Hem / Tips & Råd / Fågel / Nymfkakadua som husdjur – detta ska du tänka på
Nymfkakadua eller nymfparakit som den också kallas, är en av våra vanligaste burfåglar. De är större till storleken och har lite mer vilja än exempelvis undulater. De utvecklar ofta större och roligare personligheter och kan bli väldigt tama och trevliga.
I det vilda lever Nymfkakaduan i Australiens inre delar. En nymfkakadua har en livslängd på cirka 10-15 år men kan bli äldre. Den blir cirka 30 cm lång och finns i olika färgkombinationer av gult, vitt och grått.
Det är viktigt att tänka igenom beslutet noga innan du tar beslutet att skaffa en nymfkakadua. Om det är ett barn som vill ha en fågel, tänk på att det är du som vuxen som bär det yttersta ansvaret.
Ja, nymfkakaduan ska alltid hållas i flock eller par för att må bra.
Hanar är något lugnare än honor som ofta har ett livligt temperament. Det spelar ingen roll om du har två fåglar av samma eller motsatt kön, de brukar trivas bra ihop oavsett.
När du kommer hem med dina nya kompisar ska du låta dem vara ifred det första dygnet – då får de en chans att lära känna sitt nya hem i lugn och ro. Medan nymfkakaduorna gör sig hemmastadda är ett tips att sitta bredvid buren och läsa högt ur en bok om nymfkakaduor. På så sätt vänjer de sig vid din närvaro och du lär dig mer om fågeln.
Nymfkakaduorna är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan, vänta inte för länge med att börja göra dem tama. Börja med att hålla ena handen i buren för att vänja dem vid din hand, använd mjuka rörelser. När de inte skyggar av att du rör vid inredningen kan du försöka få dem att kliva upp på ditt finger.
När dina nymfkakaduor är handtama kan du släppa dem lösa hemma. Glöm inte att stänga alla fönster och dörrar där de kan ta sig ut! Dra gärna för dina gardiner i början så att de inte flyger in i en fönsterruta och skadar sig. Om de inte kommer till dig när de ska in i buren kan du försiktigt fånga in dem i en handduk eller håv.