4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Favoriter

Hem / Tips & Råd / Hund / Parning Hund

Parning Hund

Att para sig är en av de mest grundläggande drifterna hos hundar eftersom det är avgörande för artens fortlevnad. Det är viktigt att du som hundägare förstår hur och när hundar kan para sig, både för att kunna undvika oönskade kullar och för att, om du skulle vilja, kunna ta en kull valpar på din tik. Det är också viktigt att förstå att en tik som är stressad och nervös inte kommer att bli lugnare av att få en kull valpar – tvärtom kommer hennes beteende att smitta av sig på valparna.

Innan du parar din hund

Försäkra dig om att både din tik och den tilltänkta hanhunden är friska. I vissa raser finns också s k hälsoprogram som kräver att vissa hälsoundersökningar måste göras för att valparna ska få registreras i SKK. Kontakta din uppfödare eller rasklubben som kan hjälpa dig med information om vilka eventuella ärftliga sjukdomar du bör se upp med. Tänk också på att det tar mycket tid att föda upp en kull valpar och du behöver också ta med i beräkningen att kanske inte alla valpar är sålda vid 8 veckors ålder. Som uppfödare har du också ett ansvar för de valpar du säljer. Enligt lag har valpköparen rätt att reklamera valpen för medfödda defekter upp till 3 år efter köpet så det är ett stort ansvar du tar på dig.

Hur hundar parar sig

Hundar kan bara para sig när tiken är i löp. Den här perioden kallas östrus (även kallt höglöp) infaller hos de flesta hundar 2 ggr per år men variationen är ganska stor. En del löper var 5:e månad, andra var 10:e månad. I den här perioden kommer tiken att utsöndra feromoner för att locka till sig hanhundar.

Tikens löpcykel

Tiken går igenom fyra faser i sin löpcykel: förlöp (proöstrus), höglöp (östrus), efterlöp (metöstrus) och vilofas (anöstrus). Tikens löpcykel börjar med förlöp då hon får en blodig flytning från vulva. Ibland kommer det lite blod och kan vara svårt att upptäcka. Tikens vulva blir lite svullen och kan också bli lite rosafärgad. Tiken blir mer intresserad av hanar men är ännu inte redo att para sig. Hon kan också börja kissa oftare på promenaden. Förlöpet pågår i allt mellan 9 – 21 dagar innan nästa fas, östrus (höglöpet). Höglöpet kan också variera tidsmässigt, från 2-3 dagar till upp emot flera veckor. Det vanligaste är dock runt 9 dagar.

Det är under denna period, höglöpet, som parningen kan ske, det är då tiken har ägglossning. Efterlöpet och vilofasen är återhämtningsfaser då tiken inte är fertil.

parning-av-hundar

Hur tidigt kan tiken få valpar?

Tikar når könsmognad beroende på ras, där små hundar kan vara könsmogna redan vid 5 månaders ålder medan stora hundar inte har sitt första löp förrän vid 1-1½ års ålder. Tiken ska ha vuxit klart och hunnit mogna mentalt innan man parar henne. Ta hjälp av din uppfödare eller rasklubben för att ta reda på lämplig tidpunkt för just din ras. Det är också av största vikt att tiken innan parning är i god kondition och frisk, både mentalt och fysiskt. En överviktig tik som ska valpa kan riskera allvarliga komplikationer.

Vilken dag är det bäst att para?

Det är högst individuellt men när tiken får ägglossning brukar hon bli ännu mer intresserad av hanhundar och om man stryker henne över rumpan lyfter hon upp baken och viker svansen åt sidan. Om man vill kan man också be veterinären att ta ett progesteronprov eller ett vaginalutryk som visar om tiken är på ”rätt dag”. När tiken går in i höglöp brukar också blödningen minska något och den får en lite annan färg, lite mer tegelfärgad.

Hur många gånger måste man para hunden?

Generellt räcker det med 1-2 parningar med 1-2 dygns mellanrum. Görs parningen på rätt dagar så kommer tiken att bli dräktig under förutsättning att både hon och hanhunden är friska.

Vad händer efter parning

En tik är normalt dräktig i 63 dagar från parningstillfället men om man parar flera dagar efter varandra så kan det vara svårt att säga exakt nedkomstdag. Dygnet innan valpning sjunker tikens temperatur med nästan en hel grad (så se till att ha koll på hennes normaltemperatur och tempa henne regelbundet när det börjar närma sig). Sedan börjar temperaturen stiga igen och då vet du att det är dags. Är det första gången du tar en kull så är vårt råd att du tar hjälp av någon erfaren uppfödare som kan vara behjälplig under förlossningen.

Att förhindra oönskad parning

Om du inte vill att din tik ska bli dräktig bör du ha henne kopplad under löpperioden och förhindra att hon träffar hanhundar. Tänk på att tiken kan vara lika angelägen att hitta en hane som hanen är att hitta en tik så lämna inte tiken utan tillsyn i trädgården t ex. Det finns exempel på hundar som har parat sig genom ett staket.

Om olyckan ändå skulle vara framme och du har en fullbordad parning så försök som tidigare sagts ALDRIG att dra isär hundarna då du kommer att skada dem allvarligt. Kontakta i så fall veterinär efteråt som kan råda dig hur du ska göra. Om man vet med sig att man aldrig vill ha en kull valpar kan kastrering vara ett alternativ. Det minskar risken för livmoderinflammation och juvertumörer hos tiken i framtiden men kan förstås bidra till viktuppgång i stället.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK