4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Jästsvampsinfektion hos hund

Jästsvampsinfektion hos hund

En jästsvampsinfektion hos hund kan vara obehagligt och smärtsamt. Svampen trivs i fuktiga och varma miljöer, vilket gör hundens tassar, öron eller hud till en perfekt grogrund. Denna artikel ger en översikt över symptomen på svampinfektion hos hund, hur man behandlar det och de bästa förebyggande åtgärderna.

Vad innebär jästsvampsinfektion?

Jästsvampsinfektion hos hund, även kallad malassezia dermatit, är en vanlig hudsjukdom som orsakas av överväxt av jästsvampen Malassezia pachydermatis. Denna svamp finns normalt på hundens hud i små mängder, men under vissa omständigheter kan den föröka sig okontrollerat och orsaka en infektion. Jästsvampsinfektionen kan drabba hundens öron, hud och tassar.

Orsaker till jästsvampsinfektion hos hund

 • Fuktiga miljöer
 • Jästsvamp trivs i fuktiga och varma miljöer. Om hundens öron, hud eller tassar blir kvar i fuktiga förhållanden under långa perioder, kan det skapa en gynnsam miljö för jästsvampen att föröka sig.

 • Allergier
 • Hudallergier, inklusive födoämnesallergier, miljöallergier och allergier mot loppor eller andra parasiter, kan orsaka irritation och inflammation i hundens hud. Denna irritation kan skapa en grogrund för jästsvampens tillväxt.

 • Hudveck och fetter
 • Hundar med mycket hudveck, såsom bulldoggar eller shar peis, är mer benägna att utveckla jästinfektioner i dessa veck. Överflödigt fett i huden kan också skapa en gynnsam miljö för jästsvampens tillväxt.

 • Försvagat immunförsvar
 • Hundar med ett försvagat immunförsvar är mer mottagliga för infektioner, inklusive jästsvampsinfektioner. Orsaker till ett nedsatt immunförsvar kan inkludera sjukdomar, medicinering eller ålder.

 • Dålig hygien och skötsel
 • Otillräcklig hygien och skötsel av hundens öron, hud och tassar kan öka risken för jästinfektioner. Det är viktigt att rengöra och torka öronen ordentligt efter bad eller simning, samt att hålla hudveck och tassar rena och torra.

kliandehund-1

Svamp på tassarna

Svamp på tassarna, mellan hundens trampdynor är väldigt vanligt och framförallt om hundens tassar utsätts för fukt. De vanligaste tecknen på svampinfektion på hundtassar är att pälsen mellan trampdynorna blir röd eller brunaktig. Hunden slickar eller bitar ofta på sina tassar och infekterade områden kan utveckla små sår eller sprickor. I svåra fall kan hunden börja halta på grund av smärtan.

Att känna igen symptomen på en svampinfektion tidigt kan hjälpa dig att snabbt vidta åtgärder och lindra din hunds obehag.

Behandling av svamp på tassar

Om du misstänker att din hund har en svampinfektion i tassarna, är det viktigt att konsultera en veterinär för en korrekt diagnos och behandling. Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

 • Antifungala krämer och salvor: Din veterinär kan rekommendera en antifungal kräm eller salva som appliceras direkt på den infekterade huden.

 • Antifungala schampon: Speciella medicinska schampon kan användas för att behandla svampinfektioner och förhindra att de sprider sig.

 • Orala mediciner: I svåra fall kan orala antifungala mediciner behövas.

 • Fotbad: Regelbundna fotbad med en antiseptisk lösning kan hjälpa till att hålla tassarna rena och minska infektionen.

 • Förband: Att använda ett skyddande förband kan förhindra att hunden slickar eller biter på det infekterade området, vilket hjälper till att påskynda läkningsprocessen.

Förebyggande åtgärder vid svamp i tassarna

Förebyggande åtgärder är nyckeln till att hålla din hunds tassar fria från svampinfektioner. Här är några tips för att minimera risken:

 • Håll tassarna torra: Efter promenader, särskilt i fuktiga eller blöta förhållanden, se till att torka din hunds tassar noggrant.

 • Regelbunden rengöring: Tvätta tassarna regelbundet med ett milt schampo och se till att torka dem ordentligt.

 • Trimma pälsen: Håll pälsen mellan trampdynorna kort för att minska risken för fuktansamling.

 • Kontrollera tassarna: Inspektera regelbundet din hunds tassar för tecken på rodnad, svullnad eller andra förändringar.

 • Använd skydd: Vid behov, använd skyddande skor för att förhindra exponering för fukt och smuts under promenader.

Hudsvamp

En hund som får hudsvamp kan börja klia sig intensivt, vilket kan leda till hudskador. Hundens hud kan kännas fetare än vanligt samt att huden kan bli röd och börja fjälla. Infekterade hudområden kan avge en stark och obehaglig lukt vilket är ett tecken på att din hund drabbats av hudsvamp. Lokalt håravfall kan även förekomma i de drabbade områdena.

Behandling av hudsvamp

Behandlingen av hudsvamp hos hundar beror på svårighetsgraden och omfattningen av infektionen. Konsultera en veterinär för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Nedan är några vanliga behandlingsmetoder som kan användas för att behandla hudsvamp hos hundar:

 • Antifungala schampon och sprayer: Medicinska schampon och sprayer som innehåller antifungala medel kan användas för att behandla infekterade områden på hundens hud. 

