Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Går endast att köpa i butik.

Guldhamster (Hane) Mesocricetus auratus

Går endast köpa i butik.
Guldhamsterhanar. Guldhamstrar är pigga, nyfikna & kvicka små nattaktiva djur. På morgonen när man vaknar är hamstern oftast vaken, men sover sen under dagen & vaknar framåt kvällen när man kommit hem. Ägnar man sin Guldhamster mycket tid så kan den bli en bra kompis. OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken. För aktuellt lager av levande djur, kontakta butiken på 08-280740. Läs mer
349 kr Rek.pris 349 kr

Guldhamstrar är pigga, nyfikna och kvicka små nattaktiva djur. På morgonen när man vaknar är hamstern oftast fortfarande uppe, men sover sen under större delen av dagen och vaknar framåt kvällen när man kommit hem. Ägnar man sin hamster mycket tid så kan den bli en mysig teddybjörn.

De finns i många olika färgvarianter, och som både kort- och långhåriga. De långhåriga kan ha lång päls över hela kroppen eller som tofsar på baken. Pälsen är oftast mjuk och jämn, men det finns även Rex som är alldeles krullig och Satin som har tunnare silkig päls.

En vuxen guldhamster blir ca 13-18 cm. Dess livslängd är ca 2-3 år. 

Att välja kön och antal

Guldhamstrar är solitära djur som lever ensamma i naturen. De ska alltid hållas ensamma eftersom de efter uppnådd könsmognad inte alls tolererar varandra annat än vid parning. 

När ni kommer hem

Låt hamstern vara i fred det första dygnet, så den får chans att lära känna sitt nya hem. Läs gärna högt ur hamsterboken bredvid buren, då vänjer hamstern sig vid er närvaro, och ni lär er mer om den.

Hamsterungar är livliga men blir fort tama om de hanteras ofta. Locka till dig hamstern med ett bra belöningsgodis, så den lär sig att förknippa din hand med något positivt. Försök få hamstern att självmant gå upp på din hand. När du väl lyfter upp den så håll händerna kupade om den. Sitt gärna på golvet med hamstern för att undvika att den faller och slår sig.

Ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar. Ju mer du hanterar den, desto trevligare kommer den att bli. Är hamstern rädd för dina händer är ett bra tips att gnugga dem i lite nerlortat bottenmaterial så att dina händer luktar mer hamster.

Buren

För att på bästa möjliga sätt få plats med det som hamstern behöver i buren rekommenderar vi en rymlig bur, som gärna har extra hyllplan. Enligt lag måste buren vara minst 0,12 m2 (50x30 cm). Tänk på att alltid skydda hamstern mot drag, kyla, direkt solsken och andra husdjur. 

Inredning

Som bottenmaterial rekommenderar vi ett naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, t.ex. alspån. Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd också emellanåt ett desinficeringsmedel för att eliminera bakterier och svamp.

Hamstrar är renliga djur som oftast uträttar sina behov i ett hörn i buren, ställ dit en toalåda så underlättar det städningen. Använd sand eller strö (av annan sort än bottenmaterialet) i lådan. Man kan behöva lära hamstern vad lådan är till för; skopa upp allt nerkissat strö och lägg det i toalådan, och håll resten av buren skinande ren tills hamstern förstått poängen.

Guldhamstrar tycker om att rena pälsen genom att bada i finkornig sand, låt därför alltid en lagom stor keramikskål med chinchillasand stå i buren. Byt sanden om den blivit fuktig eller nersmutsad.

Vi rekommenderar ett hus av trä, eftersom materialet andas. Lägg in en tuss bomaterial, men använd aldrig vanlig bomull då den kan fastna om hamstern stoppar den i kindpåsarna. Städa ofta i huset för att plocka bort gammalt foder som hamstern gömt där, och byt bomaterialet varje vecka.

I buren bör det finnas ett springhjul för att tillfredsställa hamsterns behov att springa. Det ska vara minst 20 cm. Inred gärna buren med olika hyllor, klätterställningar, rör och annat som ger hamstern stimulans och motion. För att hålla hamstern alert och lycklig är det bra att byta ut och möblera om i inredningen ofta så att den får nya saker att undersöka.

Välj en matskål av keramik då de är svårare att välta för hamstern. En vattenflaska är att föredra, men komplettera alltid med en vattenskål av keramik i början, tills hamstern har lärt sig att dricka ur flaskan. Färskfoder ska serveras i en egen skål eller på ett fruktspett för att inte bli nedsmutsat. 

Föda

Hamstern ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets. Man kan också komplettera med en fröblandning för att ge hamstern variation och sysselsättning, men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som hamster är van vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör man alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Guldhamstern är en allätare som du kan ge små mängder av frukter och grönsaker, och mycket små portioner animalier (t.ex. ost, skinka, kokt ägg). Vänta två veckor med att ge färskfoder, och börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt.

Vattnet ska bytas dagligen och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt multivitaminer regelbundet i vattnet. Sätt in enkalksten i buren, den kan plockas bort om hamstern gnager för mycket på den.

Allmän skötsel

Guldhamstrar tycker mycket om och mår bra av att få motion, så vänj gärna hamstern tidigt vid att ha på sig en sele för säker hantering utanför buren. Man kan också låta hamstern vistas i en lekhage eller springa i en springboll på golvet under uppsikt. Det är mycket säkrare än att låta hamstern springa fritt i ett rum då risken finns att hamstern snabbt hittar ett gömställe eller råkar skada sig.

Berika buren med olika leksaker och växla gärna mellan dem när ni städar buren för att ge hamstern variation. Ge gärna mat eller godis i en aktiveringsleksak eller foderboll, det ger hamstern utlopp för sitt naturliga beteende att söka och samla föda.

Hamsterns tänder växer hela livet så det är mycket viktigt att förse den med saker att gnaga på. Träbitar, gnagstänger och leksaker av trä hjälper till att undvika tand- och bettproblem, samt ger hamstern sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet.

Klorna behöver i regel aldrig klippas, men skulle de bli för långa så använd en klosax för smådjur. Skulle klorna bli för långa så kan ta med hamstern till vår butik för kloklippning, och vår personal visar er gärna hur man gör.

Långhåriga hamstrar ska kammas regelbundet, och alla hamstrar kan borstas regelbundet med en mjuk borste. Det avlägsnar smuts och lösa hår, och gör också hamstern mer van vid beröring. Tovor ska avlägsnas för att inte skapa hudirritationer. 

Om hamstern blir sjuk

Vi friskhetsbesiktigar hamstern när ni köper den, men visar den tecken på ohälsa så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). Vanliga symptom är slöhet, diarré, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit. Onormal klåda och sår kan tyda på ohyra. 

Fortplantning

Guldhamstrar blir könsmogna vid 4-8 veckors ålder, men honor bör inte paras förrän de är ca 3 månader gamla. Dräktighetstiden är ca 16-21 dygn. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna ska vara med honan i minst 22 dygn, och kan lämna sin mamma när de är ungefär 4-5 veckor. 

Könsbestämning

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan, och vuxna hanar har en väl synlig pung. 

Ursprung

Guldhamstern (Mersocricetus Auratus) har sitt urspung i den syriska öknen, och har hållits som husdjur sedan 1930. 

Inköpslista

Rymlig bur - minst 50x30 cm
Dammfritt högabsorberande bottenströ
Pellets (samma sort som hamstern är van vid)
Fröblandning (samma sort som hamstern är van vid)
Hus
Bomaterial
Matskål av keramik
Vattenskål av keramik
Vattenflaska
Multivitaminer
Kalksten
Gnagträ av olika slag
Toalåda
Strö eller sand till toalådan
Keramikskål till sandbad
Chinchillasand till sandbad
Spade att göra rent buren med
Rengöringsmedel för burbottnen Desinficeringsmedel för bur och inredning
Borste, karda och/eller kam för pälsvård Belöningsgodis
Rymligt springhjul (minst 20 cm)
Aktivering: Leksaker, foderboll o.dyl.
Burinredning: Klätterställning, hylla o.dyl.
Rör
Springboll
Lekhage
Sele för umgänge utanför buren
Transportbur
Faktabok om hamstrar 

Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar och växer med uppgiften att rå om sin vän. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För djurets bästa bör du förse dig med ytterligare information.

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här