4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Kennelhosta hund

Kennelhosta hund

Kennelhosta är en vanlig luftvägsinfektion hos hundar som kan vara både irriterande och smärtsam för din fyrbenta vän. I denna artikel kommer vi att utforska kennelhosta, inklusive dess symtom, behandlingsalternativ och viktiga förebyggande åtgärder för att skydda din hund mot denna vanliga sjukdom.

Vad är kennelhosta?

Kennelhosta, även känt som Bordetella, är en luftvägsinfektion som ofta sprids mellan hundar i nära kontakt, särskilt i trånga miljöer såsom hunddagis, kennlar eller djursjukhus. Infektionen orsakas av olika virus och bakterier, inklusive Bordetella bronchiseptica, parainfluensavirus och adenovirus typ 2. Kennelhosta är en väldigt sällan allvarlig sjukdom men kan trots det vara besvärlig för din hund.  

Hur smittar kennelhosta?

Kennelhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som sprider sig snabbt mellan hundar. Den sprids ofta genom direkt kontakt mellan hundar. När en smittad hund hostar eller nyser, frigör den små droppar som innehåller de infektiösa agens (virus eller bakterier) i luften. Om en annan hund kommer i nära kontakt med dessa droppar, kan den inhalera dem och bli smittad.

Infektionen kan också sprida sig genom indirekt kontakt. Detta innebär att en hund kan bli smittad genom att komma i kontakt med ytor eller föremål som har förorenats av en smittad hund. Till exempel vatten och matskålar, leksaker och sängkläder.

Symtom på kennelhosta

Symtomen på kennelhosta kan variera från milda till allvarliga symtom och inkluderar vanligtvis:

  • Torr, skällande hosta
  • Illaluktande andedräkt
  • Nysningar och rinnande nos
  • Feber och allmän svaghet
  • Kräkningar efter hostattacker

bernersennen

Behandling av kennelhosta

Behandlingen för kennelhosta beror på svårighetsgraden av infektionen. I milda fall kan vila och isolering vara tillräckligt för att låta hunden återhämta sig. I mer allvarliga fall kan veterinären ordinera antibiotika för att bekämpa eventuell bakteriell infektion, samt hostdämpande medel för att lindra hostan.

Förebyggande åtgärder mot kennelhosta

För att skydda din hund mot kennelhosta är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Här är några viktiga förebyggande åtgärder att överväga:

  • Vaccination: Regelbunden vaccinering mot kennelhosta är det bästa sättet att skydda din hund mot sjukdomen. Diskutera med din veterinär om vilka vaccinationsalternativ som är lämpliga för din hund baserat på dess ålder, hälsostatus och exponering för riskmiljöer.

  • God hygien: Håll hundens miljö ren och välventilerad för att minska risken för att sjukdomen sprids. Tvätta hundens sängkläder och leksaker regelbundet och undvik överfulla eller trånga områden där hundar samlas.

  • Undvik stress: Stress kan försvaga hundens immunförsvar och öka risken för att bli sjuk. Se till att din hund får tillräckligt med vila och träning för att minska risken för stressrelaterade sjukdomar.

Kan min hund träffa andra hundar om den har kennelhosta?

Om din hund har kennelhosta ska den inte träffa andra hundar. Kennelhosta är en mycket smittsam sjukdom och därför bör du inte låta din hund träffa andra hundar. Som regel bör du inte låta din hund träffa andra hundar på 2 veckor från första hosttillfället. 

Vaccination mot kennelhosta

Det mest effektiva sättet att skydda din hund mot kennelhosta är att vaccinera den. Valpar kan få sin första vaccination mot kennelhosta redan från 6-8 veckors ålder, därefter bör du vaccinera hunden en gång per år. Rådgör med veterinär om vilka vaccinationsalternativ som är lämpliga för din hund baserat på dess ålder, hälsostatus och exponering för riskmiljöer.

Kan min hund få kennelhosta om den är vaccinerad?

En hund som är vaccinerad mot kennelhosta kan fortfarande få kennelhosta, dock med lindrigare symtom.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK