4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Akvaristik / Rysk stäppsköldpadda som husdjur – detta ska du tänka på

Rysk stäppsköldpadda som husdjur – detta ska du tänka på

Den ryska stäppsköldpaddan är ett stillsamt och trevligt husdjur för allergiker eller reptilälskare. Eftersom den inte är särskilt snabb eller klätterbenägen kan den passa som husdjur även åt lite yngre barn så länge de hanterar djuret under översyn av en vuxen.

Den ryska stäppsköldpaddan kommer, namnet till trots, från Centralasien där man hittar den från Afghanistan till västra Kina i områden med halvtorrt klimat. Detta har satt sina spår i sköldpaddans diet som är näringsfattig och fiberrik.

Till skillnad från många andra sköldpaddsarter har den ryska stäppsköldpaddan fyra tår istället för fem – något som gör den lätt att känna igen. Den är en väldigt liten sköldpaddsart och blir maximalt cirka 20 cm lång. Den ryska stäppsköldpaddan kan bli uppemot 80 år gammal – en av många anledningar till att ett införskaffande måste vara ett väl genomtänkt val.

Ryska stäppsköldpaddor är upptagna på CITES B-lista vilket innebär att de måste säljas tillsammans med ett intyg som garanterar deras ursprung.

Hur många sköldpaddor ska jag ha?

Den ryska stäppsköldpaddan kan leva ensam, i par eller i en grupp om flera honor eller en hane och flera honor. Flera hanar bör undvikas om inte inhägnaden är väldigt stor. En hane som bor med en ensam hona kan ibland uppvakta henne väldigt intensivt. Därför kan det vara att föredra att ha en hane med flera honor eller bara två honor tillsammans.

När ni kommer hem

Vid hemkomst bör terrariet eller lådan redan vara förberedd så att det bara är att låta de nya djuren flytta in. De bör sedan lämnas ifred ett tag så att de kan bekanta sig med sin nya miljö innan du börjar hantera dem. Låt dem sakta vänja sig vid dig, att du har handen i terrariet, kanske med en liten maskrosblomma som du lockar dina nya husdjur med. Sköldpaddan bör mestadels hållas i sitt terrarium eller på sommaren i en väl täckt och rymningssäker utomhusbur. På golvet inomhus är det för halt och dragigt för att sköldis ska vilja spendera någon längre tid.

rysk_stappskoldpadda_article-image3-4-2

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Akvaristik

Eremitkräfta som husdjur – detta ska du tänka på

12 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK