4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Lär din hund att simma

Lär din hund att simma

Att lära din hund simma kan vara både roligt och en användbar färdighet, särskilt om du spenderar mycket tid vid vattnet. Vi går igenom hälsofördelar med simning för hund samt steg-för-steg-guide för att lära din hund att simma.

Hälsofördelar med simning

När sommaren börjar närma sig kan det vara superkul och bra att lära din hund att simma. Simning är inte bara en rolig aktivitet för hundar, utan det finns också många hälsofördelar som kan förbättra deras fysiska och mentala välbefinnande. Här är några anledningar till varför det är bra för hundar att lära sig simma. 

  • Utmärkt träning
  • Simning är en utmärkt form av träning för hundar eftersom det tränar hela kroppen på ett skonsamt sätt. Genom att använda olika muskelgrupper för att paddla och röra sig i vattnet kan hundar förbättra sin styrka, uthållighet och kondition utan att belasta sina leder och muskler.

  • Lindrande för ledsmärta och skador
  • För hundar som lider av ledsmärta, artrit eller andra rörelsebegränsande tillstånd kan simning vara ett effektivt sätt att träna utan att orsaka ytterligare stress eller skada på lederna. Vattnet ger en naturlig motståndskraft som kan stärka musklerna runt lederna och minska smärta och obehag.

  • Förbättrar hjärt- och lungkapacitet
  • Simning är en aerob träning som ökar hjärtfrekvensen och förbättrar lungkapaciteten hos hundar. Genom att träna regelbundet kan hundar förbättra sin kardiovaskulära hälsa och öka sin uthållighet och vitalitet.

  • Viktminskning
  • För överviktiga hundar kan simning vara ett effektivt sätt att bränna kalorier och främja viktminskning, eftersom det är en form av träning som inte belastar leder och muskler.

  • Mental stimulans
  • Simning kan också erbjuda mental stimulans för hunden genom att erbjuda en ny och spännande aktivitet som kräver koncentration och fokus.

hundmedbadring

Välj rätt plats

Börja med att välja en lugn och säker plats för din hunds första simträning. En lugn insjö, en stilla flod eller en speciell hundbassäng är idealiska platser att börja på.

Flytväst och flytleksaker

Innan du påbörjar din hunds simträning är det bra att införskaffa en flytväst åt din hund, speciellt om hunden är nybörjare. En flytväst ger extra säkerhet och ger din hund självförtroende i vattnet. Skulle hunden bli trött i vattnet eller rädd är det en mycket bra säkerhet att hunden har på sig en flytväst . Många hundar gillar även vattenleksaker som flyter. De blir lite mer exalterade och vissa hundar tycker det är superkul att apportera i vatten. Införskaffa därför lite roliga vattenleksaker som din hund kommer att uppskatta. 

Löplina och sele

Vissa hundar älskar att simma och kan därför känna att det inte är så lockande att lyssna på inkallningen. Många hundar tycker även om att jaga fåglar som flyger förbi. Är du därför lite osäker på inkallningen hos din hund så bör du ha en sele på hunden samt en löplina vid simning. Då kan du enkelt dra in hunden om den inte skulle lyssna eller om den simmar för långt ut. Skulle hunden bli för trött och inte orkar simma tillbaka är det också bra att förebygga med sele och löplina. 

Börja gradvis

Ta det lugnt och börja med att låta din hund vänja sig vid vattnet. Låt den stå vid strandkanten och uppmuntra den att plaska med tassarna och utforska vattnet på sitt eget sätt och initiativ.

Lär din hund att paddla

När din hund känner sig bekväm i vattnet kan du börja lära den att paddla. Stöd hunden under magen och låt den känna på känslan av att röra sig framåt i vattnet med tassarna.

Ge beröm och belöningar

Beröm och belöna din hund när den visar positivt beteende och framsteg i simningen. Använd favoritgodis eller leksaker för att förstärka önskat beteende och uppmuntra din hund att fortsätta öva.

Var tålmodig - tvinga aldrig din hund

Kom ihåg att varje hund lär sig i sin egen takt, så var tålmodig och ge din hund gott om tid att känna sig bekväm i vattnet och utveckla sina simfärdigheter. Om din hund visar tecken på obehag eller rädsla, tvinga den inte att simma. Respektera din hunds gränser och låt den ta pauser eller avbryta träningen om den vill det.

Hunden ska ha roligt!

Simning ska vara en rolig aktivitet som hunden ska tycka om. Du ska därför aldrig tvinga den till att simma eller vara i vattnet om den inte vill. 

Rekommenderade produkter

-50%

Baltic Hundväst Zorro

249 kr499 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Så skyddar du din hund mot kallt väder

24 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK