4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Hjärt- och lungräddning på hund

Hjärt- och lungräddning på hund

Att kunna utföra Hjärt- och lungräddning (HLR) på en hund kan vara skillnaden mellan liv och död i en nödsituation. Oavsett om det är en olycka eller något oväntat, är det viktigt att du som hundägare är förberedd och vet hur du ska agera. I denna artikel kommer vi att utforska stegen för HLR samt ge dig kunskapen du behöver för att utföra HLR på hund.

Vad innebär Hjärt- och lungräddning (HLR)?

Hjärt- och lungräddning (HLR) är en akut åtgärd som används för att återställa cirkulationen av blod och syre till kroppens vitala organ när hjärtat eller andningen har upphört. Det är en livräddande procedur som vanligtvis används vid plötsligt hjärtstopp eller andningsstopp, till exempel vid en olycka, hjärtinfarkt eller drunkning.

Bröstkompressioner och mun-mot-nos-andning

HLR består av två huvudsakliga komponenter: bröstkompressioner och mun-mot-nos-andning på hund:

Bröstkompressioner: Bröstkompressioner innebär att man trycker rytmiskt på hundens bröstkorg för att återuppliva hjärtats pumpfunktion och återställa blodcirkulationen. Detta görs genom att placera händerna på bröstkorgen och trycka ner med kraft.

Mun-mot-nos-andning: Mun-mot-nos-andning innebär att man blåser in luft i hundens lungor för att tillföra syre till blodomloppet. Detta görs genom att täcka hundens mun för att skapa en tät försegling och sedan blåsa in luft genom nosen.

Steg för att utföra HLR på hund - bedöm situationen

Innan du utför HLR på din hund måste du först bedöma situationen och se till att det är säkert för dig att ingripa. Se till att du och din hund inte är i fara från trafik eller andra hot innan du börjar behandlingen.

brunochvithund

Kontrollera medvetande

Försök att få kontakt med din hund genom att skaka den och prata med den. Om hunden inte reagerar och är medvetslös, fortsätt till nästa steg.

Kontrollera andningen

Placera din hand över din hunds nos för att känna efter om hunden andas och lyssna efter ljud av andning. Titta på hundens bröstkorg för att se om den rör sig. Öppna din hunds mun för att titta om eventuella föremål har blockerat luftvägarna och plocka bort de i sådana fall. Om din hund fortfarande inte andas, fortsätt till nästa steg.

Starta HLR

1. Placera din hund på en plan yta: Placera din hund på en plan och stabil yta och försök få hunden att ligga ner på sidan.

2. Hitta rätt placering för kompressioner: Placera handen på din hunds bröstkorg precis bakom frambenen.

3. Utför kompressioner: Tryck nedåt på bröstkorgen med båda händerna, med armbågarna raka. Kompressionsdjupet ska vara en tredjedel till hälften av bröstkorgens djup. Utför 30 kompressioner i snabb takt varvat med 2 inblåsningar. Tänk 100-120 kompressioner per minut. Tänk även på att anpassa kompressionernas kraft utifrån storleken på hunden.

4. Ge mun-mot-nos-andning: Placera dina händer så att du tätar till hundens mun. Gör därefter 2 inblåsningar via nosen.

Fortsätt HLR tills hjälp anländer

Fortsätt att alternera mellan bröstkompressioner och mun-mot-nos-andning tills din hund återfår medvetandet eller tills professionell veterinärhjälp anländer.

Förebyggande åtgärder och tips

För att förbereda dig på att utföra HLR på din hund, överväg följande förebyggande åtgärder och tips:

  • Lär dig tekniken: Öva på att utföra HLR på ett gosedjur eller genom att delta i en kurs för hund-HLR.

  • Ha ett första hjälpen-kit för hundar: Om olyckan skulle vara framme är det bra att du har ett första hjälpen-kit för hundar tillgängligt, inklusive nödvändiga förnödenheter som bandage, sårrengöringsmedel och enklare mediciner.

  • Håll veterinärens kontaktuppgifter nära till hands: Ha din veterinärs kontaktuppgifter tillgängliga för att snabbt kunna rådfråga eller få instruktioner i en nödsituation.

Genom att vara förberedd och känna till HLR-tekniken för hundar kan du vara en livräddare för din fyrbenta vän i en kritisk situation. Kom ihåg att även om HLR kan vara livräddande, är det viktigt att snabbt söka professionell veterinärhjälp för din hund om det behövs.

Rekommenderade produkter

PetNation Febertermometer för husdjur

129 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK