Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Kakariki Gul Rödpannad - Kakariki Cyanoramphus novaezelandiae

Går endast köpa i butik.
Kakariki Gul Rödpannad - Kakarikin är fågelvärldens clown. Gul Rödpannad Kakariki är otroligt nyfiken & undersöker allt nytt på direkten. Kakarikin kan bli väldigt tam & tillgiven även om de inte sitter still & vill bli kliade så ofta. Man har aldrig tråkigt med en kakariki i hemmet. OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken. För aktuellt lager av levande djur, kontakta butiken på 08-280740. Läs mer
1 195 kr Rek.pris 1 195 kr

Kakarikin

Rödpannad Kakariki är en cites A listad fågelart

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan.
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Kakarikin är en liten clown fylld med energi! Den kräver stort utrymme och mycket stimulans i form av leksaker, variationsrik kost och uppmärksamhet. De är inte högljudda fåglar, och dom kan ibland lära sig att härma ljud och enstaka ord. Kakarikin är en bra nybörjarfågel då de tack vare sin nyfikenhet oftast snabbt blir tama. De har en livslängd på ca 10 år, men kan bli äldre.

Kakarikin lever i det vilda i Nya Zealand och närliggande öar. En vuxen kakariki är cirka 23-27cm lång. De finns i två sorter; gulpannad (Cyanoramphus Auriceps) och rödpannad (Cyanoramphus Novaezelandiae). Bägge arterna förekommer i gul och grön färg, och mer ovanligt även som brokiga och lutino.

Att välja kön och antal

Kakarikin trivs bäst i flock eller par, i naturen lever de i flockar bestående av ca åtta par.

Hanar är något lugnare än honor, medan honan har ett livligare temperament vilket många finner charmigt.

Buren

Kakarikin har ett stort variationsbehov, så buren kan aldrig bli för stor! För att ge fågeln ett gott liv så rekommenderar vi att du väljer en rymlig bur eller voljär. Välj också en större bur om du ska ha flera fåglar tillsammans. Enligt jordbruksverkets regler får storleken inte understiga 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Gallren ska vara täta för att fågeln inte ska kunna rymma. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Inredning

På botten av buren använder man finkornig sand, sandpapper eller naturströ beroende på vad man föredrar. Kakarikin behöver snäckskal för matsmältningen, och detta strör man ut i sanden, eller erbjuder i en separat skål. Det finns också sand med snäckskal i.

Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antalet fåglar i buren. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Sittpinnarna ska vara av olika tjocklek och material för att ge fötterna jämn belastning. Pinnarna ska vara jämnt fördelade över buren, så att fågeln med lätthet kan flyga mellan dom. De ska inte sitta så att det kan komma spillning i mat/vattenskålarna.

Leksaker är ett enkelt sätt att se till att din fågel alltid har något att göra, och det finns massor att välja på! Variera gärna material och färger. Tumregeln är att går det att pilla sönder eller pingla med så är det skoj! Byt leksaker ofta för att stimulera fågeln.

Ha två matskålar, en var till pellets och fröer, så att du lätt kan slänga fröskalen. Till en början bör du erbjuda vatten i en vattenskål, men en vattenautomat är att föredra när fågeln lärt sig använda den.

Färska frukter och grönt kan erbjudas i en separat skål, eller på ett fruktspett. Hirskolvar kan fästas med en klämma. Det finns också roliga aktiveringsleksaker att gömma nötter, frön och annat gott i.

Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren, den hjälper din fågel hålla sig frisk och bilda eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla fågeln glad och frisk.

Föda

Kakarikin ska ha fri tillgång till foder, och du kan ge både pellets och parakitfröblandning. När fågeln är ung eller ruggar kan du med fördel blanda äggfoder med pelletsen, det lockar den även att lära sig tycka om pellets.

Som godis kan du erbjuda fröstänger, hirskolvar och fruktblandningar.

Tänk på att kakarikins mage är känslig vid stress och miljöombyte. Vänta minst 14 dagar med att ge grönfoder och börja försiktigt med en sak i taget, magen måste vänjas successivt. Frukt, groddar och grönsaker kan sedan ges regelbundet och gärna i variation.

Allmän skötsel

Vattnet ska bytas dagligen och matskålar och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet och häng in ett sepiaskal och ett kalkblock i buren.

Kakarikins näbb och klor växer hela tiden, så det är viktigt att den har leksaker och inredning att slipa dem på. Klorna bör du klippa om de blir för långa. Använd en speciell klotång
för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande medel tillhands. Vill du ha information eller hjälp med kloklippningen så prata med vår personal.

Kakarikin ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att den byter hela fjäderskruden. Under denna tid är det viktigt att fågeln får extra ruggningsvitaminer. Skulle fågeln börja plocka sig själv på fjädrar så är det ett tecken på att den har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra den glad igen! För att hindra den från att fortsätta plocka sig kan man spraya bitterspray på fjädrarna.

Kakarikin fullkomligt älskar att bada, erbjud den ett fågelbadkar, eller duscha den med fina droppar från en blomspruta.

Om kakarikin blir sjuk

Vanliga symptom är viktförändringar, missfärgade/tuggade fjädrar, pluggar i näsborrarna, rodnad eller förlust av fjädrar runt ögonen, flagig hud eller näbb, onormal spillning. Om du upptäcker att din fågel verkar sjuk så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). 

Erbjud gärna fåglarna att sitta under värmelampa i en del av buren. Detta förebygger sjukdom, och du ser att fågeln mår dåligt om den kurar under lampan hela tiden.

Fortplantning och könsbestämning

Kakarikin blir könsmogen vid 7 månaders ålder. De 3-7 äggen kläcks efter ca 20-23 dygn. Ungarna stannar kvar i boet tills de är ca 5 veckor, och behöver sen föräldrarnas omvårdnad i ca 3 veckor till innan de är redo att flytta. Man ska aldrig korsa röd- och gulpannade.

Könen liknar varandra men hanarna något större och har kraftigare näbb. Den rödpannade honan har svagare röda öronfläckar, och den gulpannade honan har ett mindre gult fält i pannan än hanen. Det är svårare att se skillnaden när fåglarna är unga.

Cites

CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. CITES, är ett internationellt avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

I EU-förordningarna finns en artlista som listar de hotade arterna i fyra bilagor, A-D.
CITES - A listar de mest hotade arterna.
CITES - B listar arter som riskerar att bli utrotningshotade om inte handeln kontrolleras.
CITES - C listar arter som är utrotningshotade i ett visst land.
CITES - D listar arter som importeras till EU i så stor omfattning att kontroll krävs.

Vi som djuraffär skickar årligen in listor på djuren vi köper in och säljer till Jordbruksverket som är under CITES A och B.
Vi skickar med CITES-intyg till de nya ägarna med de djur som är under CITES B, och fåglar under CITES är ringmärkta. Inga CITES listade djur som säljs är vildfångade.

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här