4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Julens faror för hund

Julens faror för hund

Julen är en högtid där många njuter av god mat, men det som är god julmat för oss människor kan vara farligt för våra fyrbenta vänner. Att vara medveten om vilken julmat som är skadlig för hundar är avgörande för att hålla dem säkra och friska under julen. Vi listar här nedan julens största faror och hjälper dig att hålla din hund säker.

Choklad

Choklad är ett typiskt julgodis som ofta finns på julbordet. Choklad innehåller teobromin och koffein, två ämnen som är giftiga för hundar och kan leda till allvarliga förgiftningssymptom, inklusive kräkningar, diarré, hjärtproblem och i allvarliga fall även dödsfall. Se till att din hund inte kan få tag i choklad, eller i bästa fall skippa det helt och hållet på julbordet.

Russin och vindruvor

Russin och vindruvor kan orsaka njursvikt hos hundar, även i små mängder. Symtom på förgiftning kan inkludera kräkningar, diarré, buksmärtor och ökad törst och urinering. Se till att hålla russin och vindruvor utom räckhåll för din hund och undvik att använda dem som garnering eller ingrediens i julmaten.

Lök och vitlök

Lök och vitlök innehåller ämnen som kan orsaka hemolytisk anemi hos hundar, vilket innebär att de bryter ner de röda blodkropparna och kan leda till allvarliga hälsoproblem. Se till att undvika att ge din hund mat som innehåller lök eller vitlök, tex köttbullar, janssons frestelse, löksoppa.

Nötter

Nötter, särskilt valnötter och macadamianötter, kan vara giftiga för hundar och leda till symtom som svaghet, kräkningar, diarré och muskelvärk. Undvik att dela med dig av nötter till din hund och se till att hålla dem borta från platser där din hund kan nå dem.

banner_14

Presentsnören

Presentsnören i sig är inte giftiga för hund. Många hundar kan tycka att det är spännande och roligt att tugga på presentsnören, men det är något de bör undvika och du som ägare bör ha koll på. Om en hund sväljer presentsnöre och får i sig det kan det orsaka stopp och svåra skador i tarm, mage och svalg. Var därför uppmärksam på att din hund inte får i sig presentsnören.

Salt & fet mat

Salt och fet mat kan vara farligt för hundar av flera skäl. För det första kan överdriven konsumtion av salt leda till njurproblem och högt blodtryck hos hundar, vilket kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer. För det andra kan fet mat öka risken för pankreatit, en smärtsam inflammation i bukspottkörteln. Dessutom kan salt och fet mat leda till viktökning, gastrointestinala problem och andra hälsoproblem hos hundar. Därför är det viktigt att undvika att ge hundar mat som är för riklig på salt och fett och istället ge dem en balanserad och näringsrik kost som är lämplig för deras hälsa och välbefinnande.

Alkohol

Hundar har en mindre kroppsmassa och en annorlunda metabolism vilket gör att de absorberar alkohol snabbare än människor. Detta kan leda till allvarliga effekter på deras centrala nervsystem och inre organ, inklusive förvirring, koordinationsproblem, leverskador och till och med andningsbesvär. Därför är det viktigt att hålla alkohol och alkoholhaltiga produkter utom räckhåll för hundar för att undvika förgiftning och andra hälsoproblem.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK