Tagga #Zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Rysk Stäppsköldpadda

Rysk stäppsköldpadda är en Cites B listad sköldpadda. Enkel, lättsköt art. OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken. För aktuellt lager av levande djur, kontakta butiken på 08-280740. Läs mer
2 195 kr Rek.pris 2 195 kr

Rysk Stäppsköldpadda

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan. 
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Substratet får gärna vara en blandning av jord och sand. Det ska finnas en balja eller dylikt med vatten som de kan dricka ur eller bada i om de vill. Sköldpaddorna vill även ha tillgång till UV-ljus samt en värmelampa. Det är inte at rekommendera att man håller sköldpaddan på golvet det dels kan var en för dragig miljö för dem, men även för att underlaget då blir lite för halkigt och hårt, vilket kan leda till andra problem.

Under sommaren kan denna art med fördel vistas ute under gynnsamma förhållanden, man bör då bygga en inhägnad åt den. Man bör särskilt se till att den inte kan gräva sig ut och mindre, yngre, individer bör ha nät över inhägnaden så att de inte blir föda åt någon glupsk fågel. Det är inte att rekommendera att ha landsköldpaddor lösa på tomten då de snabbt kan försvinna därifrån.

Det är viktigt att ge den ryska Stäppsköldpaddan en varierad och allsidig kost. Färsk föda så som olika typer av sallat kan varvas med den torkade, bestående av torkade maskrosor, örter m.m. bör ges vintertid. Sommartid, då de gärna vistas utomhus, kan sköldpaddan äta färskt ”ogräs” så som kirskål, maskrosor, groddblad och klöver. Frukt bör undvikas och som godis kan man instället ge vissa typer av blommor. De är glupska av sig och man ska vara försiktig med att inte ge för mycket mat. Kalk bör ges som tillskott på maten.

Denna ryska landsköldpadda trivs tillsammans med andra exemplar av samma art och bör därför inte hållas ensam. Man kan ofta se dem vila och sola tillsammans. Hanen har hos denna art en rak buksköld, ej konkav som hos flera andra arter. Honan har en kortare svans och bär denna mera rakt bakåt, hanens lite längre svans är ofta lite böjd åt sidan.

Under deras naturliga förhållanden så sover, eller dvalar, denna art en stor del av året. Dvalan är ett sätt för din sköldis att ta en paus och kunna växa i en lagom takt. Därför bör man tillgodose denna arts behov av vinterdvala.

I kort:

Svenskt namn: Rysk Stäppsköldpadda, kan även förekomma under andra namn.

Latinskt namn: Testudo horsfieldii, kan även förekomma under Agrionemys horsfieldii.

Könsskillnader: honorna har en kortare svans.

Vuxenstorlek: 15-20 cm

Livslängd: omkring 80 år.

Aktivitetsmönster och levnadssätt: Dagaktiv landlevande sköldpadda.

Levnadsmiljö: torrare ökenliknande områden.

Socialt behov: man bör hålla två honor eller en hane med 3-4 honor tillsammans för att undvika problem.

Hantering: Lyft bör ske över hela skalet och genom stadigt tag med två händer, särskilt på de vuxna individerna. Djur ska alltid hanteras lugnt och försiktigt.

Näringsbehov: vegetarisk kost med tillskott av kalcium.

Reproduktion: hanen uppvaktar honan ganska aggressivt genom puttar och bett.

Vintervila: Dvalan för en frisk sköldpadda bör vara max 16 veckor och de dvalar bäst i temperatur omkring 4 grader.

När du får hem ditt djur: Se till att du har ett lämpligt terrarium inrett.

vanliga sjukdomar: Följdsjukdomar av kalcium- och ljusbrist (UVB) samt överutfodring.

Genom att erbjuda ditt djur en så optimal miljö som möjligt samt artfränder så kommer du att få maximal glädje av ditt nya husdjur!

Sök också gärna mer information på egen hand om det djur du planerar att skaffa!

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #Zoopunktse på Instagram för att synas här