4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Flyga med katt – de här reglerna gäller

De här reglerna gäller | 27 september 2022

Flyga med katt

Att ta med katten på resa kan vara ett riktigt äventyr, inte minst vad gäller regelverket. Det gäller att hålla koll på vad som gäller i landet du ska resa till, även om det ligger i EU. På Jordbruksverkets hemsida finns tydlig information.

Enligt EU:s förordning ska resande katter kunna identifieras med ett mikrochip eller en klart läsbar tatuering vid transport från ett EU-land till ett annat. Mikrochip används i alla länder, medan tatuering i princip bara används i Sverige. Katten behöver också ett pass med kattens vaccinationsstatus utfärdat av en veterinär. Tänk på att olika länder kräver olika vaccineringar så kolla med din veterinär i god tid innan du reser. Vaccinera gärna din katt varje år i förebyggande syfte om du reser ofta så slipper du bekymmer före resan. För återresa till Sverige från de flesta länder krävs att katten avmaskas och behandlas mot fästingar av veterinär några dagar före hemresa.

Flyga med katten i kabinen

Som regel ska djurets väska kunna rymmas under sätet framför och ändå vara så stor att den tillåter djuret att stå upp och vända sig utan problem. För exakta mått och maxvikt måste du kontakta ditt flygbolag.

Alla flygbolag kräver att väskan ska vara stängbar, rymningssäker och vattentät samt ha god ventilation så att djuret kan andas. Med andra ord ska tyget vara kraftigt, botten måste stå emot väta och dragkedjan ska inte kunna öppnas inifrån. Då djurväskan oftast räknas som ditt handbagage, är ett tips att välja en väska med extra fickor så att du får plats med din plånbok och pass.

Den enda väska som alla flygbolag godkänner är "Sherpa Bag" som finns i olika storlekar och anses vara en av de bästa transportväskorna för flygning. Det är en mycket tålig väska som är framtagen av en flygvärdinna och därför designad speciellt för flygresor.

Checka in katten i bagageutrymmet

Många flygbolag erbjuder att transportera ditt djur i bagageutrymmet som har samma temperatur och tryck som kabinen. Väger ditt djur tillsammans med transportväskan mer än 8 kg måste du som regel checka in katten.

Reglerna för storlek, maxvikt och hur många djur du får ha i en bur, varierar mellan de olika flygbolagen. Det brukar krävas att djuret ska kunna stå, sitta, ligga och vända sig utan problem. Alla flygbolag godkänner IATA-godkända flygburar, som ”Nomad”. De har rymningssäkra dörrar, bultar som måste skruvas upp och ventilation från alla fyra väggar. De är gjorda av hårdplast som skyddar djuret under transporten. Djuret bör inte kunna sticka ut tassar eller nos genom gallret. Vanliga gallerburar är inte IATA-godkända.

blackandwhitecat-2

" Olika länder kräver olika vaccineringar "

Information och krav från de vanligaste flygbolagen

På de flesta flygbolag tillkommer det en extra avgift för att ta med sig ett husdjur. Kontakta ditt flygbolag för mer information.

Denna information är hämtad från flygbolagens egna hemsidor i augusti 2022.

Reglerna kan ändras och Zoo.se kan ej hållas ansvariga för dessa råd. Kontrollera alltid med ditt flygbolag vid bokning av resa vilka regler som är aktuella.

SAS

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska

Maxmått: 40x25x23 cm (LxBxH)

Kommentar: under hela resan måste buren vara stängd och placerad under sittplatsen framför dig.

BRA

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska

Maxmått: 45x35x25 cm (LxBxH)

Kommentar: endast mjuka och vattentäta väskor med lufthål, avsedda för transport av hundar och katter, är godkända. BRA kan tyvärr ej transportera djur i bagageutrymmet då det inte är uppvärmt.

Lufthansa

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska

Maxmått: 55 x 40 x 23 cm (LxBxH)

Kommentar: sedan januari 2020 får trubbnosiga

katter inte längre transporteras i bagageutrymmet.

Norwegian

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska.

Maxmått: 43x31x20 cm (LxBxH)

Kommentar: katten måste vara i sin väska under hela resan.

Finnair

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska

Maxmått mjuka väskor: 55 x 40 x 23 cm (LxBxH)

Maxmått hårda burar: 35 x 30 x 20 cm (LxBxH)

Kommentar: Katten måste stanna i transportburen under hela resan från avgångsgaten till ankomstterminalen.

Swiss Air

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska

Maxmått mjuk väska: 23 x 55 x 40 cm (LxBxH)

Kommentar: Trubbnosiga katter inte längre transporteras i bagageutrymmet.

Air France & KLM

Maxvikt: 8 kg för både djur & väska

Maxmått: 46 x 28 x 24 cm cm (LxBxH)

Kommentar: från och med mars 2022 måste alla husdjur vara över 15 veckor gamla för att resa med Air France och KLM. Sedan 2019 måste även trubbnosiga djur fraktas i kabinen.

Ryanair

Ryanair transporterar inte djur alls

British Airways

British Airways transporterar endast husdjur i flygets bagageutrymme.

Rekommenderade produkter

See all products

Flamingo Cooling Stone Dolo

149 kr

Kampanj
-40%

Ferplast Transportbur Atlas EL - Cat and small dog carrier

167 kr279 kr

Kampanj
-20%

Feliway Classic Spray Pheromone

111 kr139 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK