4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Att åka tåg och bil med katt

Att åka tåg och bil med katt

Att åka bil eller tåg är en spännande upplevelse för de flesta kissar. Här kommer tipsen som gör resan härlig både för dig och din katt.

Att åka tåg med husdjur i Sverige är både enkelt och bekvämt, men det gäller att ha koll på vad som gäller. Se till att boka en särskild djurplats eller leta upp den djurtillåtna vagnen. Om det inte finns någon ledig plats för sällskapsdjur kan du behöva kliva av tåget av hänsyn till allergiker. Om du reser med fler än ett djur kan du dessutom ibland behöva köpa en extra plats. Ta reda på vad som gäller för just din resa.

Katt i bil

När du tar med katten i bilen måste du se till att katten reser säkert och inte kan skadas vid en eventuell inbromsning eller krock. Kattens transportbur ska vara utformad och placerad så att katten hela tiden får skugga och god ventilation. Du får aldrig lämna din katt utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.

En transportbur för katt ska ha minst följande mått:

Längd = 0,5 meter

Bredd = 0,3 meter

Höjd = 0,35 meter

En transportbur för katt ska dessutom vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter för varje katt.

Åka utomlands

De flesta tågbolag i Europa tillåter sällskapsdjur på specifika platser. Däremot kan det finnas tvång på bur/väska. Ta reda på vad som gäller på förhand. Tänk även på att undersöka införselreglerna för det land ni ska resa till i god tid innan avfärd. Det kan exempelvis handla om krav på ID-märkning, avmaskning och vaccinationer.

Checklista för långa resor:

  • Se till att din katt har gått på lådan innan resan. Om transporten tar mer än sex timmar bör du ha en bur med en sanitets-låda.
  • Katten måste rastas minst var sjätte timme.
  • Se till att väskan eller buren är en trygg plats för katten redan innan resan.
  • Låt kattburen eller transportväskan stå avskilt om möjligt.
  • Ta med kattens favoritfilt , en rolig kattleksak och lite kattgodis .
  • Katten måste ha tillgång till vatten under hela resan. 
  • Undvik att ge mat precis innan avfärd.

article-image3_4-5-2

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Katt

Välj rätt kattras som passar dig

15 april 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK