4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Råd för överviktiga katter

Råd för överviktiga katter

overviktig_article-image3_4

Övervikt och fetma är ett stort problem för katter i västvärlden. Som kattägare har du ett stort ansvar att försöka hjälpa katten att gå ned i vikt och ge den ett sundare liv.

Precis som hos människor kan övervikt ge upphov till välfärdssjukdomar och förkorta kattens livslängd. Överviktiga katter drabbas oftare av till exempel artros, diabetes, hjärtproblem, urinvägsinfektioner och större risk att drabbas av cancer. 

Om din katt är överviktig bör den undersökas av veterinär för att avgöra om det kan finnas någon underliggande orsak till övervikten. Vanligtvis är orsaken helt enkelt för mycket mat och för lite motion. Veterinären kan också ge besked om hur mycket katten bör minska i vikt, hur detta bör gå till och hur lång tid det ska ta. 

På ZOO.se säljer vi lightfoder för katt– det är dock inte avsett för bantning utan för att behålla vikten hos individer som har lätt att lägga på hullet. För att få ner vikten behöver du ge särskilda bantningsfoder och vara mycket noggrann med portionsstorleken. Vår personal kan hjälpa till och rekommendera lämpligt foder och beräkna portionsstorlek. Många veterinärkliniker erbjuder också viktminskningsprogram med regelbunden vägning. 

Tänk på att dra ner på godis och mellanmål. Det kan vara svårt att stå emot kattens bedjande blick, men kom ihåg att det inte bara är hunger som får katten att tigga mat. En del kissar är väldigt matglada eller äter av gammal vana. Om din katt tigger kan du prova att leka med den i stället, det kan ibland räcka som belöning. Lek är också utmärkt motion, särskilt bollar , leksaker i snöre och laserpekare kan få fart på katten.

Det kan ta tid och vara minst sagt krävande att banta en katt, men i gengäld får du en frisk och glad vän som lever många år.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Katt

Pynta kattsäkert i jul och påsk

10 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK