4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Favoriter

Hem / Tips & Råd / Hundvalp / Fästingbett på hund

Så skyddar du din hund mot fästingar | 29 april 2025

Fästingbett på hund

När våren och sommaren kommer vaknar fästingarna. För dig som hundägare är det viktigt att veta hur du bäst skyddar din fyrbenta vän mot fästingbett på hund. Här får du tips om fästingmedel, hur du tar bort en fästing och vad du ska tänka på för både vuxna hundar och valpar.

Varför är fästingar farliga för hundar?

Fästingar livnär sig på blod. Under bettet kan de överföra bakterier och virus, till exempel borrelia och anaplasmos. Båda sjukdomarna kan göra din hund trött, stel och allmänt dålig. Därför är det viktigt att vara vaksam på fästingbett på hund och ta bort fästingar så snabbt som möjligt. Ju kortare tid fästingen sitter fast, desto mindre är risken för att din hund blir smittad.

Medel mot fästing – Vilket ska du välja?

Det finns flera sätt att skydda din hund mot fästingar, och vilket medel som passar bäst beror på hundens livsstil och era vanor.

Fästinghalsband för hund

Ett fästinghalsband avger ett aktivt ämne som sprider sig i huden och skyddar mot fästingar i flera månader. Halsbandet är smidigt för dig som vill ha ett långtidsverkande skydd utan att behöva tänka på daglig behandling. Vissa halsband skyddar även mot loppor. 

Fästingspray

Fästingspray är perfekt om du behöver ett snabbt skydd inför en promenad i skogen eller på landet. Sprayen appliceras på pälsen och verkar direkt, men effekten är oftast kortvarigare än halsband och tabletter. 

Ett bra alternativ för tillfälligt skydd! De flesta sprayerna går även bra att ha på oss människor.

Fästingtablett för hund

En receptbelagd fästingtablett ger ett inre skydd. När fästingen biter dör den snabbt av ämnet som sprids i hundens blod. Tabletten ger jämn effekt och du slipper tänka på pälsbehandlingar. Be din veterinär om råd för rätt dosering och produkt.

Vilket är det bästa fästingmedlet?

Det bästa valet beror på hur mycket du själv vill kontrollera efter fästingar.

Vill du helst undvika att fästingar fäster sig överhuvudtaget, kan fästingtablett vara ett bra alternativ. Alla hundar är olika – prata gärna med din veterinär om du är osäker på vilket skydd som passar din hund bäst. 

fa%cc%88stingbett-pa%cc%8a-hund-tips

Hur tar man bort fästingar?

Om du hittar en fästing på din hund är det viktigt att ta bort den direkt för att minska risken för smitta:

  • Använd en fästingplockare, gärna en kofotsplockare .
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt.
  • Dra rakt ut med ett jämnt och bestämt grepp – vrid inte och kläm inte på kroppen.

Efteråt kan du tvätta bettstället med mild desinfektion. Håll ett öga på området under några dagar för att upptäcka eventuell irritation eller svullnad.

Vad gör man om huvudet sitter kvar?

Om en del av fästingen blir kvar i huden, som huvudet eller mundelarna, kan kroppen ofta stöta bort det själv. Tvätta rent området och undvik att pilla för mycket. Om huden blir röd, svullen eller om hunden verkar irriterad kan du behöva rådfråga en veterinär. Ibland kan en liten rest behöva tas bort professionellt.

Fästingar på valp – Vad ska man tänka på?

Valpar är känsligare för både fästingbett och för starka fästingmedel, därför behöver du vara extra noggrann:

  • Hur tar man bort fästing på valp?
  • Samma metod som på vuxna hundar gäller: använd en liten pincett eller fästingplockare och dra försiktigt rakt ut. Var extra varsam så att du inte skadar huden.
  • Fästingmedel för valp
  • Många fästingmedel är inte godkända för mycket unga eller lätta valpar. Vissa produkter kan användas från 8 veckors ålder eller från en viss vikt. Rådgör alltid med din veterinär innan du använder något fästingmedel på en valp, så att du väljer en säker produkt. Receptfria fästingmedel brukar vara bäst att använda på valpar. Valpar bör också inspekteras extra noga varje dag under fästingsäsongen.

Så kan du minska risken för fästingbett

Förutom att använda fästingmedel finns flera smarta sätt att minska risken för fästingbett:

  • Inspektera hundens päls varje dag, särskilt om ni varit i skog, högt gräs eller buskiga områden.
  • Borsta igenom pälsen noggrant – särskilt runt öron, hals, ljumskar, runt könet och mellan tårna där fästingar gärna biter sig fast.
  • Undvik högt gräs och tät vegetation under promenader när det är möjligt.

Tips från oss!

Att skydda din hund mot fästingbett behöver inte bara vara en tråkig vardaglig kontroll – det kan bli en mysig stund för er båda. Gör det till en rutin att gå igenom hundens päls varje dag, gärna efter dagens sista promenad.

Låt hunden få komma ner i varv och njuta av lite extra uppmärksamhet. Klappa och klia på favoritställen medan du försiktigt tittar igenom öron, hals, ljumskar och mellan tårna där fästingar gärna gömmer sig. På så sätt får ni både en lugn stund tillsammans och ett naturligt sätt att snabbt upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

Extra plus – här tränar du också hantering! Din hund vänjer sig vid att du undersöker kroppen, vilket gör framtida veterinärbesök och kloklippning mycket lättare. Bra va!

Produkter mot fästingar

Kampanj
-20%

Trikem Mygg & Fästing 100 ml

119 kr149 kr

Relaterade artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2025 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK