Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Skäggagam Baby

Går endast köpa i butik.
Utmärk ödla för nybörjare - omtyckt & vacker. Skäggagamen blir ofta lätt tam, är lätt att hantera & har en lämplig storlek för ett sällskapsdjur. Dagaktiva ödlor som lever i torra områden, solbadar samt klättrar. Allätare, vuxna djur äter mestadels vegetabilier. Läs mer
1 899 kr Rek.pris 1 899 kr

Skäggagam Pogona vitticeps

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan. 
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Denna agamödla kommer ursprungligen från Australien där den lever i torra skogsområden eller busk landskap. Den är huvudsakligen marklevande, men kan ta sig upp i träd för att sola. Färgen är anpassad för att smälta in i den jord som finns där de lever och kan varier i olika brunaktiga nyanser. Skäggagamerna har flertalet skäggliknande utväxter under hakan, som har gett upphov till dess namn. De har ett brett triangulärt format huvud, relativt runda kroppar och robusta svansar. Du bör hålla din skäggagam med en partner av motsatt kön, alternativt flera honor tillsammans utan hane alternativt med en ensam hane.

Skäggagamen är en av de års ålder mest populära ödlor att hålla som husdjur, bidragande orsaker är deras hanterbara storlek och trevliga temperament. Denna agam är en omnivor, vilket innebär att den äter både vegetabilier och animalisk föda så som sallat, gräs, klöver och maskrosor, frukt och grönsaker samt insekter och larver. Levande insekter kan ses som en berikning för din skäggis, men bör serveras i en skål så att de inte rör sig fritt i terrariet. Levande bytesdjur är extra viktigt för de unga skäggagamerna. De unga individernas kost består till 50% av vegetabilier, medan de vuxna äter 90% vegetabilier. En varierad kost är viktigt för din skäggagams välmående. Maten bör pudras med pulver innehållande kalcium, vitaminer och mineraler. De dricker genom att gå ner i vattnet och dricka, det bör därför vara en ganska stor och grund behållare till vattnet. Fördelaktigt är även att kunna erbjuda vatten i rörelse. En del av terrarier bör alltid hållas lite fuktigt, men man bör sikta på en relativ luftfuktighet mellan 30-40%. De ska ha tillgång till en solplats med UV belysning samt fler gömställen då de likt alla andra ödlor, reptiler och amfibier är växelvarma. Temperaturen i terrarier bör hållas mellan 35-39 grader. Gömställenas storlek är optimal då hela ödlan får plats, men att de känner kontakt med väggarna. Bottensubstratet bör vara sand. När du inreder ditt terrarium, tänk gärna på att det ska vara enkelt att rengöra. Genom att erbjuda ditt djur en så optimal miljö som möjligt samt artfränder så kommer du att få maximal glädje av ditt nya husdjur!

Sexuell mognad nås vid 1-2 års ålder. I fångenskap tycks denna ödleart kunna reproducera sig året om. Honorna gräver en grop och lägger upp till 24 ägg, vilket kan ske flera gånger under ett år. Honorna tycks även ha förmågan att spara hanens sperma och producera flera kullar från en parning. Äggen kläcks vanligen efter 55-75 dagar, om temperaturen hålls optimal.

Ett beteende man kan se hos skäggagamen är att den rör huvudet upp och ner snabbt, det kallas på engelska för ”head bobbing” och kan vara tecken på dominans eller en uppvaktning av hanen. En annan ödla kan då svara med att vifta med ena frambenet som en signal på underkastelse för att undvika aggression. För att göra sig större och mer respektingivande kan skäggagamer även öppna munnen och visa skägget.

Då skäggagamen ska lyftas upp fångar man bäst in den från sidan, inte uppifrån, för att hantera den så säkert som möjligt. Bakkroppen kan på så vis vridas upp på handleden så att även den ges stöd vid lyft. Vid hantering utanför terrariet bör man ta hänsyn till att denna ödla kan vara lite klumpig av sig, det kan t.ex. vara bra att minimera fallhöjden. Den uppskattar som regel inte att hanteras av främmande personer.

I kort:

Svenskt namn: Skäggagam

Latinskt namn: Pogona vitticeps

Könsskillnader: Hanarna kan kännas igen på tydligare porer på låren, bredare kloakveck samt något tjockare svansrot. De juvenila individerna är svårare att köns bestämma.

Vuxenstorlek: upp till 50 cm

Livslängd: 5-8 år

Aktivitetsmönster och levnadssätt: Dagaktiv och landlevande ödla.

Levnadsmiljö: lever i torra skogsområden eller busk landskap.

Socialt behov: Du bör hålla din skäggagam med en partner av motsatt kön, alternativt flera honor tillsammans utan hane alternativt med en ensam hane.

Hantering: Vid hantering utanför terrariet bör man ta hänsyn till att denna ödla kan vara lite klumpig av sig, det kan t.ex. vara bra att minimera fallhöjden. Den uppskattar som regel inte att hanteras av främmande personer.

Näringsbehov: Arten är omnivor, vilket innebär att den äter både vegetabilier och animalisk så som; sallat, gräs, klöver, maskrosor, frukt, grönsaker, insekter och larver. Maten bör pudras med pulver innehållande kalcium, vitaminer och mineraler.

Vintervila: Om ödlan rör sig mindre och äter mindre kan det vara tecken på att den vill vintervila, detta görs genom att temperaturen sänks i ett par veckors tid. Vintervilan kan förlänga ditt djurs liv.

När du får hem ditt djur:

vanliga sjukdomar: bristsjukdomar och organsvikt p.g.a. överutfodring.

Sök också gärna mer information på egen hand om det djur du planerar att skaffa!


Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här