4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Favoriter

Hem / Tips & Råd / Hund / Dräktighet hos hund vecka för vecka

Dräktighet hos hund vecka för vecka

Vanliga symptom på dräktighet hos hund:

  • Minskad aptit eller illamående under de första veckorna
  • Förstorade eller mörkare bröstvårtor
  • Ökad trötthet och behov av vila
  • Viktökning och en rundare mage, vanligtvis från vecka 4-5
  • Förändringar i beteende, som att bli mer tillgiven eller söka avskildhet
  • Efter cirka 7 veckor kan man ibland känna fosterrörelser i magen

Om du misstänker att din hund är dräktig, är det bra att besöka en veterinär för att bekräfta och få rätt vård och råd.

Hur länge är en hund dräktig?

En hunds dräktighet varar vanligtvis mellan 58 och 68 dagar, vilket motsvarar ungefär 9 veckor. Den genomsnittliga dräktighetsperioden ligger runt 63 dagar, men den exakta längden kan variera beroende på faktorer som hundens ras, storlek och allmänna hälsa. Små och medelstora hundraser tenderar att ha en något kortare dräktighetsperiod, medan större hundar ibland kan gå något längre innan valpningen börjar. Det är dock viktigt att komma ihåg att om hunden går över 70 dagar, bör du kontakta en veterinär för att säkerställa att både tik och valpar mår bra.

Under dräktigheten sker viktiga utvecklingsstadier, där fostren börjar bildas och växa. Även om tecken på dräktighet inte alltid är tydliga de första veckorna, kan förändringar som aptit, viktuppgång och beteendeförändringar bli märkbara från cirka vecka 4.

Vecka 1: Befruktning och äggimplantation

Dräktigheten börjar med parningen, och om befruktning sker, fäster de befruktade äggen i livmoderväggen inom 7 till 10 dagar. Under denna första vecka kan det vara svårt att se några yttre tecken på att din hund är dräktig.

Vecka 2-3: Äggen fäster

Under dessa veckor fäster embryona sig vid livmodern och börjar utvecklas. Din hund kommer förmodligen att bete sig som vanligt, men inuti hennes kropp sker stora förändringar. Det är nu viktigt att fortsätta med normal kost och motion.

draktighet-hund-symptom

Vecka 4: Tidiga tecken på dräktighet

Runt vecka 4 kan du börja märka de första tecknen på dräktighet. Din hund kan uppleva mild illamående (liknande morgonillamående hos människor) och börja visa förändringar i aptit. Vid detta skede börjar embryona utveckla organ och blir foster. Vissa hundar kan också visa förändringar i beteende, som att bli mer tillgivna eller trötta.

Vecka 5: Fosterutveckling

Under vecka 5 har fostren vuxit snabbt och är nu mer utvecklade. Vid detta skede är din hunds buk troligtvis något mer svullen, men det är fortfarande inte alltid lätt att se på ytan att hon är dräktig. Det är en bra idé att rådfråga en veterinär för att säkerställa att allt går som det ska.

Vecka 6: Viktökning och synliga förändringar

Vid vecka 6 börjar din hunds dräktighet bli mer synlig. Buken blir tydligt större och du kan märka att hennes vikt ökar. Hennes bröstvårtor kan också bli mörkare och större, förberedande för att producera mjölk. Nu kan du överväga att justera hennes diet för att ge henne extra näring och stöd för valparnas tillväxt.

Vecka 7: Valparna rör sig

I vecka 7 kan du ibland känna valparnas rörelser genom hundens mage. Valparna börjar nu bli mer aktiva, och du kan märka att din hunds beteende förändras ytterligare, då hon börjar förbereda sig för den kommande födseln. Hon kan också börja bädda för att skapa ett boende för sina valpar.

Vecka 8: Förberedelse inför valpning

Under vecka 8 är det viktigt att skapa en lugn och säker plats där din hund kan föda sina valpar. Hennes mjölkproduktion kan börja, och du kommer att märka att hon blir mer rastlös. Valparna är nästan fullt utvecklade vid det här laget, och din hund kan börja visa tecken på att hon förbereder sig för valpning.

Vecka 9: Dags för valpning

Vecka 9 är slutet på dräktigheten, och det är nu dags för valpning. Din hund kan visa tecken på att valpningen närmar sig, såsom att hon söker avskildhet, flämtar eller blir orolig. Valpningen kan ske när som helst under denna vecka. Det är bra att ha kontakt med en veterinär för att försäkra sig om att allt går smidigt.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK