4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Hund i naturen

Hund i naturen

Att ta med sin hund ut i naturen är underbart både för ägare och hund. Men att förstå när koppeltvång och andra regler gäller är viktigt för att kunna säkerställa din hunds och andra djurs säkerhet.

Vad innebär koppeltvång?

Koppeltvång är en bestämmelse som kräver att hundar hålls kopplade eller under fullständig kontroll av sin ägare när de vistas i vissa områden eller under vissa omständigheter. Själva ordet "Koppeltvång" finns inte i lagstiftningen, men syftar till att främja säkerheten för både hundar och andra människor och djur i deras omgivning.

 Koppeltvång kan verka på allmänna platser, i stadsparker, i naturreservat, vid särskilda evenemang eller i områden där det finns betande djur för att förhindra att hundar skrämmer eller skadar dem. Genom att hålla hundar i koppel minskar risken för olyckor och konflikter samt att det främjar en trygg och trevlig miljö för alla.

När gäller koppeltvång i Sverige?

I Sverige finns det lagar och förordningar som styr när koppeltvång gäller för hundar. Framförallt gäller koppeltvång från 1 mars - 20 augusti vilket är då vilda djur har ungar. Då får hunden inte springa lös i skogen utan ska vara kopplad. Endast mycket väldresserade hundar får vara lösa under perioden 1 mars - 20 augusti men då gäller det att hunden högst är någon meter ifrån dig och att du som ägare har en sådan kontroll på din hund att det räknas som att din hund är under ett "osynligt koppel". 

Generellt sett är det koppeltvång i områden där det finns betande djur, såsom får och kor för att undvika att hundar skrämmer eller skadar dem. Dessutom kan vissa naturreservat och nationalparker ha strikta regler för hundar och kräva att de hålls i koppel för att skydda den känsliga miljön och dess fauna.

Tillfällen då hunden ska vara kopplad

Det finns några speciella tillfällen då hunden alltid ska hållas i koppel:

  • När vilda djur har ungar (1 mars–20 augusti)
  • Nära betande djur
  • När ni är i renbetesmarker
  • När ni vistas i nationalparker eller naturreservat

hundlo%cc%88sinaturen

Vad gäller den övriga tiden på året?

När det inte längre råder koppeltvång är det fortfarande viktigt att hundägare tar ansvar för sina hundar och ser till att de beter sig på ett säkert och respektfullt sätt gentemot andra människor, djur och natur.  En hund får därmed vara lös i skogen förutsatt att den inte förföljer vilda djur. Är hunden lös ska du kunna kalla in den om den skulle få syn på ett vilt djur. Även om hundar inte behöver hållas i koppel, finns det allmänna regler och etiketter att följa när man vistas i naturen:

  • Inkallningsträning: Träna din hund på en tillförlitligt inkallningssignal så att du kan kalla tillbaka din hund när som helst, även när hunden är ute i naturen och har möjlighet att springa fritt.

  • Respektera andra: Se till att din hund inte stör eller skrämmer andra människor eller djur som också njuter av naturen. Håll hunden under kontroll och ta hänsyn till andra människors och djurs behov.

  • Säkerhet: Se till att din hund är säker när den är lös i naturen genom att hålla din hund under kontroll och ha uppsikt över den. Var särskilt försiktig i närheten av vägar, vattendrag och andra farliga områden.

  • Följ lokala regler: Var medveten om och följ eventuella lokala bestämmelser och regler för hundar när du vistas i naturen, inklusive krav på avföringssanering och skydd av känsliga miljöområden.

Stort ansvar på dig som hundägare

Allt ansvar ligger på dig som hundägare. Om din hund inte lyssnar på inkallning ska du ha den i koppel eller lina. Skulle din hund vara lös i skogen ändå och du inte kan kalla in den så får hunden kopplas av en jakträttshavare. Går det inte att fånga in hunden överhuvudtaget riskerar den att bli skjuten. Du som hundägare har därför ett mycket stort ansvar när det gäller att se till att din hund inte orsakar skador ute i naturen.

Kopplingstvång i nationalparker

I Sveriges alla nationalparker råder det alltid koppeltvång. Det innebär att din hund alltid ska vara kopplad även om du har bra lydnad på din hund. I vissa nationalparker finns det bestämmelser över vart någonstans hunden får vistas, så kolla alltid upp det innan du besöker en nationalpark för att vara på den säkra sidan.

Jakt innebär undantag

Vid tillåten jakt eller jaktträning får en hund lov att vara lös. Detsamma gäller under spårning eller apportering av skadat eller fällt vilt.

Läs mer på Naturvårdsverket för att ta reda på ytterligare information om vad som gäller vid koppeltvång, lös hund i skog och jakt.

Rekommenderade produkter

Kampanj
-30%

Julius-K9 IDC Powerharness Dog Harness

237 kr339 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK