4.5 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Reptil / Skötselråd & inköpslista eldbukssalamander

Skötselråd & inköpslista eldbukssalamander

eld_article-image3-4

Info samt att välja kön & antal

Eldbukssalamandern är en liten salamanderart som vill leva både i vattnet och på land, detta kallas för semiakvatisk. I naturen lever den i östra Kina, släktingen japansk eldbukssalamander (Cynops pyrrhogaster) kommer som namnet antyder ifrån Japan. I naturen lever eldbukssalamandern i risfält, diken och vattensamlingar med stillastående vatten och mycket växtlighet. Beroende på temperaturen så kan den antingen gå upp på land för att övervintra, eller om det är något varmare, helt hoppa över övervintringen. Ovansidan av salamandern är gråbrun och lite vårtig, och undersidan är röd med svarta prickar. Detta är en varningssignal till rovdjur om att salamandern är giftig. För människor finns dock ingen fara med att hålla salamandern som husdjur.

Eldbukssalamandern blir maximalt tio centimeter lång inklusive svans och kan vid rätt skötsel leva i över tio år. En av de större utmaningarna med att hålla eldbussalamander som husdjur är att de inte vill ha det för varmt, så det gäller att välja ett svalt rum för akvariet och sedan utrusta akvariet med pumpar och belysning som inte alstrar mer värme än nödvändigt, LED-belysning är att föredra av den anledningen.

I akvarium kan man ha flera salamandrar tillsammans, och det går ofta att ha flera hanar tillsammans med honor. Det är dock viktigt att det finns många olika gömställen, och att salamandrarna är jämnstora. Om det är stor storleksskillnad kan de större försöka äta de mindre individerna.

När ni kommer hem

Se till att inredningen är på plats och att vattnet, pumpen och bottenmaterialet har varit i akvariet i minst en vecka innan du tar hem dina salamandrar. Använd vattenberedningsmedel och en bakterieuppstartskultur .

Salamandrar ska alltid vara i akvariet förutom i undantagsfall. De har en känslig slemhud som påverkas av de oljor vi människor har på händerna, och de mår inte bra av att hanteras eller vara på golvet. Måste man absolut flytta sin salamander så ska det göras med blöta händer, gärna med lite vatten i den kupade handen runt salamanderns kropp.

"Eldbukssalamandern är en liten salamanderart som vill leva både i vattnet och på land, detta kallas för semiakvatisk."

Akvariet & Inredning

Den minsta ytan för en eldbukssalamander i ett akvarium är 0,15 kvadratmeter, vilket motsvarar ett akvarium med en bottenyta på minst 50 x 30 cm. Höjden ska vara minst 20 centimeter och det räknas från landdelen, så akvariet måste vara högre än så. Landdelen ska motsvara en tredjedel av akvariets storlek och vattnet två tredjedelar, med ett minsta vattendjup på 10 centimeter. Om du vill hålla många salamandrar tillsammans rekommenderas ett större akvarium.

Det är viktigt att akvariet är helt rymningssäkert. Salamandrar kan klättra på glas, och med lätthet på sladdar och liknande som går in i akvariet. Täta hålen i täckglasen med nät, eller bygg ett helt nytt lock i nät som ger god luftcirkulation samtidigt som den stoppar rymmare. Det finns även terrarium med hög glaskant där man kan ha vattendelen och på landdelen kan man sedan bygga en vacker värld med olika växter .

Bygg landdelen med grus eller sand och använd rötter eller stenar för att stadga upp landdelen och hålla den på plats. Fyll resten av akvariet med vatten och ha gärna en liten dränkbar pump i vattendelen. Det finns platta modeller som passar bra i mindre vattenvolymer, till exempel Eheim Flat, men också många andra märken passar då de går att lägga ner. Ställ pumpen på det lägsta flödet då det främst är vattenreningen och inte cirkulationen man är ute efter. Värmare behövs inte eftersom salamandern vill ha en temperatur på 16-23 grader

Inred gärna med växter som tål att sticka upp lite ovanför ytan och givetvis med en massa fina flytväxter och mossor. Många mossor växer också upp på landdelen om det är tillräckligt fuktigt. En liten korkbit som flyter på ytan blir en extra viloplats för salamandern. Salamandrars behov av UV-ljus är inte till fullo utrett. Salamandern utsätts i naturen för en del solljus, men ligger ofta gömd i växtlighet och bottenslam, så ett förslag är att använda ett svagare UV-lysrör avsett för skogslevande groddjur över ett i övrigt välplanterat akvarium. En konstgjord bakgrund får akvariet att se naturligt ut och salamandrarna kan också använda den ojämna ytan till att hålla i sig i och klättra på.

"Det är viktigt att akvariet är helt rymningssäkert. Salamandrar kan klättra på glas, och med lätthet på sladdar och liknande som går in i akvariet."

Föda & allmän skötsel

I naturen är de opportunistiska allätare och äter allsköns larver och insekter. I fångenskap kan man utfodra dem med frysta och levande mygglarver, tubifex, räkbitar och små mängder daggmask. På sikt kan man blanda in bra sjunkande pellets med högt köttinnehåll i ett försök att få dem att äta torrfoder. Det fungerar ibland och underlättar då utfodringen. Ju högre temperatur det är i vattnet desto oftare behöver salamandern äta. Vid en temperatur på tjugo grader räcker det att utfodra vuxna salamandrar varannan till var tredje dag.

Kontrollera vattenvärdena med vattentest, antingen i form av dropptest eller med stickor i form av lackmuspapper. Vattnet ska vara nitritfritt, ha låg halt av nitrat och vara neutralt till svagt surt. Byt en del av vattnet varje vecka och behandla det nya vattnet med vattenberedningsmedel innan det hälls i akvariet. Slamma bottenmaterialet med en slamhävert vid behov. Se över landdelen om något måste sköljas av.

Om salamandern blir sjuk

En salamander döljer in i det sista om den mår dåligt, så försök alltid att handla förebyggande genom att följa alla skötselråd och aktivt söka mer information. Byt vatten regelbundet och håll koll på djurens hull så att utfodringen är tillräcklig. Om något djur ändå skulle uppvisa sjukdomstecken, kontakta snabbt en smådjurskunnig veterinär.

Fortplantning och könsbestämning

Hanen har ett mer utåtbuktande parti runt analöppningen och är smalare än den vuxna honan.

Parning sker oftast när temperaturen sänks. Ett tag efter en lyckad parning börjar honan lägga ägg och hon sätter dessa på blad eller sådant som liknar blad i inredningen. Antalet ägg kan variera från några enstaka till flera tiotal. De kläcks efter någon vecka och man måste då vara beredd med mycket smått yngelfoder. De vuxna djuren kan äta både ägg och larver (salamanderyngel.) Separera dem helst, och efter 12-20 veckor behöver de en mycket större landdel och mindre del vatten eftersom de då tillbringar ett utvecklingsstadie på land.

Inköpslista

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Reptil

Prylguide: startkit för nya kameleontägare

12 maj 2023

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK