4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Hund / Farorna med att låta din hund gå på isen

Farorna med att låta din hund gå på is

Vintern erbjuder många roliga utomhusaktiviteter för din hund. Men när det gäller att låta din hund gå på is, är det viktigt att vara medveten om potentiella faror. Is kan vara förrädiskt och dölja allvarliga risker för din fyrbenta vän. Här är en översikt över de faror som isen kan medföra.

Tunn is och drunkning

När sjöar och havet blir till is kan det vara lockande att ta en promenad med din hund på isen. Men isar kan vara förrädiska och tunna på många ställen, särskilt i början av vintern eller under milda perioder. För en hund som går igenom isen är det så gott som omöjligt för den att ta sig upp själv. En av de stora riskerna med att låta din hund gå på is är därmed att den kan gå igenom isen och drunkna om den inte snabbt får hjälp.

Köldskador

Om din hund faller genom isen och blir blöt i kallt vatten, kan den snabbt drabbas av hypotermi eller köldskador. Långvarig exponering för kalla temperaturer kan sänka hundens kroppstemperatur till farligt låga nivåer och skada hud och vävnader.

Läs mer här om köldskador och hypotermi.

Skador på tassarna

Is och snö kan vara hårt och vasst, vilket kan orsaka skador på hundens tassar. Skador som skärsår, sprickor och irritation från salt och kemikalier som används för att smälta is är därför inte helt ovanligt och en av alla anledningar till att inte låta din hund gå på is.

Fallolyckor och benbrott

En hund som halkar på is kan leda till fallolyckor som kan orsaka benbrott eller ledskador. Halkiga ytor kan vara svåra att navigera, vilket ökar risken för skador. Håll därför hunden kopplad för att förhindra att den springer okontrollerat på isiga ytor. Välj promenadstråk med mindre is och bättre grepp.

hundarpa%cc%8ais

Hur väl klarar sig en hund som gått genom isen?

Hur bra en hund klarar sig som gått genom isen beror helt på vilken ras det är. Mindre raser med kortare päls tenderar att klara sig sämre mot kyla. Medan större hundar med mer päls och underhudsfett tenderar att klara sig bättre. Hur bra en hund klarar sig beror också på hur länge den har blivit nedkylt och hur snabbt den får hjälp. Skulle din hund bli nedkyld under en längre tid är det viktigt att åka in till en veterinär. Även om en hund kan verka må bra, kan den ha fått skador på inre organ som inte syns utåt. 

Om din hund går genom isen

Om din hund skulle gå genom isen är det viktigt att ringa 112 och invänta räddningstjänst om du inte får upp din hund själv. Hundar kan ta sig långt ut på isar som tyvärr inte håller för dess ägare. Det resulterar i svårigheter att själv kunna dra upp sin hund ur en isvak.

Tips för en säker promenad på isen

  • Undvik tunna isar
  • Håll dig borta från områden med okontrollerad is. Välj istället säkra, kontrollerade isbanor eller promenadområden.

  • Skydda hundens tassar
  • Använd hundskor och inspektera tassarna regelbundet för skador. Skölj och torka tassarna efter promenader för att avlägsna salt och kemikalier.

  • Använd koppel och sele
  • Håll hunden kopplad på promenader för att förhindra att den springer ut på farlig is. Om din hund skulle gå genom isen är det enklare att dra upp hunden om den har en sele med handtag på sig. 

  • Klä din hund i skyddande kläder
  • Om din hund fryser lätt och är av en mindre ras samt har kortare päls kan det vara fördelaktigt att använda kläder till hunden som håller den varm och torr. Exempelvis en värmande hundtröja eller jacka kan vara att föredra. 

  • Övervaka vädret
  • Håll koll på väderförhållandena och undvik utomhusaktiviteter när temperaturen är extremt låg eller vid isiga förhållanden. Om du tänker gå med din hund på isen så kolla upp den noga att den är säker att gå på. Glöm inte isdubbar och sele samt koppel på din hund. 

Rekommenderade produkter

Kampanj
-30%

Julius-K9 IDC Powerharness Dog Harness

237 kr339 kr

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Hund

Aktivera din hund inomhus

12 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK