Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Eremitkräfta Röd jordgubb

Går endast köpa i butik.
Terrarielevande krabba med intressant betende. Rödfärgen hos denna art är så unik att den är omöjlig att inte känna igen. Den kallas "strawberry crab" samt "pärlan bland eremitkräftor" & är en av de svåraste arterna att hålla. OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken. För aktuellt lager av levande djur, kontakta butiken på 08-280740. Läs mer
295 kr Rek.pris 295 kr

Eremitkräfta Coenobita perlatus

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan. 
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Coenobita perlatus, den så kallade jordgubbs-kräftan har en intensivt jordgubbsröd färg på sina ben och är pärlan av eremitkrabborna. Med sina karaktäristiska och iögonfallande röda ben är de en attraktiv art att hålla, men rapporteras vara en av de mest svåra arterna att hålla i fångenskap då de kräver absolut jämna miljöförhållanden i terrariet. Denna art är något för den erfarna experten.

Eremitkrabbor av släktet Coenobita lever naturligt på tropiska och subtropiska öar i Stilla havet, Atlanten och Indiska Oceanen. En eremitkrabba är av naturen renhållande allätare. De samarbetar med varandra för att finna föda, men konkurrerar med varandra om tillgången till ett bra och attraktivt skal.  De ter gärna räkor exempelvis, som även är en källa till kalcium. Eremit krabban kan även ägna sig åt kannibalism. Det är därför viktigt att tillhandahålla extra, tomma, skal i lämpliga storlekar för att krabborna ska trivas och rivaliteten ska hållas nere. Denna rödbenta eremit föredrar skal med rund öppning. I vilt tillstånd tycks det vara så att tillgången till lämpliga skal är en avgörande faktor vad gäller regleringen av storleken på populationen.

Hanarna befruktar honorna genom att sprida sperma över de särskilda porer som hon har på det fjärde benparet. För att kunna utöva denna aktivitet måste båda lämna sina skal. Honan lägger sedan ägg och håller dessa i sitt skal, men sprids sedan i havet där de genomgår ett par omvandlingar på sin väg att bli till en ung liten eremitkrabba.

En eremitkrabba använder skalet för att skydda sina mjukare kroppsdelar från rovdjur och andra hot. Den kan även gräva ned sig under löv, sand stenar eller liknande för att skydda sig mot uttorkning. Detta skaldjur håller sig i närheten av stranden i vilt tillstånd och vill gärna ha sand att gräva i, och den ska vara fuktig nog att kunna bygga sandslott med, vilket kan testas genom att man trycker ner ett finger i sanden – när man tar bort fingret ska hålet vara intakt. Djuren har gälar och är beroende av en hög luftfuktighet (omkring 80 %), men drunknar om de blir helt nedsänkta i vatten. Denna eremitkräfta vill att temperaturen håller sig kring 29 grader. Denna art tolererar inga nivåskillnader i terrariemiljön, vilket gör den svår att hålla. De bör alltid ha tillgång till grunt saltvatten i terrariet, samt sötvatten. De ömsar även sitt exoskelett, eller skal, och beroende på krabbans storlek kan denna aktivitet ta mellan tre veckor och upp till tre månader. Detta är en nödvändighet för att eremitkrabborna ska kunna växa. Under denna period är eremitkräftan utan skydd och det är normalt för eremiten att äta upp sitt gamla exoskelett för att få tillräckligt med kalcium för att kunna producera det nya. Kalcium kan även tillsättas i form av snäckskal.

Det rekommenderas att man håller eremitkräftor artvis.

Svenskt namn: Eremitkrabba /eremitkräfta

Latinskt namn: Coenobita perlatus

Könsskillnader: Honorna har särskilda porer på sitt fjärde benpar.

Livslängd: Kan enligt uppgifter bli över 40 år gamla.

Aktivitetsmönster och levnadssätt: Nattaktiv. Lever till stor del undangömd, men kommer fram på natten för att äta. Arten ömsar sitt skin, proceduren tar mellan 3 veckor till 3 månader.

Levnadsmiljö: Eremitkrabbor behöver 80-90 % luftfuktighet för att hålla sina gälar fuktiga och kunna syresätta sig. Bottenmaterialet bör bestå av djup fuktig sand som de kan gräva ned sig i. De bör ha tillgång till grunda skålar eller fat med både sötvatten och saltvatten. Det bör även finnas en torr del.

Socialt behov: Lever naturligt i grupper så man bör hålla minst två tillsammans samt tillhandahålla extra skal i lämpliga storlekar.

Hantering: Har rapporterats vara lättstressade och onödig hantering bör undvikas. Bör inte tas ifrån terrariet då den är mycket känslig för variationer i miljöomgivningen.

Näringsbehov: Allätare. Behöver tillskott av kalcium.

Sök också gärna mer information på egen hand om det djur du planerar att skaffa!

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här