Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Går endast att köpa i butik.

Marsvin Hane - Cavia porcellus

Går endast köpa i butik.
Marsvin är snälla & lugna djur. Tack vare sitt lugna temperament är Marsvins Hanar är väldigt lämpligt husdjur även till yngre barn, vuxna ansvarar för djuren. Marsvin är sociala & pratsamma flockdjur som uppskattar sällskap & gärna sitter i ditt knä & myser. Marsvin Hane - Cavia porcellus. OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken. För aktuellt lager av levande djur, kontakta butiken på 08-280740. Läs mer
599 kr Rek.pris 600 kr

Marsvin

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan.
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Marsvin är snälla och lugna djur som tack vare sitt lugna temperament är väldigt lämpliga som hus- djur till även yngre barn. De är sociala och pratsamma flockdjur som uppskattar sällskap och gärna sitter i ditt knä och myser.

Ett marsvin väger ungefär 0,7-1,8 kg och har en livslängd på ca 4-6 år.

Olika raser

Det finns flera olika marsvinsraser med olika pälstyper och alla tänkbara färgvarianter. Abessinier, eller “virvelmarsvin” som de ofta kallas, har en sträv halvlång päls med virvlar. De är oftast lite livligare än andra raser. Rex och Teddy ser nästan likadana ut trots att de är olika raser, då båda har en strävare kort tät päls som påminner om ull.

Det finns många olika raser av korthåriga marsvin, och det som skiljer dem åt är främst färgerna. Även långhåriga finns i flera olika raser. Deras päls kan vara rak, krullig eller lockig. Långhåriga marsvin behöver i regel mer pälsvård än korthåriga.

Att välja kön och antal

Eftersom marsvin är sociala flockdjur så ska de hållas i par eller flock. Även om man tycker sig ha mycket tid för ett ensamt marsvin, så måste den för att må bra ha en livskamrat även när du inte är hemma eller när du sover. Enligt lag får marsvin inte hållas ensamma.

Välj gärna unga marsvin av samma kön som får växa upp tillsammans, då trivs de i regel bra ihop. Man kan också sätta ihop vuxna marsvin, eller vuxna med unga djur, men det kräver oftast att man följer goda råd från någon erfaren.

När ni kommer hem

Låt marsvinen vara ifred det första dygnet, så att de får en chans att vänja sig. Läs gärna högt ur marsvinsboken bredvid buren, då vänjer marsvinen sig vid er närvaro, och ni lär er mer om dem. Därefter kan du börja bekanta dig med djuren, locka gärna fram dem med något gott. Efter några dagar kan du lyfta ut marsvinen.

Ge marsvinet ordentligt stöd när du lyfter det. Håll ena handen runt kroppen och den andra under rumpan, så ryggen hålls rak. Sätt dig på golvet med djuret i knäet för att inte riskera att de faller och skadar sig.

Spendera mycket tid med varje djur separat, så att de får starka band inte bara till varandra utan även sin nya familj. Ge dina nya vänner extra mycket uppmärksamhet de första veckorna så får ni en fin relation som varar.

Buren

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som marsvinen behöver i buren, och för att marsvinen ska trivas bra tillsammans, rekommenderar vi en bur som har måtten 100x50 cm eller större. Enligt lag måste buren vara minst 0,3 m2 (80x40 cm) för max två marsvin. Tänk på att 20 cm extra burlängd gör stor skillnad för ett litet djur.

Under sommarhalvåret kan marsvinen vistas ute dagtid i en betesbur på gräsmattan. Tänk på att du alltid bör övervaka marsvinen och skydda den mot drag, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Inredning

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, t.ex. alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan, beroende på antalet djur i buren och burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Marsvin är renliga djur som oftast uträttar sina behov i ett hörn i buren, ställ dit en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö (av annan sort än bottenmaterialet) i lådan. Man kan behöva lära marsvinen vad lådan är till för; skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren tills marsvinen förstått poängen.

I buren bör det finnas minst ett hus att gömma sig i, och det ska vara tillräckligt stort för marsvinen att vara i samtidigt. Ett hus per djur är en bra idé. Lägg gärna lite halm eller annat bomaterial i huset.

Välj en matskål av keramik då de är svåra att välta för marsvinen. En vattenflaska är att föredra men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början, tills marsvinen har lärt sig att dricka ur flaskan. För att undvika att marsvinen smutsar ner höet ska det placeras i en låg höhäck.

Föda

Marsvinens föda ska i huvudsak bestå av som håller mage och tänder i trim. Höet får aldrig ta slut och bör fyllas på flera gånger om dagen. Det ska vara fräscht och väldoftande, öppna gärna påsen och lukta på det innan du köper det. Dåligt hö riskerar att göra marsvinen sjuka.

Förutom hö ska marsvin även ha torrfoder i form av ett näringsrikt pellets med högt fiberinnehåll och tillsatt C-vitamin. Dryga pelletssorter ger man ca 2 msk/dag av till ett vuxet marsvin, och ungdjur ska ha fri tillgång. Om marsvinet blir för runt så minska på torrfodret - aldrig höet!

Tänk på att marsvinets mage är känsligt vid stress och miljöombyte, varför det är viktigt att ge samma mat som de är vana vid under den första tiden. Gör alltid en mjuk övergång vid foderbyten.

Vänta minst 2 veckor efter att marsvinen kommit hem med att ge grönfoder, och börja därefter försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt. Frukter och grönsaker kan sedan ges regelbundet. Vänj också marsvinen vid att äta gräs innan de får vistas utomhus.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen/flaskan diskas. C-vitamin måste tillsättas dagligen, eftersom marsvin inte kan bilda eget. C-vitamin är flyktigt och det som finns i maten är i regel inte tillräckligt. C-vitaminbrist kan leda till förkylning, skörbjugg och förlamning, och i vissa fall även dödsfall. Tillsätt även multivitaminer regelbundet.

Sätt gärna upp en UV-lampa ovanför buren. Ljuset hjälper marsvin att bilda D-vitamin som behövs för att ta upp kalk och hålla marsvinen friska. Man kan också sätta in en kalksten i buren. Den kan plockas bort om de gnager för mycket på den.

Allmän skötsel

Marsvin tycker om och mår bra av att få motion, så vänj dem tidigt vid att ha på sig en sele för promenader. De springer också gärna lösa inomhus, men tänk på att göra rummet säkert först genom att t.ex. gömma elsladdar, och håll marsvinen sällskap. Säkrast är att använda en lekhage.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för att ge marsvinen variation. Ge gärna marsvinen mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger dem utlopp för deras naturliga beteende att söka föda.

Marsvinets tänder växer hela tiden och därför är det mycket viktigt att förse dem med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem samt ger marsvinet sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna bör klippas var 6-8:e vecka med en klosax för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande pulver tillhands. När ni skaffar marsvin från oss får ni med ett klippkort så att ni kan ta med marsvinet till oss för kloklippning, och vår personal visar er gärna hur man gör.

Borsta marsvinen regelbundet med en mjuk borste. Använd även karda eller kam till långhåriga marsvin, samt till korthåriga vid fällning. Tovor ska avlägsnas för att undvika hudirritationer. Marsvin kan badas om de blivit smutsiga. Använd ljummet vatten och ett milt djurschampo, och akta öron och nos. Torka marsvinet noggrant efter badet.

Om marsvinet blir sjuk

Vi friskhetsbesiktigar marsvinen när ni köper dem, men visar de tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Vanliga symptom är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit.

Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. Svampinfektionen ringorm kan förebyggas genom att regelbundet desinfecera buren. Det är en god idé att försäkra marsvinen.

Fortplantning och könsbestämning

Marsvinshonor blir könsmogna vid 4-5 veckors ålder, och hanar vid 8-10 veckor. Honan ska inte paras före hon är 5 månader. Dräktighetstiden är ca 70 dygn. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna kan lämna sin mamma när de blivit 4-5 veckor.

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan.

Ursprung

Redan för över 3000 år sedan började indianerna som bodde i Anderna i Sydamerika hålla marsvin (Cavia Aperea Porcellus). De fördes sedan till Europa av handelsresanden under 1500-talet. 

Inköpslista

Rymlig bur - minst 80x40 cm
Dammfritt högabsorberande bottenströ
Halm eller annat bomaterial

Höhäck
Pellets (samma sort som marsvinen är vana vid)
Hus
Matskål av keramik
Vattenskål av keramik
Vattenflaska
C-vitamintillskott
Multivitaminer
Kalksten
UV-lampa
Gnagträ av olika slag
Toalåda
Strö eller sand till toalådan
Spade att göra rent buren med
Rengöringsmedel för burbottnen
Desinficeringsmedel för bur och inredning
Klosax
Blodstillande pulver
Borste, karda och/eller kam för pälsvård
Milt schampo
Belöningsgodis
Sele för promenader
Aktivering: Leksaker, bollar, tunnel o.dyl.
Transportbur
Betesbur/lekhage
Faktabok om marsvin 

TipsHa lika många hus, skålar etc som marsvin i buren.

Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar och växer med uppgiften att rå om sin vän. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För djurets bästa bör du förse dig med ytterligare information.

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här