 • Lokala behandlingar: Din veterinär kan rekommendera lokala behandlingar såsom krämer, salvor eller lotioner som innehåller antifungala medel. 

 • Orala mediciner: I svårare fall kan veterinären ordinera oral medicinering såsom antifungala tabletter eller kapslar för att behandla svampinfektionen inifrån. 

 • Rengöring och torkning: Det är viktigt att regelbundet rengöra och torka hundens hud för att minska fukt och hålla infektionsområdena rent och torrt. 

 • Förändringar i miljö och hygien: Se till att hålla hundens omgivning ren och torr för att minska risken för återinfektion. Tvätta regelbundet hundens sängkläder, leksaker och andra föremål som kan ha kommit i kontakt med svampen.

Förebyggande åtgärder vid hudsvamp

 • Håll huden torr och ren: En av de viktigaste åtgärderna för att förebygga hudsvamp är att hålla hundens hud torr och ren. Torka hunden noggrant efter bad, simning eller regniga promenader för att minska fuktansamling.

 • Undvik fuktiga miljöer: Undvik att låta hunden spendera lång tid i fuktiga miljöer, som våta gräsmattor eller leriga områden. Se till att hunden har tillgång till en torr och välventilerad plats att vila.

 • Regelbunden hygien: Borsta och bada din hund med ett milt schampo som är speciellt formulerat för hundar. Detta hjälper till att avlägsna smuts, olja och andra potentiella irritanter från huden.

 • Kost och immunförsvar: Ge din hund en balanserad kost som är rik på näringsämnen för att stödja ett starkt immunförsvar och frisk hud. Kosttillskott som omega-3 fettsyror kan också bidra till att förbättra hudens hälsa.

Svamp i öronen

Svamp i öronen kan ge en kraftig klåda vilket gör att hunden kliar sig ofta i öronen eller skakar på huvudet. Vid svamp i öronen kan det även komma ett illaluktande sekret som är mörkt och vaxartat. Det bidrar till en obehaglig lukt som kommer från öronen. Övriga tecken på svampinfektion i öronen är att öronkanalen kan vara röd och svullen. Återkommande öroninfektioner kan vara ett tecken på en underliggande jästsvampsinfektion. 

Behandling av svamp i öronen

Behandling av jästsvampsinfektion i hundöron beror på svårighetsgraden av infektionen och kan kräva olika metoder. Konsultera med en veterinär för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Nedan är några vanliga behandlingsmetoder som kan användas för att behandla jästsvampsinfektion i hundöron:

 • Öronrengöring: Det är viktigt att rengöra hundens öron för att avlägsna överflödigt vax och andra potentiella irritanter. Använd en öronrens som är speciellt framtagen för hundar och följ veterinärens instruktioner för säker och effektiv rengöring.

 • Antifungala örondroppar eller öronsalvor: Din veterinär kan ordinera antifungala örondroppar eller öronsalvor för att behandla svampinfektionen direkt i öronkanalen. 

 • Oral medicinering: I svåra eller återkommande fall kan veterinären rekommendera oral medicinering såsom antifungala tabletter eller kapslar. 

 • Förband och öronproppar: I svåra fall kan veterinären rekommendera att täcka hundens öron med förband eller öronproppar för att skydda dem och främja läkning. Detta kan hjälpa till att förhindra att hunden biter eller kliar på de infekterade öronen.

Förebyggande åtgärder vid svamp i öronen

För att förebygga svampinfektioner i hundens öron är det viktigt att skapa en miljö som är ogynnsam för svampens tillväxt och att vidta åtgärder för att minska risken för infektion. Här är några förebyggande åtgärder som kan hjälpa till att förhindra svamp i hundöron:

 • Regelbunden öronhygien: Rengör öronen regelbundet med en mild öronrens som är speciellt framtagen för hundar för att förebygga svampinfektioner.

 • Undvik fukt och fuktiga miljöer: Undvik att låta hunden spendera lång tid i fuktiga miljöer som våta gräsmattor eller leriga områden. 

 • Allergier och andra underliggande hälsoproblem kan öka risken för svampinfektioner. Se till att din hund får rätt vård och behandling för eventuella allergier eller andra hälsoproblem.

 • Ge din hund en balanserad kost som är rik på näringsämnen för att stödja ett starkt immunförsvar och frisk hud. Tillskott som omega-3 fettsyror kan också bidra till att förbättra hudens hälsa och minska risken för infektioner.

 • Se till att din hund har sina egna öronrens, öronproppar och andra tillbehör och undvik att dela dessa med andra djur för att minska risken för överföring av svampinfektioner.

Sammanfattning

Svampinfektion i hundtassar är ett vanligt problem som kan orsaka mycket obehag för din hund. Genom att vara uppmärksam på symptomen och vidta snabba åtgärder kan du effektivt behandla infektionen och förhindra att den sprider sig. Regelbunden rengöring och noggrann skötsel av din hunds tassar är viktiga förebyggande åtgärder som kan hjälpa till att hålla din fyrbenta vän frisk och glad. Om du misstänker en svampinfektion, kontakta alltid din veterinär för bästa möjliga vård och behandling.

Rekommenderade produkter

Kampanj
-20%

Douxo S3 Pyo Pads

159 kr199 kr

Kampanj
-20%

Douxo S3 Pyo Mousse

255 kr319 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK