Hem / Tips & Råd / Hund / Kennelhosta
Kennelhosta är en vanlig luftvägsinfektion hos hundar som kan vara både irriterande och smärtsam för din fyrbenta vän. I den här texten kommer vi att utforska sjukdomskomplexet bakom kennelhosta, inklusive symtom, behandlingsalternativ och vad du som hundägare kan göra för att skydda din hund.
Kennelhosta är en smittsam luftvägsinfektion som orsakas av en kombination av virus och bakterier, inklusive Bordetella bronchiseptica, parainfluensavirus och adenovirus typ 2. Kennelhosta Infektionen är sällan en allvarlig sjukdom men hos individer med nedsatt eller outvecklat immunförsvar kan sjukdomen bli mer allvarlig.
Symtomen på kennelhosta kan variera från milda till allvarliga symtom och kan inkludera ett eller flera av följande symtom:
I de flesta fall är sjukdomen mild och går över av sig själv inom ett par veckor, men det kan krävas veterinärbesök om symptomen blir allvarliga eller för att utesluta tillstånd/sjukdomar.
Kennelhosta sprids lätt mellan hundar som umgås i grupp, vid hundsammankomster som utställningar/tävlingar eller i hundtäta bostadsområden. Infektionen sprids ofta genom direktkontakt med en sjuk individ. När en smittad hund hostar eller nyser frigörs den små droppar som innehåller deinfektiösa agens (virus eller bakterier) i luften. Om en annan hund kommer i nära kontakt med dessa droppar, kan den andas in dem och bli smittad.
Infektionen kan också sprida sig genom indirekt kontakt. Detta innebär att en hund kan bli smittad genom att komma i kontakt med ytor eller föremål som har förorenats av en smittad hund. Till exempel vatten och matskålar, leksaker och sängkläder.
Behandling av kennelhosta beror på hundens symtom och sjukdomens svårighetsgrad. Det finns ingen botande behandling, men vid milda fall kan vila och isolering vara tillräckligt för återhämtning. Det är viktigt att hunden äter och dricker bra samt hålls i stillhet så länge den har hosta eller andra tecken på sjukdom. Vid måttliga till allvarliga fall kan symtomatisk behandling, som hostdämpande eller slemlösande medel övervägas. Om hunden drabbas av komplikationer, såsom en sekundärinfektion med bakterier, kan antibiotika bli nödvändigt. Det är veterinären som avgör om hunden behöver antibiotika eller kan återhämta sig på egen hand.
För att skydda din hund mot kennelhosta är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder som till exempel:
Det mest effektiva sättet att skydda din hund mot kennelhosta är att vaccinera den. I valpens grundvaccination som ges vid 8 respektive 12 veckors ålder ingår skydd mot kennelhosta. Därefter sker revaccination årligen för att bibehålla ett aktivt skydd.
Om din hund har kennelhosta ska den inte träffa andra hundar. Kennelhosta är en mycket smittsam sjukdom och därför bör du inte låta din hund träffa andra hundar. Som regel bör du inte låta din hund träffa andra hundar på 2 veckor från första hosttillfället. Som regel bör hunden hållas isolerad i minst två veckor.
En hund som är vaccinerad mot kennelhosta kan fortfarande få kennelhosta, dock med lindrigare symtom.
Hunden kan vara smittsam i flera veckor efter att de första symtomen uppkommit
Vaccinationen bör uppdateras årligen eller enligt veterinärens rekommendationer.
För de flesta hundar är kennelhosta en mild sjukdom, men för valpar, äldre hundar eller de med underliggande sjukdomar kan den bli allvarligare.
Kennelhosta är en vanlig sjukdom bland hundar, särskilt i miljöer där många hundar samlas. Genom att känna till symptomen och förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att skydda din hund. Försäkra dig om att din hund är vaccinerad och håll koll på symptom för att kunna agera snabbt vid behov.