4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Därför älskar katter kattmynta

Därför älskar katter kattmynta

Kattmynta innehåller oljan hepatalakton som hos vissa katter nästan fungerar sinnesförändrande. Här är hemligheten bakom örtens extasframkallande effekter.

Kattmynta heter egentligen nepeta cataria och är en kransblommig växt som ursprungligen förekommer i södra och östra Europa, Mellanöstern, Centralasien och delar av Kina. Det är en ört som de flesta katter älskar och som därför har fått namnet kattmynta. Den finns i leksaker , kattgodis eller i pulverformat. Ungefär hälften av alla individer bland tamkatter påverkas på något sätt av oljan hepatalakton som finns i kattmynta. Du har säkert sett en katt gå från lugn till nästan galen på bara någon minut efter att den fått kattmynta framför sig. Vissa katter blir i stället ovanligt lugna och keliga. Hemligheten till effekten är att den påminner om ett ämne som även finns i honkattens urin. Effekten varar vanligen i upp till 15 minuter och sedan dröjer det ett par timmar innan katten blir intresserad av kattmynta igen.

Inte för stressade individer

Tänk på att vissa katter kan uppleva kattmynta som stressande. Om du har en känslig och stressad kisse från början är det bättre att prova exempelvis Feliway eller Zylkene . Feliway används framför allt för osäkra och otrygga katter. Zylkene kan ge en rogivande effekt om katten lätt går upp i varv.

kattmynta_hero16-6-recovered

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Kattunge

Kattunge - vecka för vecka

10 juni 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK