellets.
Som godis kan du erbjuda fröstänger , hirskolvar och fruktblandningar . De gillar också färskt gräs vilket man kan odla i en groddbox och erbjuda året om.
Tänk på att fågelns mage är känslig vid stress och miljöombyte. Behåll samma mat som de är vana vid. Vänta minst 14 dagar med att ge grönfoder och börja försiktigt med en sak i taget så att magen vänjer sig successivt. Frukt och grönsaker kan ges regelbundet men i små mängder.
Så får du din kanariefågel att må bra
Vattnet ska bytas dagligen och matskålar och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt vitaminer i vattnet regelbundet och häng in ett sepiaskal och en kalksten i buren.
Kanariefågelns näbb och klor växer hela tiden så det är viktigt att den har leksaker och inredning att slipa dem på. Klorna bör du klippa om de blir för långa – det finns en speciell klotång för smådjur. Om du råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande medel hemma. Vill du ha information eller hjälp med kloklippningen? Kom in i någon av våra butiker och prata med vår personal.
Kanariefåglar ruggar ett par gånger per år vilket innebär att de byter hela sin fjäderskrud. Under den tiden är det viktigt att fågeln får extra ruggningsvitaminer. Skulle dina kanariefåglar börja plocka sina egna fjädrar så är det ett tecken på att de har det väldigt tråkigt, Du som ägare måste göra den glad igen. För att hindra den från att fortsätta plocka sig kan man spraya bitterspray på fjädrarna.
Kanariefåglar tycker mycket om att bada, erbjud den gärna ett fågelbadkar några timmar i veckan eller duscha den med mjuk dusch från en blomspruta.