4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Katt / Åk säkert med katt i bil

Åk säkert med katt i bil

Sommarstugan, veterinären eller semesterresan – det finns många tillfällen då katten kan behöva åka bil. För att katten ska må bra under bilresan finns det några viktiga saker att tänka på.

Den viktigaste regeln när du tar med katten i bilen är att aldrig låta den gå lös. En katt som springer runt och distraherar föraren är livsfarligt och kan leda till olyckor. Risken är dessutom stor att katten lyckas smita genom öppna fönster eller dörrar. Se därför till att införskaffa en rejäl transportbur inför resan. Buren måste ha minst följande mått:

Längd = 0,5 meter

Bredd = 0,3 meter

Höjd = 0,35 meter

En transportbur för katter ska dessutom vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter för respektive katt om du har flera. Kattburen ska stå på golvet i bilen, alternativt vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena. Det är en god idé att låta katten bekanta sig med buren innan avfärd, så att den vänjer sig.

Viktigt! Lämna aldrig katten ensam i bilen, tänk på att den kan få värmeslag. Se även till att katten inte blir uttorkad. Ska du åka långt behöver du stanna var sjätte timme och ge katten en chans att gå på lådan och äta och dricka.

Det finns också särskilda regler för när och hur du får resa med katthonor och kattungar och för transporter utomlands. Tänk på att du inte får transportera katter som är sjuka eller skadade. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid ta hjälp av Jordbruksverket: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/katter/transportera-katter

Träna på att åka bil

Höga motorljud och oväntade rörelser är otäckt för en del katter. Kattens känsliga balanssinne gör dessutom att de lätt blir åksjuka. För att underlätta både för dig och katten är det bra att träna bilåkning innan ni gör en längre resa. Börja med korta bilturer på bara några minuter.

Om din katt blir stressad av att åka bil kan du prova feromonspray . Några sprayningar i bilburen innan ni åker kan göra katten betydligt lugnare.

heromobile3-4

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Katt

Så får du din katt att sova på natten

21 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK