Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Leopard Gecko Baby- Eublepharis macularis

Går endast köpa i butik.
Enkel intressant ödla mycket populär. Leopardgeckon är en väldigt bra nybörjarödla. Huvudsakligen nattaktiv men kan leta efter föda på kvällen. Leopardgeckos är köttätare & äter t.ex. kackerlackor, syrsor, gräshoppor, mjölmaskar, zoophobas & musungar. Läs mer
895 kr Rek.pris 895 kr

Leopardgecko Eublepharis macularis

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan. 
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Leopardgeckon är en marklevande, nattaktiv ödla som lever i Afghanistan, Irak, Iran och nordvästra Indien i steniga torra områden. Leopardgeckos är insektsätare som aktivt jagar sina byten. Syrsor och mjölmask är en utmärkt diet för leopardgeckos. Som variation kan man även utfodra med pinkisar, vaxmottlarver eller zoophobas i mindre mängder. Insekterna bör utfodras med en högkvalitativ diet och pudras med kalk- eller vitaminblandningar innan utfodring. Foderdjuren bör inte vara längre än ödlans huvud och mindre än hälften så breda. När man fodrar med levande foderdjur är det viktigt att inte lägga in för många foderdjur samtidigt, om de inte blir uppätna fort kan de föröka sig eller angripa ödlan. En generell regel är att alla insekter ska vara uppätna på tio minuter.

Leopardgeckos har en medellivslängd på 15-20 år, generellt blir hanar äldre än honor. De når sin vuxenstorlek om normalt 45-60 g och 25 cm längd vid 18 månaders ålder. De växer egentligen hela livet, men växten avtar kraftigt då den blir äldre. Det säkraste sättet att bestämma kön på leopardgeckos är att titta på undersidan, hanar har en v-formad rad med förstorade porer framför kloaken. Honor har inte dessa förstorade porer utan snarare ett par fördjupningar innan kloaken. Hanar blir också oftast lite kraftigare än honorna. Det är lämpligt att hålla leopardgeckos i par, med en hane och en hona, eller i grupp med en hane och flera honor.

Ödlor ömsar hud regelbundet och många ödlor äter upp det ömsade skinnet. Till skillnad från ormar vars skinn lossnar i ett stycke faller ödlors hudlager av i små bitar. Vid viloperioder och hudömsning förekommer även matvägran.

Det är bra att färdigställa terrariet innan du får hem din ödla. Då kan du kontrollera att temperatur, fuktighet m.m. håller sig på rätt nivå. Leopardgeckos bör hållas i 50 % relativ luftfuktighet. Ödlor är växelvarma, vilket innebär att använder omgivningen för att ändra sin kroppstemperatur. Leopardgeckon föredrar en kroppstemperatur på 27-29,4 grader. Om temperaturen sjunker för mycket blir leopardgeckon apatisk och slutar äta och vid ännu lägre temperaturer sjunker den in i dvala. Det är lättare att skapa olika temperatur- och fuktighetszoner i stora terrarier. Man får även se mer av Geckoödlans naturliga beteende om den får lite mer plats och bra inredning i terrariet. Det bästa sättet att erbjuda vatten till leopardgeckos är i en grund behållare eftersom de har svårt att dricka ur höga behållare där vattnet är utom synhåll. Du kan ha en behållare med vatten i terrariet hela tiden det är viktigt med daglig rengöring. När ödlan är liten bör terrariet inte vara för stort, den kan då få problem med att hitta mat och gömställen. Minsta tillåtna yta i terrariet beror på ödlans storlek, men generellt gäller ju större desto bättre. Dörrar, lock och annat ska vara ordentligt inpassade och säkrade för att förhindra rymningar. Tänk på att inredningen ska vara praktisk, ge din ödla möjlighet att utöva sina naturliga beteenden och att daglig tillsyn ska vara enkel. Det ska alltid finnas gömställen i terrariet och om du har flera Leopargeckoödlor ska alla kunna gömma sig samtidigt. Ett gömställe ska vara så stort att hela ödlan får plats men inte större än att den kan känna kontakten med väggar eller tak. Även fuktiga gömställen bör finnas då detta underlättar hudömsningen och hjälper ödlan att kyla ner sig. Urin och avföring ska avlägsnas dagligen. Noggrannare rengöring ska ske minst en gång i veckan. Kemikalier får inte användas vid rengöring av terrariet. Det bör inte finnas något i terrariet som kan skada ödlan därför ska elektriska installationer placeras eller skyddas så att ödlan inte kommer åt dem.

För unga leopardgeckos är tidningspapper ett alldeles utmärkt bottensubstrat om man inte bekymrar sig om utseendet. Det är billigt, relativt sterilt och lätt att byta ut. Vill du ha ett mer naturtroget terrarium är fin sand eller en blandning av sand och jord att föredra. Det finns rapporter om att leopardgeckos äter sand och de kan då bli förstoppade och dö. Detta gäller mest unga individer, därför rekommenderar många uppfödare att man håller leopardgeckos på papper tills de blir drygt 15 cm långa innan man övergår till sand. Får ödlorna tillräckligt med kalcium brukar de dock inte äta sand.

Geckoödlan har, som de flesta ödlor, salmonellabakterier i tarmen. Detta är naturligt och de blir oftast inte själva sjuka av detta men det är tänka på hygienen för att undvika smittspridning. Bakteriesjukdomar som uppstått på grund av dåligt immunförsvar, stress, trångboddhet och felaktig skötsel är de vanligaste orsakerna till sjukdom och dödsfall hos terrariedjur i allmänhet. Hos växande ödlor är bristsjukdomar på grund av kalciumbrist en vanlig sjukdomsorsak. Kalciumbrist uppstår oftast på grund av D-vitaminbrist. Brist leder även till problem med matsmältning, hudömsning och benskörhet.

Trots att leopardgeckos är relativt lätthanterliga rekommenderas inte överdriven hantering. Leopardgeckos som hanteras regelbundet under korta stunder blir tids nog lugnare. Viktigt att veta vid hantering av leopardgeckos är att de kan tappa svansen om de känner sig hotade eller blir fasthållna i den. Detta är praktiskt i det vilda om leopardgeckon blir anfallen av ett rovdjur, svansen ligger då kvar och ryckningar distraherar rovdjuret så att ödlan kan undkomma. En ny svans bildas på ödlan, men den blir inte lika tjock och fin som originalet.

svenskt namn: Leopardgecko

Latinskt namn: Eublepharis macularis

Könsskillnader: Hanar har en v-formad rad med förstorade porer framför kloaken.

Vuxenstorlek: 45-60 g och 25 cm lång

Livslängd: 15- 20 år

Aktivitetsmönster och levnadssätt: marklevande, nattaktiv ödla som lever i steniga torra områden.

Socialt behov: Bör hållas i par eller grupp med en hane och flera honor.

Hantering: Försiktig hantering. Om ödlan hanteras av barn är det viktigt att det sker under uppsikt av en vuxen. Trots att leopardgeckos är relativt lätthanterliga rekommenderas inte överdriven hantering. Viktigt att veta vid hantering av leopardgeckos är att de kan tappa svansen om de känner sig hotade eller blir fasthållna i den.

Näringsbehov: Insekter samt tillskott av kalk

Reproduktion: Lägger ägg.

Vintervila : Under viloperioden sänks ämnesomsättningen, detta förlänger livslängden och motståndskraften mot sjukdomar och påverkar ödlans hälsa positivt. Leopardgeckos bör få dvala i årligen återkommande perioder. Inför vinterdvalan ska temperatur, ljus- och fodertillgång minskas gradvis för att förbereda ödlan. Temperaturen ska sänkas och dagslängden kortas successivt under 2-4 veckor. Det är viktigt att tarmen är helt tömd innan vinterdvalan, därför bör utfodringen avbrytas helt minst två veckor innan ödlan går in i dvala. Under själva vinterdvalan, som bör vara i ett par månader, bör temperaturen ligga konstant på 18 grader och belysningen vara släckt. Bottensubstratets fuktighet ska kontrolleras regelbundet. Ödlan bör ha tillgång till friskt vatten även under vinterdvalan om den skulle vakna. Efter vinterdvalan ska temperaturen och dagslängden öka successivt under 3-6 veckor tills de normala värdena återupprättats. För att kompensera för vätskeförlusten ska ödlan badas när den har vaknat. Ödlor brukar börja äta igen efter cirka 1-2 veckor.

När du får hem ditt djur: ha terrariet färdigt.

Vanliga sjukdomar: Bakteriesjukdomar som uppstått på grund av dåligt immunförsvar, stress, trångboddhet och felaktig skötsel är de vanligaste orsakerna till sjukdom och dödsfall hos terrariedjur i allmänhet. Hos växande ödlor är bristsjukdomar på grund av kalciumbrist en vanlig sjukdomsorsak. Brist leder även till problem med matsmältning, hudömsning och benskörhet.

Sök också gärna mer information på egen hand om det djur du planerar att skaffa!

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här